Д-р Манджукова

Стресът, който причинява невродермит

Психологическият фактор играе огромно значение за цялостното здраве на човешкия организъм, в това число и човешката кожа. Душевните неразположения като стрес, депресия, силна емоционалност имат основна заслуга за развиване на различни видове кожни състояния – някои от тях преминаващи без специални грижи за отстраняването им; други – изискващи предприемане на спешни мерки и консултация със специалист. Продиктувани главно от психологически дискомфорт, този тип състояния се изразяват в характерни симптоми като лезии, болезненост и сърбеж и изискват паралелно лечение – на първо причината, а след това и на последствията от нея.

Невродермитът (лихен симплекс хроникус), например, е състояние, което се счита за неврологично кожно разстройство и се развива благодарение на постоянен сърбеж и разчесването на областите, в които се е появил. Клиничната картина наподобява тази на атопичния дерматит – образуване зачервени петна в определени области по тялото и главата – шията, скалпа, раменете, ръцете, китките, краката и/или глезените. С течение на времето наранената област става удебелена, грапава, нерядко с образувани люспи или корички, като същевременно е леко повдигната и по-тъмна от заобикалящата я нормална кожа. Тук идва и основната разлика с атопичния дерматит – при невродермита имаме засегната зона с характерно образувание и по-тъмен цвят, като същевременно заобикалящата кожа остава здрава и без изменения.

С напредване на заболяването желанието за разчесване се засилва, като резултат от раздразнените неврни окончания по кожата. Сърбежът при невродермит може да стане толкова тежък и неудобен, че да доведе до състояние на загуба на сън и невъзможност за извършване на ежедневни дейности на работното място и у дома. Нещо повече – ненавременното вземане на мерки може да доведе до това, че самото разчесване да остане като навик, дори когато симптомите на заболяването започнат да отшумяват. Именно поради тази причина специалистите съветват, че е важно да се прекъсне цикъла сърбеж – разчесване, за да може кожата да възстанови първоначалния си вид.

Не на последно място, следва да се отбележи, че разчесването на кожата в голяма част от случаите води до образуване на рани, през които могат да навлязат бактерии. При този стадий на заболяването засегнатите места стават червени, болезнени и изпускащи гной. Тази вторична инфекция води след себе си постоянни белези и промени в текстурата на кожата.

От гледна точка на полово и възрастово предразположение лихен симплекс хроникус засяга в по-голяма степен жените, а границата, при която най-често се среща този проблем, е между 30 и 50 години.

Разбира се, съществуват и други причини за образуването на невродермитно състояние на кожата, които не бива да бъдат отхвърляни с лека ръка. Понякога заболяването започва с нещо дребно, което дразни външната обвивка – например ухапване от насекомо или стегнато облекло, което се трие в кожата. В някои случаи невродермитът се свързва с други кожни състояния като суха кожа или псориазис. Към групата на причините за този дерматологичен проблем може да се включат и генетично предразположение, фактори на околната среда, химически вещества, както и възпаления, протичащи в кожата.

Целта при лечението на невродерматит е спирането на кръговрата сърбеж –разчесване – сърбеж, така че кожата да се възстанови да се върне към нормалния си външен вид. Въпреки това, дори след успешно прекратяване на този цикъл, е възможно по кожата да останат белези, особено ако проблемът дълго време е бил неглижиран.

Един от възможните варианти за намаляване на възпалението и облекчаване на сърбежа е приемане перорални антихистамини, както и прилагане на локални кортикостероиди. Техника, която може да се използва за подобряване на абсорбирането на локални медикаменти, е покриване на третираната област с влажна памучна кърпа или лента.

Лечението с локални и перорални антибиотици е препоръчително, когато заболяването е в напреднала фаза. В тези случаи се използват и стероидни инжекции, като това е по-лесен начин за проникване в сгъстената и удебелена кожа. Паралелно с това, съветвам ноктите на пръстите на ръцете да се поддържат пределно изрязани, за да не се предизвиква допълнително навлизане на бактерии при разчесване, а раните в засегнатите зони да се покрият с бинтове и превръзки.

Обличането и носенето на широко облекло от леки материи не предизвиква допълнително дразнене. Използването на обикновени и неароматизирани сапуни също е от значение за по-бързото възстановяване от невродермит.

Прекратяването на дразненето и сърбежа изисква изключително голямо търпение и нерядко консултация с психолог. Той от своя страна следва да прецени дали състоянието налага прием на медикаменти за лечение на психологическото състояние. Както беше споменато, при този тип кожно заболяване е необходимо да се извършват паралелни лечения, като за неутрализиране на цикъла сърбеж-разчесване-сърбеж трябва да се вземат мерки и за премахване на стреса и депресията.