Д-р Манджукова

Слънцезащитни продукти, които не предразполагат към акне

Лятото е тук и вече е време да си припомним, че забавлението на слънце носи нежелани дългосрочни рискове за здравето – преждевременно стареене на кожата, хиперпигментации и увреждане, което води до развитие на меланома (рак на кожата). И все пак, фокусирани върху някои настоящи проблеми с кожата, като акне, хората не отдават толкова голямо значение на защитата от застрашаващите ни слънчеви лъчи. Известно е, че между 18-тата и 30-тата година кожата е най-силно податлива на слънчево изгаряне, а проучванията показват, че голяма част от хората не прилагат достатъчно често предпазващи продукти.  В някои случаи се пренебрегва използване на защитен крем от страх, че може да влоши още повече склонната към акне кожа. Това е и друга основна бариера, която съзнателно поставяме, когато стане дума за предпазване от ултравиолетовите лъчи.

Защитата от слънце е жизнено важна за всички, включително и за тези, чиито кожи развиват комедони и пъпки с бял връх. Поради тази причина, най-добрият начин за едновременно предпазване от образуване на акне и изгаряне е изборът на продукт, който изгражда здрава защита от слънцето и не запушва порите. Кои са изделията, към които следва да насочим вниманието си?

Некомедогенни продукти

Подходящо е да се потърсят продукти, които не съдържат допълнително омазняващи лицето съставки. Когато върху етикета пише „некомедогенен“, това означава, че средството не съдържа съставки, които запушват порите. В допълнение, препоръчително е да не се използва върху лицето слънцезащитен продукт, предназначен за тялото. Те обикновено са с по-тежки и омазняващи съставки и могат да допринесат за образуване на акне.

Течности, гелове и спрейове за мазна кожа

Слънцезащитните лосиони и кремове са подходящи за нормална и суха кожа, но при наличието на бързо омазняваща се обвивка, се препоръчва нанасяне на бързоабсорбиращ се продукт.

Изчистените формули на лосионите и геловете със сигурност ще осигурят адекватна защита на тялото и лицето, а водната им основа позволява бързото им усвояване от организма и оставя кожата спокойна. Геловете могат да се използват и в области, в които е трудно да се използва крем – например скалпа. Да, това е зона, която заслужава също определено внимание, особено за хората без коса. Слънцезащитните гелове се втриват по-лесно в областите на тялото с повече окосмяване.

Широкоспектърна защита

За максимална защита е задължителна употребата на широкоспектърен продукт, предпазващ от Ултравиолетовите А (УВА) и Ултравиолетовите Б (УВБ) лъчи. Първите са основната причина за увреждане на кожата  и за преждевременно стареене, а вторите – са причина за голяма част от слънчевите изгаряния и по-късно развиването на меланома.

За да бъде пълно предпазването на кожата, трябва да се избере продукт, който блокира и двата вида лъчи.

Наред с това е разумно да се закупи средство с колкото се може по-висок защитен фактор. Силните слънцепредпазващи фактори блокират около 97 % от УВ лъчите, създават предпазна бариера, което не само предотвратява изгаряния, но е и сигурен начин за отсъствие на комедони.

Продукти без Оксибензон и Параминобензоена киселина

В случаите на чувствителна кожа, екзема, псориазис, розацея или при използване на намаляващи себума и омазняването лекарства, е препоръчително да се избягват слънцезащитни изделия, съдържащи активни съставки като оксибензон и параминобензоена киселина.

Изключително чувствителната и лесно възпаляващата се кожа има нужда от естествени съставки в слънцепредпазващия продукт. Тези продукти използват титанов диоксид и / или цинков оксид като активна съставка и са по-малко дразнещи за кожата.

Овлажнител, съдържащ слънцезащитен крем

Овлажнителите със слънцезащитен крем са може би едни от най-добрите продукти на 20-ти век. Те изпълняват ролята на предпазващи от слънцето агенти, като същевременно подхранват кожата по начин, който предотвратява появата на акне.  

Комбиниране на слънцезащитен продукт и терапия за премахване на акне

Необходимо е първо да се нанесе лекарството срещу акне, след което да се изчака около 20-на минути, докато се абсорбира напълно от кожата. В последствие може да се нанесе слънцезащитен продукт, който ще осигури необходимата протекция на кожата.

Предпазването от слънчевите лъчи е от изключително значение за всички видове кожа, дори и за тези, които обикновено не изгарят. В края на второто десетилетие на новия век козметичните магазини изобилстват от средства, осигуряващи максимална защита от ултравиолетовите лъчи и придаващи здрав, жизнен и лишен от акне вид на кожата. Независимо от избора на препарат, той следва да бъде прилаган коректно и достатъчно често, така че да се избегнат увреждащи последствия за тялото.