Д-р Манджукова

Слез – универсалната съставка за спокойна и хидратирана кожа

Грижите, които всеки потребител полага за подобряване на външния си вид, трябва да са тясно свързани познаване на съставките в продуктите за красота. Само така отдаденото внимание към кожата може да се изпълни със съдържание и смисъл и да има очаквания ефект. Така например не малък процент от дамите, които полагат усилия в борбата със стареещата кожа, са склонни да се доверят на телевизионни реклами или на прочетеното в социалните мрежи. В определени случаи този подход не води до постигане на желаните резултати, а понякога коства и развиване на сериозни проблеми заради непоносимостта на организма към даден елемент.

Да, научаването на свойствата на всяка една съставка е „мисия невъзможна“, но нищо не пречи преди закупуването на даден препарат да се потърси информация за действието на неговите съставки. Във всеки случай обаче естествените елементи – основна част от състава на изделията за красота – имат предимство пред изкуствено създадените формули. Те даряват с нов живот кожните клетки и не малко пъти са основна причина за възстановяване от увреждания, причинени от слънцето. И ако има дар от природата, който да събира в себе няколко полезни действия, това определено е слезът.

Слез или известен с наименованията от народната медицина Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Каминяк, Молоха е многогодишно тревисто растение, което се среща в Европа, Азия и част от Африка. Тази наистина фантастична билка цъфти между май и август и има лилаво-розово оцветени цветчета, които са с диаметър около 5 см. и имат жилести венчелистчета.

От векове насам слезът е изградил репутацията си на лекарство, което се използва за различни заболявания. Основната причина за този факт се крие в корените на билката, които изпускат значително количество слуз (лепилоподобно вещество, секретирано от някои растения, богати на протеини и въглехидрати). Благодарение на голямото присъствие на това желеподобно вещество в слеза, той може да се използва за лечение на отоци и дразнения на храносмилателните и пикочните пътища (възпаления). Така наречената Божа ръчица е по-популярна заради терапевтичните си качества при облекчаване на лигавиците, намиращи се в дихателна система, особено при настинки. Освен това извлекът от корените на растението вещество се използва сред индийците за лечение на ужилвания от насекоми.

Не на последно място по значение е и приложението му в дерматологията и козметиката. Заради съдържащите се в корените му полизахариди и танини, екстрактът от растението доказано успокоява и омекотява кожата. Тези качества на билката я правят идеално средство при обриви, рани, изгаряния, ухапвания от насекоми и екзема. В случай на суха, раздразнена кожа, засегната от слънчевите лъчи и околната среда, втриването екстракт от слез върху кожата естествено ще я омекоти и овлажни. За да се успокои зачервяването, подуването и изтръпването, локалното средство се нанася директно върху засегнатата зона. Противовъзпалителните свойства на слеза го правят чудесен избор за продукти, които помагат при екзема или розацея.

Наред с приложението му за лечение на зачервявания и рани, горският слез е основна съставка в маски и кремове за лице, които са ефективни в борбата с преждевременното стареене на кожата. Козметичните компании използват растителни екстракти в различни продукти като сапуни, грим и продукти за грижа за кожата. Причината за това е, че слезът е богат на компоненти, които противодействат на свободните радикали, отговорни за появата на бръчки. Освен това, големите количества витамин А успяват да подхранят кожата, придавайки ѝ сияен и младежки вид.  

Есенция от билката се среща често и в серуми за лице, предназначени да подобрят общото сияние и тонус на кожата. Нещо повече – слезът притежава хидратиращи свойства е идеален за овлажняване и е особено подходящ за хората с чувствителна и суха кожа. Екстрактът може да се добави към състава на околоочен крем и да се свърже със съставки като хиалуронова киселина и серамиди. Когато се комбинират, тези елементи могат да заредят сухата и дехидратирана кожа с влага и да намалят появата на тъмни кръгове около очите.

Съставката се използва и във физически ексфолианти за намаляване на възможните увреждания, които може да бъдат причинени от почистването на мъртвите клетки.

Не бива да се пренебрегва и положителният ефект на растението към скалпа, като обикновено се препоръчва на хора с чупещ се косъм. Прилагането на овлажняващи есенции върху косата може да допринесе значително за укрепване на нейното здраве и да възстанови еластичността и силата ѝ.

Закупуването на козметични продукти, съдържащи извлек от слез, значително би подобрило състоянието на кожата и косата, а за правилно приложение на билката е от значение следването на указанията в листовката и нанасянето на точно препоръчани количества.