Д-р Манджукова

Специфични проблеми на скалпа и какво трябва да знаем за тях

Проблемите, свързани със скалпа, са едни от най-често срещаните в съвременния свят и засягат хора от различни възрасти. Всяко едно дразнене или заболяване на кожата на главата, с изключение на лицето и шията, може да бъде определено като заболяване на скалпа. Причините за тези състояния могат да бъдат от различно естество, но следва да се обърне внимание на факта, че много хора, полагащи грижи за косата и кожата си, често неглижират скалпа, което в определени случаи води до редица болестни състояния. Занижената хигиена и използването на козметични продукти за фиксиране на прически, честата смяна на цветове и различни химически третирания и процедури оказват влияние за общото състояние на кожата на главата.

Едновременната грижа за скалпа и косата е от изключително важно значение за общото здраве на човек. Нека се вземе предвид, че заболяванията на скалпа са следствие и причината за тях се крие на друго място в тялото. Често влошаване кондицията на скалпа и проблемите, произхождащи от това състояние, са сигнал за „бедствие“ в организма. След като сигналът бъде разпознат и причината за него – определена и отстранена с лечение, косата се връща към нормалния си блясък, растеж и здравина. Съществуват и редица други фактори, въздействащи върху общото състояние, които не следва да бъдат пренебрегвани:

  • Хормонални промени
  • Генетична предразположеност
  • Замърсен въздух и околна среда
  • Нездравословен хранителен режим
  • Хранителни диети
  • Прекомерната употреба на алкохол и цигари
  • Стрес в ежедневието
  • Безсъние
  • Прием на лекарствени медикаменти – антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, кортикостероиди, антикоагуланти

Често косата прикрива болестно състояние на кожата на главата. Едва когато проблемите се влошат и настъпят усложнения като косопад и възпаления, се търси специализирана медицинска помощ. Често пациентите си поставят сами диагноза на база това, което са прочели в интернет или са приели като съвет от приятел. Самостоятелната или неправилна диагноза може да доведе до грешна форма на лечение, а състоянието на скалпа – да се влоши.

Все пак, най-характерните и чести заболявания, засягащи кожата и косата, имат своя специфика и ранното диагностициране спомага за по-ефективното им лечение, както и спестяване на психологически дискомфорт, понижено самочувствие и липса на желание за социални контакти.

Сухата кожа на скалпа е един от сериозните проблеми, възникващи с напредването на възрастта, причинени от сух климат, често миене на косата и прекомерно използване на козметични продукти, които разрушават естественото й овлажняване и омазняване. Сухотата на кожата предизвиква сърбеж и увеличава шансовете за вторични инфекции, които възникват в засегнатите области. В някои случаи постоянният сърбеж може да доведе до падане на малки бели люспи, които обаче не следва да се асоциират с пърхот. Кожни заболявания (псориазис и екзема) също причиняват прекомерна сухота на кожата.

Пърхот – проблем, причинен от лющенето на кожните тъкани, което води до появата на бели люспи по скалпа и космите. Той е често срещан проблем, който засяга всеки един човек в определен момент от живота. Това се дължи на естествения процес, при който се натрупва мъртва кожа, която се разпада и се отделя от скалпа. Според дерматолозите, пърхотът може да бъде и само състояние, и симптом на други състояния като гъбични инфекции, екзема, себореен дерматит и др. За щастие, пърхотът не е заразен и със сигурност не можете да се заразите с него.

Себореен дерматит – възпалително кожно заболяване, характеризиращо се със засилено производство на себум от мастните жлези по тялото. Специфичното при него е образуването на жълтеникави люспи, които с напредване на заболяването се отделят от кожата и на засегнатите места остават зачервени кожни образувания. Себорейният дерматит често е съпроводен от силен сърбеж, който при чесане възпалява скалпа. Състоянието е една от основните причини за наличието на пърхот при деца и възрастни. Друга форма на себорейния дерматит е образуването му на скалпа на новородените, известен още и като „млечни корички“ или „крусти“.

Атопична екзема – алергично състояние на скалпа, много подобно на себореен дерматит, но отличаващо се с по-суха кожа. Страдащите от екзема обикновено имат образувани подобни лезии в други области на тялото – гръб, гърди, колене.  Състоянието може да бъде свързано с непоносимост към даден вид храна, мръсен въздух, сенна хрема и др.  или с екологични алергии и хранителна непоносимост.

Псориазисът е състояние на кожата, свързано със скъсения цикъл на растеж на клетките и натрупването им в повърхностния слой на кожата, което причинява удебелени плаки (червени лезии). С времето те се отлюспват и падат. Плаките причиняват силен сърбеж, което води до изтъняване на косъма, възпаление на скалпа, а в някои случаи и до кървене. Засяга и други области на човешкото тяло – колене, гръб, гърди, мишници. Псориазисът на скалпа не е напълно лечим – фази на затишие се редуват с фази на активизиране, но може да бъде контролиран, за да не причинява дискомфорт.

Гъбична инфекция (тинеа капитис) – вид гъбична инфекция, причинена от гъбички, наречени дерматофити. Дерматофитите обичат топлата и влажна среда – и за съжаление, скалпът често осигурява идеалните условия за развитието на тази инфекция. Тинеа каптис е заразна и може да се  предава от човек на човек, като най-често се среща при децата, особено в учебните им дни, когато са в близост до други. Гъбичката се разпространява и в семейна среда, заради споделените аксесоари за коса, спално бельо, кърпи. Проявленията на инфекцията се характеризират с опадането на косата на скалпа, обикновено като кръгло петно. В засегнатите зони се появява обрив, като пъпчиците имат гнойни връхчета.

Фоликулит – инфекция на космените фоликули, причинена от бактерията. Staphylococcus aureus. Проявленията са свързани с образуването на малки бели или жълти гнойни пъпки, които първоначално започват като червени точки по скалпа. Оставен без лечение, фоликулитът може да се задълбочи, възпалението да стане по-силно, а големината на пъпките значителна. С напредване на заболяването се усещат парене и сърбеж. Причини за заболяването може да се търсят в честото бръснене на главата, както и в горещите душове, парни бани, сауни и др.

Заболяванията на окосмената част на главата са упорити, изискват постоянни грижи и търпение, а за тях не същестува единно, общоприето лечение. Те първо трябва да бъдат коректно диагностицирани от дерматолог и да се назначи подходяща индивидуална терапия. Понякога промяната в хигиенните навици дава необходимите резултати и облекчава проблемните състояния. Препоръчвам третирането на скалпа с медикаменти да става единствено и само след предписанието на специалист в областта.