Д-р Манджукова

Слънцезащита и срок на годност – начини за правилно съхраняване

В разгара на лятото, когато хубавото време сякаш ни привиква да излезем навън и да прекараме целия ден сред приятна компания, трябва да знаем, че закачливото слънце може да ни донесе трудно обратими щети. Нанасянето на слънцезащитен продукт е един от най-добрите и най-лесните начини да защитим външния си вид и здравето на кожата си. Използван редовно, слънцепредпазващия крем помага за предотвратяване на слънчеви изгаряния,  рак на кожата  и преждевременно стареене. Поставянето му в раницата с принадлежности е може би най-важният момент от приготовленията преди да се впуснем в поредното приключение на открито. Но сигурни ли сме, че закупеният преди година продукт още е годен за употреба?

Едно от нашите задължения, когато се опитваме да създадем режим за грижа към кожата, е да проверим дали средството за предпазване на кожата не е остаряло и подготвени ли сме да го заменим веднага с друго. При закупуването на изцяло нов продукт трябва да сме наясно, че здравните организации изискват всички слънцезащитни продукти да поддържат пълната си сила в продължение на три години – така че, ако имаме останал слънцезащитен крем в края на лятото, трябва да можем да го използваме безопасно за още две лета.

Също така задължение за производителите на слънцезащитни продукти е да отпечатват срока на годност върху бутилката или етикета. Разумно е да обърнем внимание и на символа за годност след отваряне, който предоставя информация колко време след първото използване продуктът остава свеж.

Трябва да сме наясно, че всички слънцезащитни продукти съдържат активни съставки, които предотвратяват увреждането на кожата от ултравиолетовите лъчи. Те също така съдържат неактивни съставки, които допринасят за консистенцията на продукта, като емулгатори и/или стабилност на активните съставки, като консерванти. Както активните, така и неактивните съставки, намиращи се в слънцезащитния крем, могат да се разградят с течение на времето, което се отразява на това колко добре действа слънцезащитният крем.

Например, дадена активна съставка може да се разгради до точката, в която вече не помага за защитата на кожата от вредните ултравиолетови лъчи. И тъй като неактивната съставка се разгражда, консистенцията на продукта може да се промени – засягайки консистенцията и разстилаемостта, както и качествата на активната съставка в разтвора.

Ето защо ние, като потребители на този тип изделия, трябва да сме в готовност във всеки един момент да проверим актуалността на защитаващият ни продукт, защото съществуват причини, поради които използването им с изтекъл срок на годност не е добра идея.

Слънцезащитният крем с изтекъл срок на годност може да не е ефективен

Проверката за изтичане срока на годност на слънцезащитните продукти е от изключително значение, защото използването на средства извън посочените на опаковката дати може да ни направи податливи на рискове, свързани със слънцето. В тези случаи продуктите стават по-малко ефективни при предпазване от UVA и UVB лъчи, което означава, че сме изложени на риск от слънчево изгаряне, преждевременно стареене, увреждане на кожата и меланома – всички проблеми, които идват с прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи.

В допълнение, дори ако активните съставки в слънцезащитен крем са все още ефективни, те може просто да не се разпространят равномерно върху кожата, за да ви осигури подходяща бариера. Така или иначе, слънцезащитният крем с изтекъл срок на годност не си заслужава риска.

Слънцезащитният крем с изтекъл срок на годност може да съдържа микроорганизми

Колкото по-дълго слънцезащитният крем стои около нас и колкото повече го отваряме, затваряте и го взимаме на всичките си приключения, толкова по-голям е шансът в него да се развият бактерии, които да причинят раздразнение или обрив.

Това е особено важно за хората с чувствителна кожа, които знаят, че не всеки слънцезащитен продукт е подходящ за тях, а когато е и с изтекла годност, то определено може да се превърне в опасност.

По-малко ефективен слънцезащитен крем означава намалена защита от слънцето. Нещо повече, срокът на годност на слънцезащитните продукти може да изтече преждевременно, ако се съхраняват неправилно.

Когато става въпрос да извлечем максимума от новозакупения слънцезащитен крем и да го задържим годен възможно най-дълго време, трябва да имаме предвид няколко особености.

Съхраняване на слънцезащитните продукти на стайна температура

Известно е, че слънцезащитният крем се разваля по-бързо, ако е изложен на топлина. Очевидно нашият слънцезащитен крем трябва да е до нас на басейна или на плажа – винаги, когато сме на слънце. Поради тази причина известно излагане на топлина е неизбежно, но докато сме навън, вместо да оставяме предпазващото ни средство под парещите лъчи, можем да го държим на сянка в плажната чанта или раница.

Трайността на изделието зависи и от правилното му съхранение вкъщи – на тъмно, хладно и сухо място, но не в колата или на рафт в гаража.

Съхраняване на чисто и предпазване от замърсяване

Всеки път след употреба трябва да се уверим, че продуктът е затворен добре. Това определено ще го предпази от навлизането на зловредни организми, като същевременно ще запази свойствата на активните съставки в него. Не по-назад по значение е използването на слънцезащитното изделие с напълно чисти ръце. Напълно възможно е намиращите се по пръстите бактерии да се прехвърлят в бутилката, което да повлияе на ефективността на слънцезащитния крем.

Избягване на пряка слънчева светлина

Специалистите съветват препаратите за слънцезащита да не се съхраняват на пряка слънчева светлина, тъй като тя може да окаже влияние върху качеството на активните съставки в продукта.

Не веднъж е споменавана изключителната важност на слънцезащитните продукти и тяхното ежедневно нанасяне, независимо от сезона и времето навън. Поради тази причина е от значение да следим сроковете на годност и да съхраняваме всички бутилки със слънцезащитни изделия на хладно и сухо място, за да запазим активните им съставки непокътнати.

Слънцезащитният крем е важна част от ежедневната рутинна грижа, защото той не само предпазва от развиването на рак на кожата, но също така предотвратява образуването на ранните признаците на стареене и пази кожата млада и свежа.