Д-р Манджукова

Стягане на отпуснатата кожа след загуба на тегло

Лятото е тук и какво по-хубаво от сезона на слънчевото време и избуялата зеленина? Планираните ваканции и почивки могат да се превърнат в реалност, а на преден план се появяват късите поли, панталонки и тениски. И ако всичко това е съчетано с отлични резултати, постигнати с дни на лишения и физически упражнения, определено може да се погледне с позитивно усещане към заобикалящият свят и новия сезон.

Свалянето на килограми не е лесна задача и изисква упоритост, продължителни тренировки и забрана на любими храни. Не винаги, обаче, резултатите са задоволителни, особено ако понижаването на теглото е свързано с отпускане на кожата. Това със сигурност оказва негативно влияние на външния вид, самочувствието, а оттам и на качеството на живот. За да се избегнат тези отрицателни ефекти, хората трябва да са наясно с физиологичните особености на организма.

Кожата е най-големият орган в тялото и образува защитна бариера срещу околната среда. Най-вътрешният ѝ слой се състои от протеини, включително колаген и еластин.  Колагенът , който представлява 80% от структурата на кожата, осигурява твърдост и здравина, а еластинът – еластичност, като същевременно помага на кожата да остане стегната.

С наддаването на тегло, съвсем естествено кожата се разширява, за да направи място за уголемяващия се обем телесна маса. Бременността е един от най-точните примери за това разширяване.

Разтягането на външната обвивка по време на бременност се случва за няколко месеца, като след раждането кожата обикновено се прибира в рамките на кратък период от време. За разлика от това, повечето хора с наднормено тегло живеят с този проблем още от детство или юношество. Когато кожата е значително опъната по този начин за дълъг период от време, колагеновите и еластиновите влакна се увреждат. В резултат на това те губят част от способността си да се отдръпват. Поради тази причина, при загуба на значителна част от килограмите, се наблюдава отпуснатост на кожата в областите, където тя е била най-силно изпъната. Като цяло, колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-изразен е ефектът на отпуснатата кожа.

Няколко са факторите, които допринасят за отпусната кожа след загуба на тегло:

  • Продължително поддържане на наднормено тегло: Продължителното поддържане на излишни килограми води до увреждане на колагена и еластина, което при отслабване може да причини силно забележимо отпускане на кожата.
  • Количество на загубено тегло: Колкото по-голямо е количеството на свалените килограми, толкова по-вероятно е да се забележат отпускания на кожата в определени области.
  • Възраст: С напредването на възрастта нивата на колаген и еластин в кожата намаляват, което също води до отпускане.
  • Генетика: Гените влияят на това как кожата реагира на наддаване и загуба на тегло.
  • Излагане на слънце: Доказано е, че хроничното излагане на слънце намалява производството на колаген и еластин в кожата, което допринася за отпусната кожа.
  • Тютюнопушене: Пушенето води до намаляване на производството на колаген и увреждане на съществуващия колаген, което рефлектира на здравата и стегната кожа.

За радост, медицината има решение на тези проблеми и те не винаги са свързани с оперативно премахване на излишната кожа. Съществуват няколко стъпки, които могат да бъдат предприети, за да може тялото да възвърне своя блестящ и стегнат вид, като например кремове за тонизиране на кожата и различни нехирургични естетични процедури,

1. Изграждане на мускулна маса чрез упражнения

Изморителните диети и дългото време, прекарано на пътечката за бягане, не просто стопяват мазнините – те също причиняват и загуба на мускулна маса. Увеличаването на мускулната маса чрез определени тренировки във фитнеса помага на тялото да върне своя стегнат вид. Силовите тренировки разширяват мускулите и стягат кожата в зоните, в които тя е отпусната. Упражненията с висока степен на въздействие, като аеробика, могат да подмладят кожата, помагайки ѝ да създаде еластичност и гъвкавост.

2. Увеличаване производството на колаген с кремове за локално приложение.

Само по себе си локалните кремове за стягане може да не са в състояние да доведат до желаните резултати така, както например естетичните процедури. Въпреки това експертите са обединени около мнението, че  всекидневният режим за кожата, фокусиран върху съставки с компоненти, образуващи колаген, може да помогне за подобряване на външния вид. Укрепващите и тонизиращите продукти са съставени от множество растежни фактори и антиоксиданти. Благодарение на техните свойства се повишават нивата на колаген в организма и съответно в кожата. Препоръчително е да се използват продукти с водещи съставки като витамин С, гликолова киселина, пептиди и слънцезащитен фактор, които доказано работят след бременност и при краткосрочно напълняване и сваляне на килограми.

3. Неинвазивни козметични процедури.

Неинвазивните процедури предлагат забележими резултати, без да е необходимо подлагането на хирургично отстраняване на отпуснатата кожа.

Лазер: Минимално инвазивна процедура, която използва инфрачервен източник на светлина за стягане чрез нагряване на колагена под повърхността на кожата. Терапията стимулира производството на нови колагенови и еластинови влакна, създавайки ефект на стягане и повдигане. Лечението е подходящо както за лицето, така и за тялото, особено за случаите на упорит целулит, който е много труден за премахване с кремове за локална употреба.

За постигане на оптимални резултати са необходими многократни сесии, всяка от които може да се провежда през седмица.

Ултерапия:  Също неинвазивно лечение, което използва ултразвукова енергия за нежно и същевременно ефективно повдигане и стягане на кожата в областта на челото, брадичката, шията или гърдите. Тъй като това не е хирургична процедура, ултерапията не изисква престой за възстановяване.

Ефектите на терапията, подобряването на стегнатостта и гладкостта, се забелязват между втория и третия месец от процедурите, а крайните резултати се развиват след шест месеца и могат да се задържат повече от година.

Дермални филъри (пълнители):   След значителна загуба на тегло, много хора виждат лицето си хлътнало и изпито. Причината за това е загубата на мазнини по бузите и в средата на лицето. Дермалните пълнители често се използват за придаване на изгубения обем в бузите и устните, като по този начин придават създадат по-плътен и младежки вид. Освен това, правилно поставените филъри имат още един ефект, тъй като временно изглаждат линиите и бръчките. Препоръчват се пълнители с хиалуронова киселина, защото тези продукти могат да бъдат разтворени с помощта на специален ензим, наречен хиалуронидаза, ако по някаква причина не постигнат желаните резултати. Пълнителите с хиалуронова киселина също така предлагат мек и гладък резултат, който може да се задържи от 6 до 18 месеца, в зависимост от избрания продукт.

4. Хидратиране и спазване на балансирана диета

Поддържането на кожата здрава, подхранена и стегната се постига най-добре чрез хидратация и най-лесният начин за постигането ѝ е чрез пиене на големи количества вода дневно. В допълнение към това, изграденият режим за красота задължително трябва да включва овлажняващи и задържащи влагата продукти, които спомагат за поддържането на кожата без видими признаци на отпускане, фини линии и бръчки.

Що се отнася до храненето, включването на определени хранителни вещества в диетата може да помогне за производството на колаген. Плодовете, рибата, пилешкото месо, яйцата и бобовите култури са отличен източник на така необходимия на кожата протеин.