Д-р Манджукова

Спазване на лична хигиена за красива и изящна кожа

Поддържането на лична хигиена е една от наистина важните дейности, които съпътстват ежедневието на човек. Всъщност, тя е от изключително значение за социалния, здравния, личния и психологическия статус, превръщаща се в отличителен белег на отделния индивид. От ранна детска възраст знаем, че спазването на определени хигиенни навици може да предотврати развитието и разпространението на инфекции, заболявания и лоши миризми.

Личната хигиена се отнася до цялостното почистване и грижа за тялото – къпане, миене на ръце, измиване на зъбите и носене на чисто облекло. Към това число можем да добавим и вземането на безопасни здравословни решения при взаимодействие с други хора. Всички тези добри практики за чистота имат не само здравни, но и социални ползи.

Всъщност, за да бъде постигнат този здравен и социален комфорт, трябва да бъдем наясно, че кожата е първата и единствена преграда срещу навлизането на болестотворни бактерии и вируси в организма. С оглед на това полагането на грижи за чистотата на кожата е от решаващо значение за поддържането на здравословен начин на живот.

Всеки ден човек влиза в контакт с милиони замърсители и носители на зараза. Натрупването на причиняващите болест бактерии се формира при извършване на ежедневни дейности – разговори по телефона, превоз в градския транспорт, пазаруване в магазина, общуване с колеги на работното място. Хората нямат възможност да ги видят или почувстват, докато те се задържат върху тялото и навлизат в организма. В тези случаи външната защитна бариера стои замърсена, претоварена с мъртви клетки, токсини и микроби, които на свой ред причиняват инфекции. За да изпълнява своите първостепенни функции, кожата се нуждае от влага и липиди, което, в крайна сметка, може да се постигне чрез добра хигиена.

Чрез няколко прости стъпки, може да се осигури пълноценен и здравословен начин на живот, държащ бактерии и вируси далеч от тялото:

Поддържане на чисти ръце

Един от сновните навици преди хранене, игра с децата, след посещение на тоалетна или обикновена почивка на дивана пред телевизора, е измиването и подсушаването на ръцете. Недопустимо е докосването на лицето с неизмити ръце – след дълъг работен ден, пазаруване или прибиране с личното превозно средство, по ръцете се натрупват достатъчно замърсители. Мръсните ръце може да добавят повече микроби и бактерии към кожата и съответно създават потенциален риск от възпаления. При поява на нова пъпка е най-добре да не се предприемат никакви действия, тъй като се създават предпоставки за инфекция и образуването на белези.

Почистване на предмети, допиращи се до лицето

Мобилните телефони съдържат безброй количества бактерии и микроби. Мръсотията от ръцете се пренася до устройствата всеки път, когато се използваме. Най-добрият начин за предпазване е използването на почистващи кърпички на всеки няколко часа за почистване на апарата. Освен за телефоните, тези правила трябва да се прилагат и за другите електронни уреди, които ежедневно използваме – компютърна клавиатура, таблет, електронен четец за книга.

В пълна сила същото важи и за приспособленията за нанасяне на козметика върху лицето – четки, моливи, тампони. Тези любими инструменти за разкрасяване се омазняват от кожата и в тях се наслоява мръсотия и мъртви клетки. Измиването им веднъж седмично, например, с бебешки шампоан или обикновена готварска сода, ще допринесе за постигането на чист и красив външен вид на лицето.

Измиване, ексфолиране, хидратиране… И отново!

Дори след дълъг работен ден, когато мисълта е насочена към почивка и отпускане, е необходимо да се приложи рутинната грижа към кожата, която включва измиване, почистване и овлажняване. С измиването кожата на лицето се отървава от най-високото ниво на мръсотия и бактерии. Ексфолирането прониква по-дълбоко в кожата, като премахва натрупаните в порите отлагания и токсини, като същевременно държи порите отворени и чисти. Добавянето на влага в кожата с ежедневен или нощен хидратиращ продукт помага за поддържане на здрав, изчистен и бляскав вид В съшото време поставянето на хидратант доставя необходимите вещества на кожата, които я задържат млада, гъвкава и мека на допир. Комбинирането на тези три елемента – измиване, ексфолиране и хидратиране – гарантира здрава и свежа кожа през цялата година.

Постоянство и търпение

Последователността и търпението се възнаграждават с безупречен външен вид и отсъствие на кожни проблеми. Отделянето на внимание за лична хигиена е верният път към безупречния и здрав външен вид. Съветвам редовната грижа за кожата да бъде обсъждана с дерматолог. Само специалист в областта може да предостави компетентно мнение, насоки и корекции за всекидневното подържане на хигиената на кожата.