Д-р Манджукова

Склонна към акне кожа – няколко лесни трика за поставяне на грим

Акнето е най-често срещаното кожно състояние, което в световен мащаб засяга 9,4 % от населението и по този начин се нарежда на осмо място сред най-разпространените заболявания на планетата. Проведените проучвания показват, че най-често засяга тийнейджъри, главно момчета, при които са забелязани много по-тежки форми в сравнение с момичетата. Акне може да се появи във всеки етап на житейския цикъл, във всяка възраст, в зависимост от генетични особености, полаганата грижа за кожата и – разбира се – предразположеността на съответната кожа.

Индивидуалните дерматологични особености и честото образуване на пъпки по лицето, гърба, раменете и гърдите характеризират вид, който дерматолозите наричат „склонна към акне кожа“. Тя винаги е носила специфични психологически проблеми и дискомфорт на индивидите, а те от своя страна търсят различни начини за премахване или замаскиране на появилите се черни точки или лезии с бял връх.

Един от най-големите страхове на хората с кожа, склонна към акне, е нанасянето на грим. Създаденото неудобство идва от въздействието, което биха могли да окажат някои продуктите за грим върху кожата. Нанасянето на руж, фондьотен, сенки и друг вид декоративна козметика, би могло да създаде хаос и да предизвика силна ответна реакция от кожата. Експертите съветват хората, предразположени към образуване на акне, да се придържат към няколко лесни трика за поддържане на външния вид и предпазване на кожата от обриви.

Подбор на продуктите за грим

Първата и определяща стъпка при склонна към акне кожа е изборът на грим, който не влошават проблема и не дразни допълнително кожата. Препоръчително е да се избягват средства, съдържащи съставки като парафин, фталати, изопропил миристат, които запушват порите и причиняват пъпки по лицето. Разумно е да се потърсят продукти с некомедогенни съставки, хиалуронова киселина и хипоалергени върху етикета. Също така е важно да се изгради здравословна, ежедневна рутинна грижа, за да се поддържа кожата спокойна и без раздразнения.

Подготвяне на кожата за нанасяне на грим

Нанасянето на грим върху склонна към акне кожа започва със създаването на здравословна основа – кожата на лицето се почиства, тонизира и овлажнява. Премахването на замърсяванията от лицето има определящо значение за премахването на пъпките, а нанасянето на грим върху непочистена кожа е рисков фактор за задълбочаване на проблема.

Използване на матиращ грунд

Грундът е козметично изделие, което подготвя кожата за грим и е първата стъпка след измиване на лицето и преди нанасяне на фон дьо тен. Основното му свойство е задържане за по-дълго време на грима върху лицето, а също така изравняване на основата за гладко нанасяне на последващите козметични продукти за красота. При кожа, склонна към акне, е препоръчително да се използва матиращ грунд, за да се изгладят порите и да се изравни повърхността.

Прилагане на цветен коректор

Склонната към акне кожа предполага образуването на голям брой пъпки като прикриването им може да се окаже никак не лесна задача. Експертите съветват да се прилага коректор в зелен цвят, за да се заличат максимално петната преди нанасяне на фон дьо тен или консилър. Когато се използва върху яркочервени пъпки, зеленият коректор неутрализира цвета и ефективно прикрива засегнатите участъци.

Нанасяне на лек фон дьо тен

Следващият ход е изборът на подходяща основа. Твърде ярките или тъмни цветове ще насочват внимание към акнето.  Необходимо е да се избере лек и безмаслен разтвор, а нанасянето на фон дьо тен на много тънки слоеве е тайната на естествения и правилно прикрит вид. Естественият вид се запазва с използването на грим не за да се прикрие определено несъвършенство,  за да се балансира тенът на кожата.

Чисти четки и гъби за поставяне на грим

Много е важно да се запомни и спазва правилото за несподеляне на четките за грим. Поддържането им чисти и изплакнати гарантира на потребителите, че проблемът няма да се влоши. Неизмитите четки за грим и гъби са идеална среда за размножаване на бактерии, които в последствие могат да причинят хаос върху кожата.

Премахване на грима в края на деня

И в заключение – в края на деня е задължително свалянето на грима с мицеларна почистваща вода, която премахва твърдия грим бързо и същевременно щади кожата, тъй като не съдържа алкохол, изкуствен парфюм или цвят. Използването на допълнително почистващо средство, както и ексфолирането два пъти седмично ще отпушат порите и ще позволят лесното проникване на съставките за лечение на акне.