Д-р Манджукова

Скритите опасности за краката, които дебнат през лятото

Лятото отново е тук, а навън температурите и влажността се покачват, приканват хората към плажове, басейни и излети. Изпълнен със слънчеви и ясни дни, сезонът дава път на късите поли, рокли и панталони. Естествено с тях в комплект вървят отворените обувки, чехли, сандали, а в дните, прекарани в отпуска край морето – джапанки. Отворените обувки позволяват на краката да дишат, дават повече свобода, особено в знойните часове на деня, но са и „отворена врата“ за дебнещите опасности – гъбички, мазоли, напукани пети или рани. 

Всъщност, враждебността, която оказва околната среда към човешкия организъм и по-специално към краката, не е за пренебрегване. Всеки човек трябва да има едно на ум, особено когато става дума за летни горещини, къси дрехи и чехли. Колкото и усърдна да е грижата за кожата на краката, през лятото те са в постоянен контакт с микроорганизми, които потенциално могат да причинят инфекция. Гъбичките и бактериите са най-често срещаните виновници, въпреки че в повечето случаи имунната система задържа тези болестотворни агенти (патогени). Има случаи обаче, когато имунната защита е слаба и не може да се справи с патогена, например при образувана рана на кожата, микроорганизмът получава лесен достъп до уязвимите тъкани.

Симптомите на този тип инфекция могат да бъдат леки и лесно лекувани в домашни условия. В други случаи, особено при пренебрегване на първоначалните сигнали, развитието на гъбичките изисква по-агресивни медикаментозни интервенции, включително хоспитализация за лечение на сериозни и потенциално животозастрашаващи усложнения (при развиване на абсцес).

Днес, гъбичните инфекции на краката са често срещан проблем, засягащ 20 % от световното население. Лятото благоприятства развитието им, тъй като те процъфтяват в топли и влажни среди и по правило се разпространяват от човек на човек. За установяване на инфекцията е необходим контакт със замърсена, влажна повърхност. В последствие разпространението им започва между пръстите на краката,  корените им проникват във влажните, омекотени тъкани. Леките случаи могат да бъдат лекувани с противогъбични кремове или спрей без рецепта, докато по-сериозните персистиращи инфекции изискват перорален противогъбичен препарат, като тербинафин или итраконазол, за период от два до шест месеца.

Спорите на гъбичките могат да обхванат нокътя и зоните около него, като в медицината това състояние е познато с наименованието онихомикоза. Симптомите включват бяло или жълтеникаво оцветяване, удебеляване, лющене на нокътя и в краен етап отделяне на нокътя от нокътното легло. В по-голяма част от случаите онихомикозата върви ръка за ръка с образуване на гъбички между пръстите на краката и по-често поразява хората с отслабена имунна система или периферно съдово заболяване, характеризиращо се с намален приток на кръв към крайниците.

Онихомикозата е трудно за лечение състояние, тъй като повечето кремове за локално приложение не могат да проникнат в тъканта на ноктите. Най-силно въздействие оказва оралното антимикотично лечение, но то отнема от шест до дванадесет месеца за пълно възстановяване и включва тербинафин или друго перорално противогъбично средство.

Въвеждането на нови средства в дерматологията позволи лечението на гъбичките да се случва по лесен, бърз и ефективен начин. Инфрачервеният лазер третира гъбичките под ноктите безопасно и безболезнено. Иновативната технология е специално проектирана да преминава през ноктите, като третира проникналия дълбоко в нокътното легло микроорганизъм.  Мощният лазерен лъч не поразява здравата тъкан, а се насочва само към инфекцията, което прави процедурата напълно щадяща околната кожа.

За разлика от онихомикозата и гъбичките по краката, еритразмата се причинява от бактерията Corynebacterium minutissimum и най-често се наблюдава при хора с диабет и такива с наднормено тегло. Както и при гъбичките, бактерията се развива предимно в гънките на кожата, главно между пръстите на краката. Лезиите при тази инфекцията първоначално имат розов цвят, но бързо стават кафяви и люспести.

Еритразмата се диагностицира с помощта на ултравиолетова светлина, известна като лампата на Ууд, и е подходящо да се лекува с локален крем на фузидна киселина или с перорален антибиотик като азитромицин или еритромицин.

Наред с гъбичните и бактериални инфекции, лятото увеличава рисковете за сухи крака, напукани пети и мазоли – проблеми, чието може да бъде разрешено с използването на овлажняващи продукти, които се нанасят след душ при напълно подсушени крайници.

За предпазване на долните крайници от развитието на проблемни състояния, е необходимо да се спазват някои лесни стъпки, които ще позволят лятото да остане онази истинска наслада, за която всички мечтаят (особено през студените зимни месеци):

  • Поддържане на сухи и чисти крака
  • Редовна грижа за ноктите на краката
  • Използване на собствен комплект при грижата за ноктите и кожичките
  • Използване на собствени джапанки при посещение на басейни и спа центрове
  • Носене на удобни обувки, които не притискат крака
  • Честа подмяна или старателно почистване и дезинфекция отвътре на обувки и сандали, които се носят без чорап
  • Посещаване на проверени и спазващи отлична хигиена козметични салони
  • Консултация с дерматолог за лечение на усложнени състояния