Д-р Манджукова

Стрии при тинейджърите – превантивни мерки и терапии за премахване

С настъпването на пубертета всички основни органи и телесни системи започват да узряват. Растежът и развитието, които се случват в този период от развитието на човек, се предизвикват от промени в нивата на определени хормони в тялото. Тези промени започват при около 10-тата година при момичетата и приблизително година или 2 по-късно при момчетата. При достигане на посочените възрасти, мозъкът започва да отделя специален гонадотропин-освобождаващ хормон или накратко GnRH, който започва промените в организма. Когато GnRH достигне хипофизната жлеза, която се намира точно под мозъка, тя освобождава в кръвния поток още два специфични хормона: лутеинизиращ (накратко LH) и фоликулостимулиращ (накратко FSH). Момчетата и момичетата имат и двата хормона в телата си и в зависимост от пола, тези хормони дават своето отражение върху различни части на тялото.

Наред с особеностите, които протичат вътре в самите тела, започват и видимите външни промени. За този период от съзряването е нормална промяната в ръста и килограмите, заедно с това раменете на момчетата стават по-широки, оформят се мускули по тялото, а в края на пубертета се разширяват и гърдите; в същото време телата на момичетата обикновено стават по-извити, забелязва се увеличаване на телесните мазнини и уголемяване на бедрата. Промяната може да бъде трудна за приемане от тийнейджърите, особено що се отнася до телата им и начина, по който гледат на себе си.

Наред с тези драстични промени, пубертетът има тенденция да оставя онези синкави, лилави или бели бразди по тялото, известни сред широката общественост като стрии.  В медицината те се наричат ​​striae distensae или striae gravidarum и когато се появят върху кожата те наподобяват успоредни ивици с различни цветове – най-често сребристи, но могат да бъдат нюанси на червеното и лилавото. Характерните области на образуване са стомаха, бедрата, горната част на ръцете, седалището и гърдите, като е доказано, че около 40% от подрастващите мъже, особено активно спортуващите, и 70% от подрастващите жени развиват стрии.

Появяването на тези характерни набраздявания се дължи на бързите темпове, с които израства тялото през този период. Известно е, че тялото естествено произвежда колаген – протеин, при който една от основните задачи е да поддържа кожата възможно най-еластична, за да може да остане гъвкава и да се върне на мястото си, когато човек се движи. По време на пубертета тялото расте с бързи темпове, което често се случва по-бързо от скоростта, с която то произвежда колаген. Тъй като костите стават по-дълги, в същото време се развиват гърдите, а бедрата се разширяват, кожата започва да се разтяга бързо, за да покрие тази нова повърхност. Когато този процес се случи по-бързо, отколкото тялото може да произведе колаген, кожата губи еластичност, което означава, че не е в състояние да се възстанови, докато се разтяга. Липсата на достатъчно количество колаген води до образуването на стрии.

Много родители и тийнейджъри се обръщат към интернет, за да разберат какво могат да направят срещу появяването на стрии. Това, което обикновено излиза при търсенето са така наречените „чудодейни лекове“, обхващащи от утайка от кафе през лимонов сок до витамин Е и множество кремове. Въпреки това, момичетата и момчетата, навлизащи в този период на съзряване трябва да знаят, че стриите са почти неизбежни, но при взимането на определени мерки може да се подобри вида им и те да станат по-незабележими.

Превантивните мерки са ключови за поддържането на максимално еластична кожа и намаляване на набраздяванията:

1. Физическа активност

Специалистите са единодушни – всеки един човек трябва да планира графика своя график по начин, в който е включена и физическа активност или някакъв вид спорт. В допълнение към тонизирането на тялото, упражненията помагат и за предотвратяване на прекомерно наддаване на тегло, което предпазва кожата от ненужно разтягане и инхибира развитието на стрии. В случай, че все пак се образуват набраздявания, те няма да бъдат тежки и може да станат по-малко забележими с времето.

2. Поддържане на хидратация

Поддържането на хидратация е от решаващо значение, тъй като сухата кожа не се разтяга лесно и е по-податлива на увреждане. Редовното хидратиране отвътре гарантира, че органите, включително и кожата, остават здрави и функционират правилно.

3. Редовно овлажняване

Освен че остава хидратирана отвътре, кожата се нуждае от допълнително овлажняване отвън. Експертите съветват да се започне масажиране на кожата с лосиони за тяло и кремове, които предотвратяват изсушаването. Правилно овлажнената кожа е еластична и лесно се разтяга, което определено може да помогне за предотвратяване образуването на стрии. Сместа от глицерин и рициново масло, е една от най-добрите възможности, които могат да хидратират кожата за по-дълго време.

4. Използване на слънцезащитен крем

Излагането на ултравиолетови лъчи обаче може да причини увреждане на кожата и да влоши вида на стриите. Затова е задълително да се нанася постоянно слънцезащитен крем особено върху откритите зони, независимо от сезона и времето навън.

5. Спазване на балансирана диета

Витамините и хранителните вещества са от решаващо значение за поддържането на здрава кожа и цялостното здраве. Те също така помагат за контролиране на теглото, като по този начин се предотврати ненужното разтягане на кожата и следите, които се получават в последствие.

Препоръчва се хранителният режим да съдържа пресни плодове, зеленчуци, постни протеини, млечни и птичи продукти и пълнозърнести храни.

От медицинска гледна точка има няколко начина за лечение на стрии, включително:

1. Третиноинов крем

Помага за възстановяването на колагена в кожата, което обикновено изравнява цвета на белега с околната кожа и подобрява вида на стриите. Този тип медикаменти действат най-добре върху новообразували се набраздявания, които са червени или розови на цвят.

2. Лазерно лечение

Има два вида лазерно лечение, които обикновено помагат за лечение на стрии. Първо, импулсният лазер насърчава синтеза на колаген и може да се използва много ефективно при скоро появили се стрии. Второ, фракционната фототермолиза, която е подобна на импулсния лазер, може да се насочи към труднодостъпни зони и по този начин да не се причини увреждане на околната кожа.

3. Микродермабразио

Тази процедура включва полиране на кожата с накрайник, който разкрива или екструдира малки кристали, за да ексфолира повърхностния слой и да разкрие нова еластична кожа отдолу. Този метод позволява заличаването на стрии, които са се образували преди по-дълъг период от време.  

4. Инжектиране на колаген

Едно от най-новите методи за третиране на стрии позволява инжектирането  на колаген директно под горния слой на кожата в образувалите се белези. Друг подход включва инжектиране на определени течности под стриите, които правят производството на колаген много по-бързо и ефективно. Разумно е да се проведе консултация с дерматолог, за да се определят подходящите съставки и количества, които предстои да бъдат въведени подкожно. Не е препоръчително този тип терапия да се извършва в домашна среда без съдействието на опитен професионалист.