Д-р Манджукова

Спортът и нашата кожа

Всеки един от нас е запознат за ползите от физическите упражнения – редовният спорт ни даряват не само със здраве, но с блестящ външен вид и самочувствие. Физическата активност оказва въздействие върху цялостното качество на живота – стимулира и изгражда имунната система, влияе върху дихателните пътища, кръвообращението, сърдечната дейност и цялостния психологически комфорт. И именно тук се крие тайната, която всеки един, посвещаващ част от времето си на тренировки, пази в себе си: ползите от физическата активност се простират далеч отвъд отслабването и натрупването на мускулна маса. Десетки фини промени, ден след ден, се отразяват върху нашия организъм, желанието за постигането на набелязаните цели, настроението и увереността на работното място. Дали чрез фитнес в салона или чрез йога, а защо не с крос в близкия парк или проста разходка в планината, всяка клетка в човешкото тяло се възползва от физическата активност.

Голяма част от научните изследвания показват, че активността и тренировъчният процес оказват благоприятно действие върху здравето на кожата. Спортът помага по естествен начин за премахване на акне, стягане на отпуснатите зони, изглаждане на бръчките. Дори и за тези, които по-късно са решили да отдадат значение на физическата активност, тя винаги възнаграждава усилията им с млада, стегната и блестяща кожа.

Разбира се, всекидневната грижа, която полагаме е от първостепенно значение, а спортът оказва своята подкрепа като:

Премахва натрупаните токсини: Отделянето на пот помага на кожа да изхвърли натрупаните в следствие на влияние на околната среда мръсотии и токсини. Препоръчително е след тренировка тялото и лицето да се измиват  колкото е възможно по-скоро, за да не попият обратно в кожата. Силно необходимо е след душ да се приложи и овлажнител върху кожата, за да може да възстанови естествения си хидробаланс.

Придава блясък: Фитнесът, бягането, гимнастиката – всяка от тези дейности повишават ударите на сърцето. Това от своя страна увеличава кръвния поток и подпомага подхранването на клетките с кислород. Упражненията помагат за лъчезарния, свеж и тонизиран вид. След края на тренировката първоначално образуваните зачервявания се разсейват, тъй като сърдечната честота намалява. И въпреки края на този процес, кожата задържа здравословния блясък, придобит по време на упражненията.

Прогонва стреса: Стресът влияе както върху кожата, така и върху целия организъм. Депресията, тревожността и дори изтощението, са едни от най-честите причинители на бръчки и възпаления. Рутинна грижа за кожата трябва да включва начини за намаляване на стреса, а какво по-добро от физическата активност. Редовните тренировки понижават напрежението и същевременно освобождават ендорфин, спомагащ за психологическия комфорт и прогонване на чувството на неудовлетвореност.

Помага за пълноценния сън: Физическите упражнения определено носят ползи не само за кондиционното състояние на организма, но и за неговия пълноценен покой по време на сън.  Здравословната почивка е основен фактор за презареждане и възстановяването на тялото, а ползите от нея се отразяват и върху кожата. Сънят помага тя да изглежда по-лъчезарна, гладка и стегната, като предотвратява някои характерни белези на умората като тъмни кръгове около очите.

Не е необходимо да се живее във фитнес залата, за да се постигнат задоволителни резултати и да се усети видима разлика в здравословното състояние и външния вид. Спортът трябва да бъде удоволствие, не само задължение, именно затова препоръчвам насочване на вниманието към дейности, които ще се извършват с охота. За някои насладата идва с леките кросчета в парка, за други упражненията в салона, а за трети – йогата, зумба, пилатес или аеробика, но в крайна сметка по-бързите и видими ефекти идват, когато са съпроводени с желание.