Д-р Манджукова

Слънцезащита през летните дни (какви заболявания предизвиква продължителното излагане на слънце)

С приближаването на летния сезон, повечето от нас правят своите първи планове за почивка на топли и слънчеви места. Голяма част от хората предпочитат ваканционното летуване на плажа, в най-топлите и знойни месеци, за да прекарат колкото се може повече време на открито. И въпреки че след продължителните зимни дни слънчевите лъчи играят съществена роля за нашия душевен комфорт и позитивно настроението, то, от друга страна, може да донесе непритяности за кожата и да създаде определени проблеми.

Значително много хора са свикнали да мислят за защитата от слънце, само когато прекарват един ден на излет в планината, на пикник, на плажа или басейна. Но истината е, че всеки един от нас е изложен на слънчевите лъчи постоянно и понякога губим представа колко време изкарваме навън без да сме взели адекватни предпазни мерки. Необходимо е да знаем, че слънчевата светлина е основният източник на ултравиолетови лъчи, които в определени количества са полезни за нас и организма ни. Не е необходимо да се избягват слънчевите лъчи, особено ако се прави целенасочено – физическата активност е важна за нашето здраве и оставането на закрито и не е разумен довод като вид предпазна мярка. И все пак, трябва да се съобразяваме и да избягваме да стоим на открито през най-топлите часове от деня, тъй като твърде силните ултваиолетови лъчи могат да навредят сериозно на здравето.

Според проучвания на здравни организации, повече от 90% от рака на кожата се причинява от излагане на слънце. Поради тази причина е редно да се замислим кога е най-подходящо време да натрупаме тен и да се насладим изцяло на топлото и безоблачно време.

На първо място, следва да научим, че слънцето активизира дейността на меланоцитите – кожни клетки, осигуряващи пигментацията на кожата, активизиращи се като естествена нейна защита от ултравиолетовите лъчи. Същевременно постоянното излагане на естествена светлина води до завишено струпване на еластин в долния слой на кожата, като при този процес води до производство на ензими, които разграждат колагена. В тези случаи кожата става суха, грапава на допир, а загубата на колаген е една от основните причини за появяването на бръчки.

Непремереното излагане на ултравиолетова светлина обаче може да доведе и до много по-сериозни проблеми:

Хиперпигментация

Хиперпигментацията представлява потъмняване или обезцветяване на кожата, поради свръхпроизводството на меланин потъмнява кожата, често поради по-високи от нормалните нива на меланин, пигментно вещество, придаващо естествения цвят на кожата, очите и косата. Това е едно от най-разпространените проблемни кожни състояния, засягащо еднакво и двата пола и влошаващо се с напредването на възрастта.

Хиперпигментацията се използва, за да опише появили се на повърхността на кожата червени, кафяви, розови или дори лилави петна, клъстери или ивици. Засегнатите области изглеждат по-тъмни от останалата част от кожата и могат да станат още по-забележими, след продължително стоене на слънце.

Слънчевите лъчи са най-сериозната причина, поради която хората развиват промяна в цвета на кожата. Образуването на слънчевите петна – малки и плоски, тъмно кафяви – е характерно за части от кожата, които са изложени на най-много ултравиолетовите лъчи – лицето, гърдите, врата, ръцете. Луничките са вид хиперпигментация, изразяваща се в образуването на слънчеви петна, обикновено при хората със светъл цвят на кожата. Появяват се като точки, от светло до тъмнокафяви на цвят, а в по-редки случаи са червени или черни. Изникват най-често по лицето, гърдите, ръцете и горната част на гърба.

Витилиго.

Витилиго е особен вид състояние на кожата, при което определени области от нея губят цвета си. Основна причина за това състояние може да се посочат слънчевите изгаряния, които водят до нарушената функция на меланоцитите и заниженото производство на меланин. Площа, която може да засегне загубата на пигментация варира по различен начин при отделните индивиди – появява се в областта около очите, ръцете, лицето, косата и дори вътрешността на устата. В повечето случаи засегнатите места остават обезцветени за цял живот.

Рак на кожата (Меланома).

От медицинска гледна точка се счита, че меланомът започва като неконтролирано разпространение (пролиферация) на меланоцитни клетки, претърпели генетична трансформация. След като меланомните клетки достигнат дермата, те могат да се разпространят в други тъкани чрез лимфната система до локалните лимфни възли или чрез кръвния поток към други органи като белите дробове или мозъка. Това е известно като метастатично заболяване или вторично разпространение. Шансът от това да се случи зависи главно от това колко дълбоко са проникнали клетките в кожата.

Обикновено започва като кожна лезия, но може да расте върху лигавица, като например устните или гениталиите. Първият признак на меланом е образуването на необичайно изглеждаща луничка или бенка с неправилна форма и тъмнокафяв, черен, син, червен, а понякога и светлосив цвят. Образуванието може да бъде засечено на ранен етап, когато е с диаметър само няколко милиметра, но може да нарасне до няколко сантиметра в диаметър, преди да бъде диагностицирано.

Слънчево изгаряне е най-значимият фактор, влияещ на образуването и развитието на меланома, тъй като ултравиолетовите лъчи не само влияят върху горния слой на кожата, но увреждат генетичния материал (ДНК) в клетките ѝ. Ако структурата на клетките се уврежда постоянно, с течение на времето може да доведе до рак на кожата.

Препоръчвам в летните и знойни дни, когато се налага да сте навън, да използвате проверени и изпитани слънцезащитни продукти, които доколкото могат ще предпазят организма от увреждания. Вечер, преди лягане, е добре да използвате крем за хидратиране и подхранване, тъй като ултравиолетовото лъчение изсушава кожата и я прави по-податлива към образуване на бръчки. Използвайте слънчеви очила за предпазване на очите и нежната кожа около тях, както и на главата с носене на слънцезащитни шапки, това касае особено хората с къси прически или липса на коса. Все пак, при възникнал проблем, съветвам да се консултирате със специалист в областта, тъй като самолечението в определени случаи може да доведе до по-сериозни последици за здравето.