Д-р Манджукова

Стягане на отпуснатата кожа след загуба на тегло

Отслабването е предизвикателство, пред което са изправени голям брой хора в съвременния свят. Според някои организации, осъществяващи за контрол на заболяванията, около 39 % от населението на планетата над 18 г. страда от наднормено тегло или затлъстяване. Този процент непрекъснато нараства през последните няколко десетилетия, като натрупаните излишни килограми са причина за различни заболявания, включително рак, коронарна артериална болест, диабет тип 2 и инсулт. Поради тази причина загубата на тегло е глобална грижа за здравето и често преследвана лична цел. Загубата на тегло се счита за полезна за здравето, но за съжаление се срещат някои странични нежелани ефекти, които за съжаление често биват неглижирани и пренебрегвани. Отпуснатата кожа е едно от характерните проявления, които възникват в резултат на загубата на тегло.

По време на житейския цикъл човешкото тяло преминава през редица видоизменения. По време на юношеството и в началото на пубертета се случват различни промени, които засягат кожата по един или друг начин; драматични изменения настъпват и по време на бременността, бодибилдинг, както и увеличаването на телесната маса.  Когато тялото стане по-голямо и увеличи своя обем по някой от гореспоменатите начини, кожата трябва да се адаптира към тези промени чрез разширяване, което става възможно благодарение на начина, по който тя биологично е структурирана.  

Външната ни обвивка е изградена от протеините колаген и еластин. Колагенът съставлява 80% от нейната структура и осигурява така необходимата твърдост и здравина. Еластинът, от друга страна, осигурява еластичност и помага на кожата да бъде стегната. Когато тялото напълнее, кожата се разширява, за да освободи място за увеличения растеж в корема и други части на тялото. Повечето хора с наднормено тегло или затлъстяване носят допълнителните килограми с години, като понякога това се случва още в детството или юношеството. Когато обвивката остане опъната по този начин  за продължителен период от време, колагеновите и еластиновите влакна се увреждат и губят част от способността си да се прибират. В случаите, при които тялото преминава през съществена загуба на тегло, излишната кожа стои отпуснато и в някои зони започва да увисва. Колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-изразена става отпуснатата кожа.

Отпуснатата кожа може да причини редица физически и емоционални предизвикателства:

Физически дискомфорт – Излишната кожа може да бъде неудобна и да пречи на ежедневните дейности. Проучване, направено сред 360 възрастни,  установи, че този проблем възниква най-често при хора, които са загубили 50 кг. или повече.

Намалена физическа активност – В проучване, проведено сред 26 жени, 76% съобщават, че тяхната отпусната кожа ограничава подвижността при упражнения. Нещо повече – 45% казват, че са спрели да спортуват напълно, защото люлеещата им се кожа привлича погледа и кара хората да се взират.

Кожно раздразнение – Проведено проучване  установява, че от 124 души, които са поискали пластична операция за стягане на кожата след операция за отслабване, 44% са съобщили за болки по кожата, язви или инфекции, дължащи се на отпусната кожа.

Лош имидж – Отпуснатата кожа от загуба на тегло може да има отрицателен ефект върху  имиджа и съответно да повлияе на настроението и самочувствието.

За отпуснатата кожа, която се появява съвсем естествено вследствие на премахнатите излишни килограми, значение имат и някои други фактори. Генетични компоненти, възраст и фактори на околната среда, като тютюнопушене и пристрастеност към алкохола обикновено оказват отрицателно въздействие върху външната бариера.

На преден план излизат отдавна известни здравословни навици, които могат да бъдат опитани в домашни условия. Въпреки това този тип домашни процедури постигат малки или никакви подобрения във вида и усещането на кожата и не успяват да отстранят генерално проблема с увисването. Загубата на значително количество тегло обикновено води до по-големи участъци отпусната кожа, отколкото промените в начина на живот могат да понесат. Поради тази причина много хора търсят медицинско лечение за справяне с проблема.

Упражнения

Физическата активност и рутинните силови тренировки могат да помогнат за поддържане загубата на тегло и изграждане на здрави мускули. Процесът до известна степен ще помогне с отпуснатата кожа, защото новите мускули запълват липсата на телесни мазнини.

Хранителен режим

Друг начин за подобряване на отпуснатата кожа е диетата. Въвеждането в хранителния режим на продукти, богати на протеини, помага за изграждането на нови мускули. В допълнение към това  експертите препоръчват прием на около 2 литра вода на ден, защото хидратираният организъм е задължително условие за постигането на подхранена, гъвкава и еластична кожа.

Компресионно облекло

Носенето на компресионно облекло може да помогне за предотвратяване на някои от страничните ефекти на отпуснатата кожа. Стягащите чорапи и корсети, които здраво задържат отпуснатата кожа, минимизират триенето ѝ  и така помагат за намаляване на болката, дразненето, сърбежа и риска от инфекция. Самото компресионно облекло не подобрява причината за отпуснатата кожа, а само нейните проявления и последици.

Стягащ крем

Бързо търсене в интернет и разглеждането на рафтовете в аптеките разкрива няколко стягащи крема, които обещават да стегнат отпуснатата кожа. За съжаление, тези твърдения не са доказани от изследвания. Поради тази причина е разумно, преди въвеждането на нов продукт в рутинната грижа, да се проведе консултация с опитен специалист.

За съжаление, естествените методи за стягане на кожата понякога може да не са достатъчни за постигане на желаната стегнатост, гъвкавост и твърдост.  Не рядко страдащите от увиснала кожа търсят съветите на пластичен или реконструктивен хирург, като обсъждат процедурите за премахване на излишната кожа. Обикновено операцията се счита за решение от последна инстанция и не е предназначена като заместител на здравословна диета и упражнения.