Д-р Манджукова

Струват ли си скъпите продукти?

Процесът по изграждане на рутинна грижа за кожата понякога може да бъде доста сложен и объркващ – в този непрестанно развиващ се и забързан свят, ежедневно се появяват нови продукти, които обещават чудеса за постигането на бленуваната цел, а именно – перфектната кожа. Но преди потребителите да вложат огромна част от средствата си за иновативни кремове, серуми и тонери, следва да се уверят, че те са подходящи за тяхната кожа и няма да им навредят. За съжаление, съществуват скъпи продукти, които не са подходящи за определен тип кожа и нещо повече – могат да причинят раздразнение, възпаление или други неблагоприятни странични ефекти.

Въпреки това, голяма част от хората се придържат към стереотипа, че колкото по-скъп е определен продукт, толкова повече ползи могат да се извлекат от него. Това обаче не винаги е вярно, тъй като в много от случаите се плаща за фантастични опаковки, маркетингови кампании и одобрения от знаменитости, а не за по-висококачествен продукт. Все пак, съществуват изделия, на които потребителите трябва да имат безусловна вяра и това са слънцезащитните средства. Те следва да са най-верният спътник за всеки човек, загрижен за собствения си външен вид и стараещ се да поддържа кожата си в безупречно състояние.

И не на последно място, след закупуването на скъп крем е твърде вероятно да не се използва необходимото количество и да не се нанася толкова често, колкото би следвало. Пестенето на количеството заради цената оставя на заден план възможността за разкриване на пълните му качества и съответно за извличане на максимални ползи.

Поради тази причина е добре всеки човек да познава възможностите на съставките и да се стреми към обогатяване на своята култура, за да може правилно да преценява подходящите за него изделия. Какво е необходимо да се знае за свойствата на елементите, намиращи се в козметичните продукти?

Ретиноиди

Ретиноидите – включващи ретинол, третиноин, адапален, тазаротен и много други – са производни на витамин А и трябва да бъдат формулирани и опаковани по такъв начин, който ги поддържа стабилни и активни. Не бива да се използва ретиноид, който е опакован в буркан, тъй като това ще позволи бързото му и лесно разграждане и веществото ще загуби своята ефективност. Вместо това е редно да се закупуват ретиноиди, опаковани в непрозрачни епруветки и шишенца, като в последствие се съхраняват в хладна и суха среда.

Фактори на растеж

Факторите за растеж в грижата за кожата са популярна тенденция, но е важно да се разбере, че не всички продукти, съдържащи растежни фактори, са еднакви. Факторите за растеж са естествени вещества, произвеждани от растения, играещи решаваща роля за подмладяването на кожните клетки. Тези съставки обаче могат да бъдат нестабилни (и неефективни), ако не са формулирани правилно. Заради специфичността на процеса по изготвяне и опаковане, те стават скъпи като краен продукт.

Хепаран сулфат

Хепаран сулфатът е пробивна съставка против стареене, която помага на кожните клетки да „чуват“ по-добре съобщенията от растежни фактори. Проучванията показват, че количеството хепаран сулфат, който естествено се намира в кожата, намалява с възрастта. Така че добавянето на негов аналог може да помогне за подобряване на признаците на стареене, като линии, бръчки, отпускане и изтъняване на кожата.

Препоръчително е клиентите да залагат на вече изпитани марки, тъй като те биха помогнали за правилното хидратиране и задържане на влага в кожата, както и за синтеза на големи количества колаген.

Серум с витамин Ц

Витамин Ц е една от чудотворните съставки против стареене, но също така е силно нестабилна, ако не е формулирана, опакована и съхранявана правилно. Витамин Ц е най-ефективен при по-ниско pH и може да се деактивира от среда с високо pH. Поради тези причини е добре да се заплаща за висококачествени серуми, дори и цените им да са по-високи от поддържания стандарт – само така потребителят ще получи стабилен продукт, който ще бъде ефективен за по-дълъг период от време.

В голяма част от случаите предлагането и пазаруването на скъпи средства за красота е загуба на пари и няма да повлияе на резултатите. Изборът на правилния продукт за характерния тип кожа е много по-важен от това, което обещават рекламите.