Д-р Манджукова

Симптоми и лечение на псориазис

Псориазисът е често срещано, хронично състояние на кожата, за чието появяване все още няма единно медицинско мнение. Характеризира се с образуване на силно зачервени петна със сивкаво-жълтеникави люспи по специфични части на тялото – лакти, колене, скалп, кръст. Счита се, че се дължи на различни фактори, като:

  • Скъсен цикъл на растеж на клетките, което води до тяхното натрупване на повърхностния слой на кожата и образуването на лезии (червени петна), които са сърбящи и понякога болезнени.
  • Инфекциозни процеси в дълбоките дермални слоеве и в епидермиса
  • Нехарактерен процес на десквамация и разпадане на епителните клетки.

Псориазисът не е характерно заболяване за даден пол. Негови „жертви“ могат да бъдат мъже и жени в различна възраст. Въпреки това се наблюдават два активни периода, като най-често инфекцията е характерна за млади хора – в интервала между 20-30 години, а по-късно – с навършването и след 50-тата година. Заболяването не е заразно – не се предава от ръка на ръка и в голяма част от случаите не носи животозастрашаващи последици със себе си. Все пак вземането на мерки и третирането му с медикаменти е от значение, тъй като преносителите страдат от неудобство (в случаите, когато лезиите са на видими и незакрити части от тялото), психологически дискомфорт, а в периодите на активизация предизвиква сърбеж и болка в засегнатите области.

В медицината са познати няколко вида псориазис, които се характеризират със специфични особености:

  • Плакатен псориазис – Най-честата форма, плакатният псориазис, причинява сухи, повдигнати, червени кожни лезии (плаки), покрити със сребърни люспи. Плаките може да са болезнени и да предизвикат сърбеж, като се разпростират на различна площ по крайниците и тялото. Плакатният псориазис може да се появи включително по гениталиите и меките тъкани в устата.
  • Псориазис на ноктите – засяга ноктите на пръстите на ръцете и краката, причинявайки хлътване, обелване на ноктите и обезцветяване. Псориатичните нокти може да се разхлабят и да се отделят от нокътното легло (онихолиза). При по-тежки случаи се наблюдава раздробяване на нокътя.
  • Гутатен псориазис – този тип засяга предимно млади хора и деца. Предизвикан е от бактериална инфекция като стрептококи в гърлото, белязан е от малки, леко наподобяващи лезии в тялото, ръцете, краката и скалпа. Лезиите са покрити с фини люспи и не са толкова дебели, колкото типичните плаки. Възможно е да се появи само веднъж и да изчезне от само себе си, но е твърде възможно да има и повторни периоди на изникване.
  • Пустолозен псориазис – тази нечеста форма на псориазис може да се появи при възрастните, с обособени малки пъпчици, с гноен връх в областта на ръцете, стъпалата или върховете на пръстите. Обикновено се развива бързо, като гнойните пъпки се появяват само няколко часа, след като кожата стане зачервена. Генерализираният пустулозен псориазис може също да причини треска, студени тръпки, силен сърбеж и диария.
  • Еритродермален псориазис – може да покрие цялото тяло с червени петна, от които се отделят люспи. Предизвиква силен сърбеж и болезненост в засегнатите зони.
  • Инвертен псориазис – засяга главно кожата в подмишниците, в слабините, под гърдите и около гениталиите. Инвертният псориазис причинява гладки петна от червена, възпалена кожа, която се влошава от триене и изпотяване. Гъбичните инфекции могат да предизвикат този вид псориазис.
  • Псориатичен артрит – при него, в допълнение към възпалената, лющеща се кожа, се подуват ставите, засилва се болката в тях – признаци, характерни за артрита. Понякога симптомите на ставите са първата или единствена проява на псориазис, като понякога се наблюдават само промени в ноктите. С течение на времето може да се стигне и до тежки състояния, тъй като псориатичният артрит засяга всяка една става. Въпреки че заболяването, обикновено, не е толкова засягащо кожата, колкото другите форми на артрит, то може да причини скованост и постепенно увреждане на ставите, което в най-сериозните случаи може да доведе до трайна деформация.

За изброените видове псориазис не съществува универсално лечение, но в хода на болестта съществуват определени медикаменти, посредством които могат да се управляват симптомите. Намаляването на цигарите, избягването на стреса и поддържането на добра лична хигиена намаляват риска от появата на кожни лезии и проявление на псориазиса.

От съществено значение е консултацията с лекар-дерматолог, чиято роля е в изолиране на причинителя на заболяването и определяне на адекватно лечение. В редица случаи псориазисът е съпътстващо заболяване и върви редом с диабет, артериална хипертония, заболявания на имунната система – ХИВ, хормонален дисбаланс и др.

Псориазисът не се лекува напълно – има периоди на възобновяване на симптомите, както и фази на затишие. Поради тази причина лечението трябва да е постоянно, като е редно да се прилагат медикаменти, които увеличават периодите на ремисия и намаляват активния стадий.

Терапията включва главно хидратиращи лосиони и кремове, кортикостероиди, емулиентни кремове вода/масло, кератолитични агенти, предписани след направени изследвания и установен вид на заболяването.