Д-р Манджукова

Стимулиране на клетъчния оборот за гладка и сияйна кожа

Човешкият организъм е сложна система от различни компоненти, които се променят с течение на времето. Достигането до зряла възраст е свързано с редица промени в тялото – натрупването на години се отразява на всеки един орган, като най-доловими за невъоръженото око са измененията във външната обвивка.

Кожата при човека се променя с възрастта. Тя става по-тънка, губи мазнини и вече не изглежда толкова мека и гладка, както в ранните години. Наред с това кръвоносните съдове стават силно забележими, изпъкват костите, а драскотините, порязванията и подутините искат повече време, за да заздравеят. Дългото излагане на слънчева светлина през годините също влияе отрицателно и обикновено се проявява с пигментни петна, сухота, бръчки  и фини линии.

От десетилетия в света на грижата за кожата е практика да се предлагат нови иновативни формули, които обещават да стимулират производството на колаген, увеличаване оборота на кожните клетки и обръщане признаците на стареене. Реалността е, че не всяка от тях може да гарантира резултатите, които рекламата обещава.

Забавянето на проявленията на старостта – фини линии, бръчки, отпусната кожа – е съвкупност от редица фактори. Отдаденост, търпение, спазване на определени ритуали, намиране на точните продукти, като всеки един от тях работи за една единствена цел – стимулиране на клетъчния оборот.

Кожата е най-големият орган в тялото и една от основните му функции е да осигури защита от външни заплахи за вътрешния баланс. Същевременно, външната обвивка не може да осигури адекватно ниво на защита, ако едни и същи клетки блокират, абсорбират или по друг начин се опитат да се „справят“ с ултравиолетовите лъчи, замърсената околна среда , температурни промени и др. Необходимо е клетките на повърхността да бъдат заменени с нови,  подготвени за предизвикателствата от външния свят.

Човешкото тяло непрекъснато произвежда клетки дълбоко в дермалния слой на кожата. Когато узреят тези клетки мигрират нагоре към повърхността ѝ. Някои зрели клетки претърпяват процес, наречен кератинизация – превръщане на сквамозните епителни клетки в кератин или по-прости структурни протеини. Кератинизацията в крайна сметка води до клетъчна смърт, оставяйки слой по-сух, по-твърд органичен материал (клетъчни тела) на повърхността на кожата – приблизително 25 до 30 пласта мъртви кожни клетки, резултат от кератинизация, се намират във външния слой.

Натрупаните мъртвите клетки се отстраняват естествено чрез контакт с предмети или от непрекъснатото изтласкване от по-новите клетки, които идват от дермата. Този процес се нарича „клетъчен оборот“ и той е необходим както за здравето, така и за външния вид на кожата. Ако мъртвите слоеве не бъдат отстранявани от повърхността, те засилват риска от запушване на порите и бактериална инфекция, създавайки идеални условия за развиване на акне. Натрупаните мъртви клетки също така водят след себе си неравномерен тен, груба кожа, а в последствие и ранно стареене на кожата.

Естественият оборот на клетките се забавя с напредването на възрастта. Процесът, който отнема две седмици при малки деца, варира от три до четири седмици за тийнейджърите. След навлизане в зряла възраст, обновяването е веднъж месечно (около всеки 30 до 40 дни) и става още по-бавно след 50-ата година – между 45 и 90 дни.

За щастие през последните десетилетия козметичната индустрия напредна толкова много, че не е нужно да се разчита на естествения цикъл на клетъчен оборот. Потребителите могат да стимулират оборотът на клетките чрез правилна рутинна грижа и специално формулирани продукти, подходящи за индивидуалните нужди на кожата

Организмът се нуждае от витамини, минерали и други хранителни вещества за оптимално здраве и хората могат да се уверят, че ги получават, когато консумират разнообразни храни – зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, постни протеини и омега мастни киселини (риба).

Подобряване на клетъчния обмен

Ретиноиди

Ретиноидите са производни на витамин А и присъстват естествено във всички живи организми. В локална форма, ретиноидите (като третиноин) помагат за обмена на живи клетки на повърхността, както и дълбоко в порите. Третиноинът помага на клетките да узреят по нормален начин, така че да не запушат порите и да предизвикат възпаления.

Алфа-хидрокси киселини и бета-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселини като гликолова киселина са често срещани в продуктите за красота и помагат за премахването на мъртвите клетки, а в последствие усъвършенстват уморената, суха или лющеща се кожа и отпушват порите. Тези киселини помагат и за намаляване на хиперпигментацията и увеличаване на синтеза на колаген в по-дълбоките слоеве.

Когато се прилагат, алфа-хидрокси киселините стимулират ексфолирането на клетките в горния слой на кожата, което от своя страна насърчава клетъчното обновяване. Установено е, че те помагат за постигане на гладка и мека кожа, намаляват появата на бръчки и и спомагат за избледняване на възрастовите петна.

Салициловата киселина е бета хидрокси киселина, която помага за намаляване на възпаления. Разтворимостта на мазнини на бета-хидрокси киселината ѝ позволява да работи на по-дълбоко ниво от алфа киселините, като така тя прониква във фоликула и прочиства блокираните пори.

Витамин Ц

Антиоксидантите предпазват кожните клетки от фактори на околната среда като замърсяване и ултравиолетови лъчи, които могат да допринесат за признаци на стареене като бръчки и отпуснатост.

Витамин Ц е мощен антиоксидант, който стимулира производството на колаген за минимизиране на фините линии и бръчки. Той инхибира образуването на меланин и поради тази причина е полезен при лечение на хиперпигментация.

Стимулирането на клетъчният оборот е в основата на здравата и сияйна кожа. След настъпването на определена възраст поддържането на блестящ външен вид е резултат от насърчаване на новите клетки да заемат своето на повърхността, както и от използване на подходящите средства за това насърчаване.