Д-р Манджукова

Сияйна кожа с вълшебните свойства на боровинките

С включването на плодове във всекидневния хранителен режим организмът получава богата доза хранителни вещества и антиоксиданти. Консумацията на плодове спомага за намаляване на развиващи се възпаления и предотвратява различни видове инфекции. Плодовете съдържат витамини и минерали, помагат за синтеза на колаген и за подхранване на кожата. Тези им качества ги правят идеална добавка към всяка една диета, като наред с позитивите за цялостното здраве, те успяват да придадат на кожата блестящ външен вид.

И както всеки един козметичен продукт съдържа активна съставка, която съдейства за разрешаването на специфични проблеми, така и всеки плод успява да добави свои собствени ползи за човешката кожа. През последните години в света на козметиката все по-усилено се говори за чудотворните качества на боровинката. Разбира се, нейните свойства са познати на хората векове по-рано, като се използват главно в народната медицина за лечението на треска, инфекции и скорбут (при моряците, страдащи от липса на Витамин Ц). Години по-късно, подробно изучавайки структурата и състава ѝ, започва прилагането ѝ за лечение на инфекции на пикочните пътища, сърдечно съдовата система и проблеми с черния дроб. Наред с това те подобряват паметта и когнитивната функция, а като продукт с нисък гликемичен индекс, също са здравословен избор за диета при диабет тип 2. Боровинките съдържат и големи количества фибри, което помага за добро храносмилане. И не на последно място, техният състав съдейства за поддържането на здраво зрение, намалява хипертонията и коремната мазнина.

Разглеждайки подробно структурата им, могат да бъдат разграничени следните вещества:

Витамин Ц

Една чаша боровинки съдържа почти една четвърт от дневните нужди за Витамин Ц – съставката с ценна роля в синтеза на колаген Проучванията показват също, че големите количества Витамин Ц предотвратяват уврежданията от ултравиолетови лъчи.

Антиоксиданти

По-голямата част от неоспоримите качества на боровинките идва от мощните им антиоксидантни свойства. Антиоксидантите (противо-окислителите) са група вещества, борещи се срещу свободните радикали в организма. Те предпазват кожните клетки от увреждане, като по този начин намаляват признаците на стареене.

Антоцианин

Боровинките са особено богати и на антоцианин – вид пигмент, определящ червения, пурпурния и синия цвят на различни растителни култури. Антоцианините са ефективни срещу развитието и развитието на рак на кожата.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина се намира почти във всички растения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследвания сочат, че локалната и хранителна употреба на боровинки противодейства на уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи – основният фактор при фотостареенето на кожата,  при появата на бръчки и дехидратация.

Ресвератрол

Често известен като част от състава на червено вино, ресвератролът е ефективен компонент в борбата срещу стареенето. Локалното приложение на ресвератрол може да блокира увреждането от слънцето и да предотврати появата на акне. Освен приемането му под формата на плод, ресвератролът може да бъде нанесен локално, когато фигурира в състава на козметичен продукт. Така той може да дари кожата с еластичност и да намали възрастовите петна.

Ключът към красива кожа е скрит в цялостното здраве на организма. Доказано е, че консумацията на боровинки помага за подобряването на някои проблематични състояния на кожата, а локалното им приложение, като част от козметичен продукт, усъвършенстват вида и му придават неповторим блясък.

1. Помагат в борбата с признаците на стареене

Наличието на свободни радикали може да причини тежки увреждания на кожата. Обикновено, наличието им в тялото предизвиква ранни признаци на стареене, бръчки, суха кожа и възрастови петна. Боровинките са богат извор на антиоксиданти, чието действие се съсредоточава в неутрализирането на радикалите и не им позволява да причинят увреждане. Чаша с горски боровинки съдържа до 13,427 антиоксиданта, включително витамин А и С, както и флавоноиди.

Наред с тези си ползи, боровинките спомагат за укрепването на кръвоносните съдове и заздравяването на счупени капиляри.

2. Предотвратяват и лекуват акне

Боровинките са верен помощник и в борбата с акне поради високата концентрация на салицилати (сол на салициловата киселина). Известно е, че салициловата киселина е активна съставка в продуктите за локално лечение на акне. Способността ѝ да отстранява мъртвата кожа, да отваря запушени пори и да премахва бактериите, я прави много ефективно средство срещу образуването на пъпки.  

3. Осигуряват фибри

Известно е, че фибрите са неразделна част от добре балансираният хранителен режим – те спомагат за изхвърлянето от организма на дрожди и гъбички под формата на екскрети (вредните вещества, които се отделят от клетките като краен продукт от метаболизма). Боровинките, един от основните източници на фибри, не само поддържат храносмилателната система здрава, но помагат за поддържането на здрава и гладка кожа.

Влакното помага за изхвърляне на дрожди и гъбички от тялото под формата на екскрети (5). Това предотвратява тяхното отделяне през кожата, което може да доведе до обриви и акне.

4. Улесняват растежа на косата

Боровинките стимулират растежа на косата заради наличието на антоцианин, който ускорява прехода от телогенна към анагенна фаза при растежа на косата.