Д-р Манджукова

Скинмалситична лятна рутина за всеки тип кожа

От години мейнстрийм медиите ни насърчават да използваме най-добрата основа и да покриваме всяка пора и всеки недостатък върху кожата. От алфа-хидрокси киселини и антиоксиданти до серамиди и слънцезащитни продукти, ние включваме толкова много различни съставки в нашите процедури за красота, че не трябва да учудва никого – кожата ни се чувства претоварена и изморена. Точно както бурният начин на живот в крайна сметка винаги има обратен ефект, така и прекомерните усилия в грижата за кожата също може да оставят след себе си следи под формата на компрометирана кожна бариера, сухота, зачервяване, раздразнение и в някои случаи акне.

Предложен от експертите по красота в Pinterest , скинмализмът (произлизащ от думите „skin“ – кожа и „минимализъм“) ни насърчава да се откажем от често сложната и скъпа многоетапна рутинна грижа за кожата в полза на простичка версия с минимален брой продукти. Това от една страна ще освободи кожата от големия стрес да поема твърде много продукти, а от друга – ще помогне в опазването на околната среда.  

Въпреки че е в противоречие на една от най-популярните световни тенденции – Корейската грижа за кожата – К-бюти, дерматолозите твърдят, че се увеличава числото пациенти, страдащи от кожни проблеми – пряк резултат от продуктите, които са поставили върху кожата си по време на своята рутинна грижа. Особено безпокойство са единичните активни продукти, които се използват във високи концентрации и се комбинират с други съставки, които не трябва да се смесват заедно и в последствие причиняват възпаление и дразнене. В този случай проблемът с кожата не е решен и, което е тревожно, често се влошава.

В момента „блестяща кожа“ е една от най-търсените фрази в интернет, а отговорът на потребителските запитвания е един – връщане към опростена грижа поне за няколко месеца, за да оставим кожата да си поеме глътка въздух. Може би сега е моментът да подходим с доверие към една нова „скинминималистична“ лятна нощна рутина, подходяща за различните типове кожа:

Почистващо средство:

Доброто почистващо средство трябва да бъде основният елемент във всяка една рутинна грижа за кожата. Особено вечер, когато външната обвивка е поела огромно количество замърсяване от околната среда, слънчевите лъчи и  мъртви клетки, най-добрият начин да помогнем е откриването на подходящо почистващо средство според индивидуалните ѝ нужди.

Сухите и чувствителни типове кожа ще се справят добре с кремообразен, хидратиращ почистващ препарат, който отмива мръсотията и мазнините, без да лишава кожата от добрите неща. При мазна кожа, която е предразположена към акне и черни точки, или смесена кожа (мазна в някои зони, като Т-зоната и челото, и по-суха на други места), подходящото средство за почистване е пяна, което съдържа ексфолиращи киселини (алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселини). „Нормалната“ кожа ще се влюби в хидратиращ крем с пяна за почистване, който е нежен към кожата, но отстранява изцяло частиците мръсотия, маслото и грима. Добавянето на продукт, съдържащ екстракт от лавандула може да тонизира и успокои получени възпаления.

Поставяне на серум

Нито една рутина не е пълна без мощен серум. Те вършат тежката работа в грижата за кожата – доставят мощни съставки, които проникват през бариерата, за да отговарят на нуждите на обвивката.

Серумите често се справят със специфични грижи за кожата, като стареене, зачервяване, уморена/отпусната кожа или тъмни петна.

Някои от най-често срещаните съставки, популярни със своите серумни ползи, включват:

  • Хиалуронова киселина, витамин Е и ниацинамид за успокояване на кожата и добавяне на влага
  • Витамин C за изсветляване на матовата кожа, стимулиране на колагена и защита на тена ви от дразнители от околната среда
  • Kojic киселина и гликолова киселина за повишаване на блясъка и намаляване на хиперпигментацията
  • Ретинол и пептиди за осигуряване на свойства против стареене

Успокояващ овлажнител

Ето една печеливша формула: влага + слънцезащитен фактор (SPF) се равнява на най-добрата защитна система срещу стареене. Ежедневно кожата ни е постоянно изложена както на дехидратиращи свободни радикали, така и на ултравиолетови лъчи, които, както всички знаем, допринасят за появата на бръчки, пигментация и отпуснатост на кожата.

За да предотвратите тези ефекти, грижата за кожата трябва да включва естествен овлажнител със SPF. Така не само ще бъде предпазено лицето от стареещите ефекти на слънчевата светлина, но също така се подхранва кожата  с лечебни антиоксиданти като витамини C и E. С течение на времето тенът ще стане по-ярък и здрав.

Добре формулираният овлажнител може да направи огромна разлика както в здравето, така и във вида на кожата.

В крайна сметка през последните две години, част от експертите се обединяват около мнението, че съсредоточавайки се върху три стъпки във вечерната грижа за кожата, потребителите на козметика намаляват риска от нанасянето на повече вреда, отколкото полза. Прекомерното почистване, свръх ексфолирането и натрупването на различни продукти може да раздразни кожата и да отслаби нейната бариера. Не бива да се забравя, че външният слой на обвивката е жизненоважен за здравето ѝ, тъй като предотвратява загубата на влага. Кожната бариера е нашата първа линия на защита срещу външни агресори, като ултравиолетова радиация, замърсяване, алергени и бактерии. Използването на правилните продукти е напълно достатъчно за поддържането на здрав и сияен външен вид.