Д-р Манджукова

Сквамозноклетъчен карцином – симптоми, причини и лечение

Тъй като е най-големият орган при човека, кожата постоянно е изложена на външни и вътрешни агресори, някои от които влияят на цялостния ѝ вид, както и на промените, настъпващи върху нея. Полагането на всекидневни специални грижи и изграждането на режим за поддържането ѝ спомагат за здравия и сияен вид. Въпреки това, в определени случаи се налага да се потърси мнението на специалист, когато върху нея настъпят необичайни изменения или се появят непознати и необичайни лезии.

Външната обвивка се състои от три основни слоя – епидермис (горен или външен слой), дерма (среден вътрешен слой) и хиподерма (най-дълбокият слой) – които играят значима роля за формирането ѝ като външна бариера и щит на тялото от навлизането на вредни микроорганизми и радиационни лъчи. Нарушаването на целостта на кожата, недостатъчната грижа и някои характерни генетични фактори могат да се превърнат в основен проблем за развиването на тежки, животозастрашаващи състояния като рак.

Повечето случаи на рак на кожата – анормален растеж на кожни клетки –  са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетови (UV) лъчи от слънце, солариуми или лампи. Този тип лъчи могат да увредят кожните клетки, като в краткосрочен план това увреждане може да бъде причинено и от слънчево изгаряне. С течение на времето UV увреждането се увеличава, което води до промени в структурата на кожата и развиване на раково образувание, което може да се разпространи в близките тъкани или други области на тялото, ако не бъде диагностицирано в ранен стадий.

Плоскоклетъчният карцином (Сквамозноклетъчен карцином) е една от най-честите форми на рак на кожата, която може да се развие върху части от тялото, които за дълъг период от време са изложени незащитени на слънчева светлина – като главата, шията, лицето, ръцете и краката. Като цяло, заболяването не е така опасно като меланома, но ако не се проследи или открие на време може да се разпространи в други органи и да стане застрашаващо.

Този вид рак на кожата се развива, когато сквамозните клетки, които съставляват горния слой на кожата (епидермисът) започнат да растат и да се делят по неконтролиран начин. Непредпазването от слънчева светлина може да причини увреждане на ДНК на тези клетки, което от своя страна да премине в свръхрастеж и образуване на плоскоклетъчен (сквамозноклетъчен) рак. Необходимо е да се запомни, че всички ракови клетки могат да нахлуят и да увредят жизненоважни структури в тялото като мускули, кости, а в по-редки случаи лимфни възли и вътрешни органи. Все пак в началото карциномът се развива главно по зони на тялото, които редовно са оставяни незащитени под въздействието на ултравиолетовите лъчи скалп, шия, лице, уши, устни, долна част на краката, гениталии.

Признаците и симптомите на плоскоклетъчния карцином на кожата включват:

  • Твърдо, червено възелче
  • Плоска рана с люспеста коричка
  • Нова възпалена или повдигната област върху стар белег
  • Груб израстък под или до ноктите
  • Груба, люспеста лезия на устната, която може да еволюира до отворена рана
  • Червена, повдигната рана около гениталиите

Освен дълготрайното излагане на тялото на слънчева светлина, експертите твърдят, че са налице и други фактори, които увеличават риска от развиване на сквамозноклетъчен карцином. Така например светлата кожа и наличието на по-малки количества меланин се увеличава възможността за увреждане на кожата. Използването на солариуми също може да бъде счетено за фактор, който може да повлияе за образуването на карцином. Освен това, повишен риск съществува за всеки, който през годините е имал едно или повече слънчеви изгаряния, придружено с мехури и обезцветяване на засегнатото място.  Наличието на предракови лезии на кожата, като актинична кератоза или болест на Боуен, също могат да бъдат считани за предвестник на сквамозноклетъчен карцином.

Не на последно място, хората с отслабена имунна система също могат да развият този вид рак на кожата, както и тези с рядко генетично заболяване като пигментна ксеродерма, която причинява изключителна чувствителност към слънчева светлина.

Нелекуваният плоскоклетъчен карцином на кожата може да унищожи близката здрава тъкан, да се разпространи в лимфните възли или други органи и да стане фатален.

От медицинска гледна точка е напълно възможно да се премахне плоскоклетъчното образувание.  Най-добрият тип лечение зависи от размера на лезията и мястото ѝ на образуване. Обикновено специалистът премахва карцинома чрез проста кожна хирургия, а след това отстранената област се разгледа под микроскоп, за да се провери дали е отстранено цялото образувание. Друга възможност за премахване е лазерът, като впоследствие са необходими още няколко посещения при медицинското лице, за да се прецени дали ракът е премахнат напълно

Образуването на плоскоклетъчен карцином може да бъде предотвратено като се избягва силно слънце през летните горещи дни. В случаите, в които се налага, когато е обвързано с неотложен ангажимент, е задължително да се използва слънцезащитен продукт с минимален фактор 30. Разумно е предпазващият продукт да се нанася и разстила върху тялото търпеливо на всеки два часа. При настъпили изменения във вида на кожата и появяването на нова лезия е силно препоръчително да се потърси мнението на опитен дерматолог.