Д-р Манджукова

Стимулиране на колагена с акупунктура

Освен че са красиви и успешни, Пенелопе Круз, Гуинет Полтроу, Сандра Бълок и Дженифър Анистън споделят обща страст – акупунктурата за лице. Методът произлиза от Китай и често е използван в местната традиционна медицина за облекчаване на болки в тялото, мигрена, гадене и др. В наши дни акупунктурата се използва не само за лечение на определени заболявания. Тя намира широко приложение и в областта на естетичната медицина, като успява да изпълни магическите си функции не само за намаляване признаците на стареене и възстановяване на увредената кожа, но и за подобряване на цялостното ѝ здраве. И докато през последните години микронидлингът се превърна в една от най-често срещаните процедури за красота, то традиционната китайска лекарствена практика, въпреки че съществува от хилядолетия, все още набира популярност.

Във философията на традиционната китайска медицина съществува убеждението, че тялото съдържа меридиани (енергийни канали), през които преминава жизнената енергия, като по този начин зависи нормалното функциониране на органите и крайниците. В тази практика се смята, че усложненията и натоварванията в този поток от енергия са причина за развиването на заболявания. Поради тази причина се счита, че  вмъкването на тънки игли в различни точки на тези меридиани води до баланс на енергийния поток в тялото, което е обозначено с термина „акупунктура“.

Козметичната акупунктура е процедура, предназначена за поддържане, подобряване и възстановяване вида на кожата чрез стимулиране производството на колаген.  С напредване на възрастта вътрешният слой на кожата губи значителни количества от този безценен протеин, в следствие на което започва образуването на фини линии и бръчки. Ето защо в наши дни хората търсят, намират и се подлагат на различни процедури за предотвратяване и премахване на видимите признаци на стареене.

Самият метод на поставяне на игли върху предварително набелязани места на лицето силно наподобява микронидлинга, при който се стимулира производството на колаген. Някои поддръжници на традиционната медицина смятат, че козметичната акупунктура подобрява първо общата енергия, а оттам насетне това рефлектира върху външния вид и подмладяването на кожата.

По време на процедурата квалифициран и опитен практикуващ вмъква изключително тънки игли в определени точки на лицето. Въпреки това има някои съществени разлики между традиционната и лицевата акупунктура, като най-забележимата разлика е в размера на иглите. Тези, които се използват за лице, са с дебелина на една трета от размера на един косъм, което минимизира усещането за дискомфорт.

В опит да се избегнат евентуални дисбаланси и нежелани странични ефекти, преди поставянето на иглите, лекуващият специалист може да зададе въпроси, които имат за цел да дадат максимално ясна представа за цялостното здраве на пациента. На следващ етап дерматологът почиства кожата внимателно и започва поставянето на иглите. Този етап е свързан с усещане за ощипване, което би могло да причини определен дискомфорт, но не и болезненост. На лицето се поставят между 40-70 игли, в зависимост от областите за лечение, които престояват между 30-40 мин. В края на сесията иглите се премахват, а кожата отново се почиства и се нанася хидратиращ агент.

Едно от най-големите предимства на лицевата акупунктура е придобиването на здрав и сияещ тен. В случай че пациентите търсят бързи и видими резултати, то акупунктурата на лицето не е точната процедура за тях. Ако обаче се предвиждат още няколко сесии от терапията, може да се очаква придобиване на здрав и сияен тен, гладка на допир кожа и цялостно обновяване на лицето. Едно от най-големите предимства на този метод е стимулирането на колагена, чрез който се забавят процесите на стареене и появата на фини линии и бръчки.

Акупунктурата на лицето може да не е първият избор що се отнася до козметичните процедури, но си струва да се обмисли. Дори и в случаите на  страх от игли и убождане, пациентите остават приятно изненадани от липсата на болка и изключителните ползи на тази манипулация.