Д-р Манджукова

Системна грижа за кожата при децата

Кожата е най-големият орган на тялото и подобно на другите органи, като сърцето, черния дроб и белите дробове, има важна задача: тя предпазва тялото и задържа външните агресори (микроби, мръсотия) от проникване. Именно за това от ранна детска възраст грижите, които се полагат за нея, имат огромно значение за изграждане на цялостна защита на организма и засилване на имунитета. Но в забързаното ежедневие не всеки човек обръща внимание на този важен компонент. Липсата на адекватно внимание към кожата на децата може да доведе до обезпокоителни последици като дехидратиране или по-лошо – слънчево изгаряне.

Външната обвивка е единствената защита от токсините, водата и загубата на топлина, като тя се формира за период от около 34 седмици след раждането, но не и преди навършването на 6 месеца. Поради тази причина, съвсем разбираемо, детската кожа е в пъти по-деликатна и тънка от тази на възрастните и естественият ѝ бариерен слой се поврежда много по-лесно, което води и до по-бърза загуба на влага. В периода на израстване е разумно да се избягва всичко, което може да предизвика дразнене и възпаление – слънчеви лъчи, студено време, замърсен въздух, химически съставки в шампоани, синтетични дрехи, определени храни и напитки, дори и престой в басейни. Проведени изследвания, касаещи детското здраве, показват, че едно на всеки пет деца е склонно към развиване на алергично състояние на кожата и влошаване на симптомите, когато не се предприемат навременни мерки. Ето защо от самото раждане е добра идея да се започне със здравословна, одобрена от педиатър, системна грижа за кожата, която включва слънцезащитни продукти и овлажнители.

Хидратиране

Един от най-добрите начини за защита на чувствителната детска кожа е постоянното ѝ хидратиране. Прилагането на щедри количества хипоалергичен, овлажняващ продукт значително ще заздрави и засили защитния слой на кожата. Освен това хидратантите помагат за възстановяване на повредената кожна бариера, както и при състояния като атопичен дерматит (екзема). Подходящо е този тип продукти да се нанасят веднага след къпане, когато кожата е влажна, като по този начин се подпомага задържането на водата в кожата.

Слънцезащитен крем

Задължително е целогодишното използване на слънцезащитен продукт, като препоръчителният фактор за деца е максималният. Той може да предпази нежната кожа от изгаряния, пигментни обезцветявания, както и повишен риск от развиване на рак. В допълнение, като помощни средства срещу опасните ултравиолетови лъчи, следва да се носи шапка с козирка и когато е възможно през летните месеци – дрехи, покриващи колкото се може по-голяма площ от тялото. Излагането на слънце и предприетите предпазни мерки са от решаващо значение за предотвратяването на проблематични състояния в бъдеще.

Само натурални съставки

Не е добра идея да се използват химически съставки върху кожата на детето.  Естествените елементи са най-ефективните начини за подобряване на качеството и здравината на външната преграда. Вместо изкуствени продукти, възможен добър подход е закупуването на козметика за измиване и овлажняване с Алое Вера, както за цялото тяло, така и за скалпа.

Битови продукти без алергени

Използването на препарати без алергени и аромати в препаратите за почистване на дома намаляват рисковете от развиване на алергични реакции и увреждане на здравето на детето. Винаги, когато е възможно, трябва да се избират продукти за почистване/пране, които не съдържат твърди и про-алергенни вещества, в това число прах за пране, омекотител за тъкани, лосиони, шампоани, сапуни и др.

Зеленчуци и плодове в хранителния режим

Разнообразието от храни засилва не само естествените функции на кожата, но заздравява и цялостната имунна система на детето. Плодовете, зеленчуците и зърнените храни съдържат големи количества антиоксиданти. Веднъж добавени в хранителния режим, те могат да неутрализират активността на свободните радикали, да повишат блясъка и до голяма степен да минимизират уврежданията, нанесени от слънцето или околната среда.

Прием на големи количества вода

Дневният прием на големи количества вода спомага за хидратацията на цялото тяло, от която пряко зависи и хидратацията на кожата. Водата спомага за прочистване на организма, изхвърляне на токсините, което от своя страна се изразява в гладка, чиста и неувредена кожа.

Консултация с лекар

Съветите от личния лекар на детето са необходимост, от която всеки родител следва да се възползва. Добрият педиатър знае кои са най-качествените марки козметични продукти, подходящи за всекидневна грижа за кожата. Благодарение на своя безценен опит той може да изготви здравословен хранителен режим, да посъветва кои вредни съставки следва да се избягват, както и да предложи адекватни мерки за цялостно предпазване на кожата (а и организма) от вредните въздействия на слънчевите лъчи и околната среда.