Д-р Манджукова

Силимарин и ползите, с които дарява кожата

Грижата за красотата изисква отдаденост, търпение и подбиране на правилните съставки, най-вече в случаите когато, поради една или друга причина, са настъпили процеси, които са увредили кожата и са нанесли щети върху нея. Хората, които полагат грижи за външната си красота, не винаги могат да предотвратят влиянието, което оказват вътрешните фактори като генетична предразположеност, заболявания или хормонален дисбаланс, както и външните причини – слънчеви лъчи, замърсен въздух, климатични аномалии. Независимо от това, те трябва да се стремят към определяне на свой собствен режим за кожата, актуален и адресиращ индивидуалните потребности, както и адекватен избор на съставки-помощници за постигане на здрав, изчистен от проблеми изглед.

Години наред в борбата срещу мазната и предразположена към акне кожа потребителите използват мощни съюзници в лицето на ретинол и ретиноиди за спиране образуването на пъпки с бял връх, а освен това и салицилова киселина за премахване на мръсотията и отпушване на порите. Терапията срещу ранните признаци на стареене пък се повлиява идеално от витамин Ц, ниацинамид или хиалуронова киселина, като същевременно може да се използват възможностите на естетичната медицина – химически пилинг, дермални филъри и мезотерапия.

Независимо от това, когато става въпрос за повишаване защитата на кожата срещу свободните радикали и спиране на омазняването ѝ, постоянните проучвания извеждат на преден план естествени съставки, които имат способността да дарят кожата с чудотворните си качества. Белият трън е едно от най-новите предложения, на което всички с характерни проблеми като акне, трябва да обърнат по-сериозно внимание.

Известен още като silybum marianum, белият трън се използва в растителната медицина от векове, като поддържа реноме на лек за разнородни състояния – от предотвратяване на чернодробни заболявания (което го прави традиционен лек за жълтеница) до насърчаване на лактацията и лечение на махмурлук. Както се оказва, екстрактът от семена на тази цъфтяща билка – позната със своите бодливи лилави и червени цветове – има редица свойства за усъвършенстване вида на кожата. Силимаринът е производно на белия трън вещество и е най-значителната съставка, която се съдържа в него. Той не е толкова популярен за потребителите на козметични продукти в сравнение с хиалуроновата киселина, но експертите прогнозират, че гамата от предимства и ефикасност на този елемент съвсем скоро ще му донесат култов статус в тази област.

В последните десетилетия силимаринът е изследван за потенциалните му ползи за имунната система, простатата, белите дробове, централната нервна система, панкреаса и, разбира се, кожата. Докато голяма част от проучванията се фокусират върху ползите, които може да осигури като поддържащо лечение за редица заболявания, някои анализи извеждат противовъзпалителните, антиоксидантните и имуномодулиращите му свойства в контекста на превенцията за рак на кожата. С времето той се налага като основен елемент, използван в различни изделия за подобряване на външния вид.

На първо място е доказано, че силимаринът има антиоксидантно действие, тъй като неутрализира свободните радикали. Когато се използва локално, може да предпази от увреждания, причинявани от ултравиолетовите лъчи. В допълнение към това е сигурно, че той инхибира процеса на гликиране в организма, което предотвратява образуването на бръчки и фини линии.

Като част от отбора на антиоксидантите, той също така предпазва от разграждането на колаген и еластин и подобрява циркулацията в кожата.

Силимаринът притежава и мощни противовъзпалителни сили – съдейства за  успокояване на кожата и насърчава хомеостазата чрез регулиране на свободните радикали.

Това, което отличава силимарина от другите локални антиоксиданти, налични днес, са неговите противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на раздразнена кожа. Освен това той има пряко въздействие върху дейността на мастните жлези и способността им да стимулират производството на себум. Поради тези си качества, извлекът от белия трън има потенциал да се превърне в отлично средство срещу образуването на пъпки от акне. Още един плюс е, че той  е некомедогенен и не запушва порите при включване в рутинна грижа.

Начинът, по който се използва силимарина, зависи от вида на продукта, в който е формулиран, но като цяло дерматолозите препоръчват да се използва два пъти дневно. Екстрактът от бял трън адресира предимно замърсяванията, които се натрупват върху кожата през деня, така че е разумно да се използва и сутрин (превантивно, за да предотврати евентуално увреждане), и вечер (последващо, с цел да се помогне процеса на възстановяване на кожата).

Тъй като силимаринът, основният флавоноид в белия трън, съдържа големи молекули, които не проникват лесно през кожата, е най-добре да се търсят варианти, които повишават неговата бионаличност.

По отношение на включването му в съществуващата рутинна грижа, експертите твърдят, че той е подходящ за всеки тип кожа и е съвместим с повечето съставки, включително витамин Ц, ферулова и салицилова киселина.