Д-р Манджукова

Сквалан за млада и лишена от бръчки кожа

В изключително разнообразната вселена на козметиката всяка една от съставките има своя точно определена задача – витамин Ц добавя яркост и свежест, хиалуроновата киселина привлича и задържа до 1000 пъти повече вода от собственото си тегло, а ретинолът ускорява клетъчното обновяване, с което добавя цял набор от ползи за кожата. Всяка година на сцената се качва нов, изключително интересен участник, който допринася със своите свойства за разкрасяване и поддържане на външния вид. В козметичните среди все по-често се произнася името на една лесна за употреба, добавяща хидратация в кожата и скалпа съставка. Нейното име е сквалан.

Скваланът е естествено вещество, извличано от маслините, оризовите трици и пшеничния зародиш. За разлика от останалите растителни масла, които се състоят от дълги молекули (триглицериди), които са изградени от мастни киселини и глицерин, скваланът е специална молекула, различна от триглицеридите. Той е подобен на сквалена, който естествено присъства в липидната бариера на кожата. Всъщност около 12% от повърхността на човешката кожа се състои от сквален (съставна част на себума), но с напредването на възрастта производството му започва бързо да намалява. Точно поради тази причина е важно да се намери адекватен начин за добавянето му в кожата – чрез храни и чрез локално приложение.  

За разлика от скваленът, който се разваля бързо, когато е изложен на кислород, скваланът е стабилен и с по-дълъг срок на годност. Лек и лесно попиващ, той оставя кожата копринена и гладка, омекотява текстурата ѝ и подобрява нейната еластичност. Анти-комедогенното качество на веществото е полезно за балансиране на производството на себум и минимизира запушванията на порите при мазна или склонна към акне кожа. Съвместимостта му с естественото омазняване на кожата го прави основен елемент за леки овлажнители и отличен заместник на силно въздействащите масла, които могат да възпалят кожата. И с това не се изчерпват многообразните ползи на тази чудотворна съставка.

1. Поддържа кожата овлажнена

Тъй като това е типът масло, което естествено се произвежда от организма, за да поддържа кожата овлажнена, редовното му използване помага за поддържане нивото на влага и след достигане на 30-тата годишнина. Маслото от сквалан действа като емолиент за човешката кожа.

2. Не блокира порите на кожата

Технически скваланът е вид масло, но за разлика от другите видове, той не оставя мазно усещане върху кожата. Скваланът е некомедогенен, не съдържа аромати и не запушва порите.

3. Антибактериални свойства

Скваланът има антибактериални свойства и затова е особено полезен за третиране на кожни проблеми като екзема, псориазис, атопичен дерматит, кожни обриви, акне и зачервяване. Кожата абсорбира бавно маслото от сквалан, което го прави подходящо за чувствителния тип кожа.

4. Предпазва кожата от уврежданията на ултравиолетовите лъчи

Скваланът защитава кожата от уврежданията, които причинява околната среда на кожата, включително и от прекомерно излагане на слънце. Слънчевите лъчи могат да навредят на кожата значително и да ускорят процеса на стареене на кожата. Прилагането на сквалан предотвратява вредите, поради което може да се срещне като съставка в слънцезащитните кремове.

5. Свойства срещу преждевременно стареене

Скваланът поддържа кожата хидратирана, омекотява я и намалява появата на фини линии и бръчки. Освен това помага за поддържане здравето на кожата и придава младежки блясък. Тъй като е естествена част от тялото, помага за намаляване на дразнене, възпаления и рани.

6. Контролира производството на себум

Фантастичните свойства на сквалана не свършват до тук. Една от важните му функции е възможността да контролира прекомерното производство на себум, като в сравнение с всяко друго масло, сквалановото е изключително стабилно и не позволява прекомерното омазняване на кожата.

7. Предотвратява оксидативните щети

Това е едно от най-важните предимства при използването на сквалан върху кожата. Излагането на вредното въздействие на свободни радикали причинява възрастови петна и преждевременно стареене. Скваланът защитава кожата от негативното им влияние, а редовната му употреба спомага за избледняване на тъмните петна и хиперпигментация.

Един от най-удобните и идеални моменти при използването на сквалан е, че не пречи на другите продукти за рутинна грижа, тъй като не образува повърхностна бариера върху кожата. Вместо това той помага за по-добро усвояване на другите съставки, изчиствайки мъртвите клетки и отпушвайки порите. Освен за овлажняване и подобряване външния изглед на лицето и тялото, където се използва най-често, скваланът може да се използва и за хидратиране на косата, като са необходими няколко капки веднъж седмично.