Д-р Манджукова

Суха кожа под брадата – причини и лечение

В процеса на отглеждане на брада повечето мъже се сблъскват с редица предизвикателства. След началното оформяне и приглаждане, се появяват и първите проблеми за разрешаване – враснали косми, заплитане и стърчащи в противоположни посоки кичури. Нещата се задълбочават, когато брадата отрасне още по-дълга и гъста, а опазването ѝ от храна, огън и защипване с ципове се оказва мисия невъзможна.

И наред с всички изброени несгоди, една от сериозните опасности за мъжете с много косми по лицето е сухата кожа под брадата, причиняваща раздразнение. Известно е, че най-интензивната фаза на дразнене обикновено приключва, когато космите преминат границата от 2 см. (т.е. когато късите, остри наболи косми и произтичащите от това враснали косми изчезнат), но понякога, въпреки полаганите грижи, сухотата и произтичащият от нея дискомфорт продължават необичайно дълго. Когато брадата се оставя да расте кратките и леки етапи на сърбеж и лющене са в рамките на допустимото, но ако този „тормоз“ продължи месеци наред, то обезателно трябва да се потърси решение.

Разумно да се направи оценка на причините, които водят до дразнене и само тогава ще може да се избере правилният курс на действие за отстраняване на проблема. Разпознаването на предупредителните знаци също не е толкова трудно – обикновено кожата става прекалено опъната и груба, а върху брадата се забелязват бели люспи пърхот. Впоследствие кожата може да започне да се бели или дори да се напука и да кърви. Основните фактори за това са:

Кожни проблеми

Точно както на главата, космите на брадата също имат мастни жлези, които произвеждат себум. Но понякога те просто не могат да отделят достатъчно количество, за да овлажнят както лицето, така и космите на брадата. Състоянието е характерно при по-дълго и гъсто окосмяване, тъй като жлезите не могат да се справят с производството на необходимото омазняване. В този случай кожата под брадата се нуждае от външна помощ за допълване на секрецията на себум.

Прекомерно измиване

Кожата на тялото, лицето, косата на главата и космите по лицето – всички те стават сухи и раздразнени при прекалено често миене. Това обикновено е и най-често срещаната причина за суха кожа под брадата, особено ако се използва обикновен сапун, който съдържа сулфати.

Вземане на горещ душ

Въпреки че горещите душове може да са приятни и релаксиращи, те никога не са добри за кожата. Твърде топлата вода премахва естествените мазнини, което води до дехидратиране и изсушаване.

Разбира се, малко пара от душа е напълно в реда на нещата, тъй като тя помага за отваряне на порите за максимално проникване на ежедневните продукти за мъжка грижа за кожата. Но в общия случай е правилно след това да последва изплакване с хладка вода.

Околната среда

Проблемът със сухата кожа може да е сезонен, но все пак изисква отделяне на внимание. През зимата кожата е склонна да се изсушава поради ниската влажност на въздуха и ако не се полагат правилните грижи за нея, тя може да сърби, да се зачерви и да се лющи. Горещото време също може да бъде агресор, тъй като прекомерното изпотяване през топлите дни може да отмие естествените лубриканти на кожата.

Вредни продукти

Експертите препоръчват да се използват специализирани продукти при грижата за брадата, тъй като сапунът за измиване на ръце или душ-гелът вероятно съдържат твърде силни почистващи препарати и химикали, които могат да раздразнят кожата и да я изсушат. Най-често срещаните съставки, които трябва да се избягват, са сулфатите – силни почистващи агенти, които лишават кожата от естествените ѝ мазнини. В комбинация с прекомерно измиване и гореща вода мастните жлези не успяват да произведат достатъчно количество себум, за да се лекува кожата.

Генетика

Сухата кожа също може да бъде свързана с определени медицински състояния, които имат генетичен компонент. Например, хипотиреоидизмът, екземата и атопичният дерматит често са наследствени и могат да допринесат за суха, сърбяща кожа.

Изготвянето на рутинен режим за грижа към лицето и брадата, както и спазването на три основни стъпки би могло да облекчи симптомите на дразнене и да позволи кожата да се чувства спокойна и здрава.

Има 3 важни неща, които трябва да запомните, когато подстригвате бради, за да предотвратите сухата кожа под брадите.

1. Ексфолиране

Ексфолирането е процес, който помага да се премахнат мъртвите кожни клетки под лицето, включително тези, които причиняват пърхот. Този процес помага да се предпазят мастните жлези от запушване с мъртви клетки и намаляване производството на естествени масла.

Един от най-добрите начини за ексфолиране на окосмяването по лицето е използването на четка за брада. Този изключително важен аксесоар не само ще поддържа брадата в безупречен вид, но и действа като скраб – почиства люспи от кожата под брадата и стимулира космените фоликули.

2. Измиване

Противно на общоприетото схващане, брадата не е източник на бактерии и микроби. Не е необходимо да се мие твърде често, а и както вече беше посочено – разумно е да се избягват горещата вода и дразнещите съставки в почистващите средства.

Добре е препаратът за почистване да съответства на нуждите на кожата и да е съобразен с нейния тип. Като цяло сухите типове кожа трябва да търсят кремообразен, овлажняващ почистващ продукт.

3. Овлажняване

Овлажнителите за лице са от съществено значение за поддържане на кожата на лицето здрава и хидратирана. Ако нанасянето на овлажнител върху брадата не е практично, потребителите е добре да потърсят специално произведени масла за брада.

Масажирането на масло за брада в кожата поне веднъж на ден е един от най-добрите начини за борба със сухата кожа под брадата. Добрите масла за брада комбинират базови с етерични масла и са направени от естествени материали. Като допълнителен бонус, маслото добавя и малко финес, оформя и изглажда добре цялостният облик, към който всички момчета се стремят.

По пътя към постигането на перфектната брадата мъжете осъзнават, че кожата под нея не се грижи магически сама за себе си. Без редовна и последователна рутинна грижа, кожата под брадата може да стане суха и непоносимо сърбяща.

За щастие, този проблем има своето лесно решение. С добро масло за брада, гребен за брада и спазване на система за рутинна грижа могат да се осигурят безгрижни дни за цялото лице, което осезателно влияе и върху настроението.