Д-р Манджукова

Суха кожа на лактите – причини и лечение

Борбата с появяващите се признаци на стареене изисква познания за собствените нужди на кожата, пълна отдаденост и усилие от дамите. От продукти, които участват в ежедневната рутина до козметика и грим, а също така естетични процедури, боядисване на побелели корени на косата и поддържане на красива усмивка – правилната грижа е естественият път към здравия, младежки и жизнен външен вид.

Въпреки това твърде често отдадените на грижата за своята красота фокусират вниманието си към прикриване признаците на стареене от шията нагоре. По този начин те пренебрегват едни от най-видимите и чувствителни зони по тялото си, а именно ръцете. Съсредоточаването на цялата енергия към лицето, косата и пренебрегването на другите части от тялото е често срещан пропуск, за който дерматолозите призовават да бъде отстранен. Не е необходимо ръцете да добавят излишни години към външността или да изглеждат груби, сухи и напукани. Те заслужават същото внимание, което се отделя на лицето,  а за техния сияен вид не се изисква голямо задълбочаване, сложни стъпки или многопластова рутина.

Потребителите на козметични продукти обикновено съсредоточават усилията си към дланите, но грижата за ръцете изисква насочване на погледите и към тяхната по-горна част.

Напуканата кожа на лактите е често срещано явление, което може да засегне хора в различна възраст, без значение от техния пол или раса. Този тип състояние на кожата обикновено не е причина за притеснение, но дамите, които държат на своя външен вид не бива да го оставят без конкретни мерки. Задълбочаването на проблема обаче, въпреки предприетите действия, може да е признак за нещо по-сериозно – основно състояние като екзема, псориазис или диабет. В тези случаи, освен неприемливият вид на кожата в тази зона, се появяват и симптоми като лющене и сърбеж.

Дерматолозите наричат ​​кожата от външната страна на лакътя „екстензорна повърхност“, което също се отнася и до всички разтягащи се места, в областта на които ставите се огъват (като коленете и кокалчетата). Голяма част от хората извършват всекидневните си дейности с ръцете – лактите се опират, търкат в повърхности, понякога се нараняват или надраскват – ето защо тези части на обвивката са с напълно различна текстура. Наравно с това, външни фактори като излагане на студен и сух въздух, горещи вани или душове, тежки сапуни и лосиони за къпане, псориазис или екзема, също са „зареден спусък“ за напуканата кожа на лактите.

Разрешаването на състоянието на напукани лакти може да бъде лесна задача, разбира се, ако първопричината не е заболяване като псориазис, диабет или дерматит. Във всеки друг случай пътят към възстановяването на кожата е резултат от няколко простички стъпки.

Постоянно овлажняване

Поддържането на кожата овлажнена в зоните на лактите е важно условие за поддържането им в безупречен вид, както и за пълното премахване на сухотата. 

Продуктите, за които е известно, че задържат влагата и рехидратират горния слой на кожата, имат три основни съставки:

Хюмектантите помагат за привличането на влага. Те включват сорбитол, глицерин, лецитин и хиалуронова киселина. Изследванията доказват, че включването на хюмектанти в овлажняващ продукт за локално приложение, може да има изключително значение за намаляване на сухотата.

Оклузиите помагат за запечатване на влагата. Такива съставки са ланолин, минерално масло и вазелин.

Емолиентите поддържат кожата гладка, като запълват зоните между кожните клетки. Тези съставки включват лауринова, линолова и олеинова киселини.

Продукти като масло от ший, какаово масло, минерално масло и алое вера могат да помогнат за овлажняване на засегнатите зони.

Внимание към облеклото

Грубата материя също може да бъде причинител за напукани лакти. Някои хора са алергични към естествени влакна, използвани в облеклата, например вълна, памук, коприна и лен.

В други случаи, ако облеклото е изработено от изкуствен или синтетичен материал, като полиестер, гума, спандекс или коприна, също може да се образува напукване в областта на лактите. Заедно с това багрилата и лепилата, които се използват в процеса изработка на дрехата, също могат да причинят реакция и раздразнение на кожата.

Експертите препоръчват носенето на леки, материи, които не дразнят кожата, и същевременно ѝ позволяват да диша.

Избягване на дразнители

Други фактори, които могат да причинят напукана кожа в зоната на лактите, са стресът, тютюнопушенето и някои лекарствени медикаменти.

Известно е, че лекарства като диуретици (хапчета за отделяне на излишната вода) и ретиноиди (използвани за лечение на акне и псориазис) също водят до сухота.

Специалистите съветват кожата да се овлажнява с дълбоко хидратиращ крем, който съдържа съставки за омекотяване на кожата – глицерин, масла от кайсиеви ядки, авокадо, масло от ший и какаово масло. Препоръчително е продуктите за овлажняване да се използват по няколко пъти на ден, особено през студените месеци на годината, за да възвърнат предишното гладко състояние на кожата.

Във всеки случай е разумно да се намалят или премахнат тютюневите изделия; когато е възможно да се редуцира стресът – да се увеличат часовете за сън, както и да се включи спортът в ежедневните дейности.