Д-р Манджукова

Съвети за намаляване размера на разширените пори

С напредване на възрастта човешкият организъм се променя, като този процес се характеризира главно със забавяне на възстановителните отвън и вътре в тялото. Съвсем естествено съзряването засяга и най-големия човешки орган – кожата, а годините оставят върху нея все по-видими следи. Промяната на пигмента, текстурата и увеличаване размера на порите са основната и забележителна част, без да се отчитат проблематичните състояния, които спохождат кожата през целия ѝ житейски цикъл. За щастие, медицината търси и открива постоянно нови решения, които забавят естествения ход на стареене, в това число и увеличаване размера на порите. Именно отлагането на този процес оказва огромно значение върху вида на кожата и предопределя цялостния ѝ облик.

Докато бръчките, акнето и розацеята обикновено могат да бъдат лекувани успешно с различни козметични решения и медикаменти, размерът на порите се определя генетично. Тези малки дупчици по кожата представляват  отворите към космените фоликули, които са снабдени с мастни жлези. Именно  въпросните жлези произвеждат естествено масло, наречено себум, което поддържа кожата овлажнена. И колкото повече себум произвежда организмът, толкова по-видими стават порите, като размерът им варира значително в зависимост от пола (мъжете са по-податливи) и хормоналните фактори, включително месечния цикъл при жените.  

Наред с това, лошата лична хигиена и пренебрегването на рутината грижа за кожата причиняват силно омазняване, мъртви клетки и мръсотия, което също разтегля порите и ги кара да изглеждат по-големи.

С течение на годините ултравиолетовите лъчи и другите фактори на околната среда причиняват загуба на еластичността на кожата. Когато това се случи, отворите, запушени със себум, мръсотия и мъртви клетки, започват да изглеждат много по-големи отпреди, защото кожата около всяка пора не е толкова гъвкава и богата на колаген. В по-ранните етапи на възрастта, когато тялото произвежда достатъчно количества колаген, големината на порите може да бъде незабележима, но без достатъчно добро поддържане, година след година (включително постоянно почистване и хидратиране), размерът им може стане притеснително видим. А разширяването на отворите към космените фоликули върви ръка за ръка и с развиването на състояния като акне.   Ето защо специалистите от цял свят препоръчват редовната употреба на висок фактор слънцезащитен крем, който гарантира не само предпазване на кожата от увреждане, но и способства за запазване на нормалния размер на порите.

Наред с това, редовното ексфолиране е от ключово значение за борбата с разширените пори. Препоръчва се използването на ексфолиант с активна съставка като  салицилова киселина  или  гликолова киселина, които премахват изцяло мъртвите клетки, предотвратяват запушванията и появата на проблеми.  

Дългосрочен подход за свиване на порите (и най-ефективният) е нанасянето на рецепторен ретиноид или продукт с ретинол. Последователната употреба на тези видове продукти (съдържащи витамин А) ще промени драстично външния вид на повърхността на кожата и ще направи порите да изглеждат по-малки и по-малко забележими.

Измиването на лицето поне два пъти дневно, както и след физически натоварвания, които стимулират образуването на пот, също не допуска  уголемяването на малките отвори в кожата. За хората, които имат естествено мазна кожа, отличен вариант е нанасянето на овлажняващо масло,  употребата на матов грим и продукти, които намаляват блясъка и придават по-малък вид на порите.  

И въпреки наличието на разнообразни козметични решения в магазините, квалифицираните дерматолози могат да предложат услуги, които почистват порите, за да изглеждат по-малки.  

Микродермабразио е процедура, която не само извлича дълбоко наслоилата се мръсотия, но и по успешен начин дава възможност на кожата да се регенерира и зареди с нови сили и енергия.

Химическият пилинг е метод, който отстранява мъртвите клетки и наслоилата се мръсотия, като отваря възможност за появата на нова, свежа и млада кожа. Пилингът неминуемо се отразява на размера на порите, значително подобрява техния вид и предотвратява образуването на проблеми като акне.     

Лазерното лечение, проведено от опитен експерт, е решение, което има дългосрочен положителен ефект за цялостния външен вид и е силно препоръчително за намаляване размера на почистените пори, като свива мастните жлези, произвеждащи себум.