Д-р Манджукова

Силата на селена в грижата за кожата

Човешката кожата е първата линия за защита на тялото срещу външни агресори, включително ултравиолетовото (UV) облъчване, механичен/химичен стрес и бактериална инфекция. Именно поради тази причина поддържането на нейната устойчивост и подсилването на бариерната ѝ функция са в основата на цялостното здраве на организма. Изготвянето на индивидуален режим за грижа към кожата включва в себе си редица основни фактори, които не се изчерпват със следването на новите тенденции за красота като кремове, серуми, тонери и др. Правилният хранителен режим е един от основните компоненти, необходими за поддържане на цялостното здраве на кожата. Нарушеният хранителен статус от своя страна може да промени структурната цялост и биологичната функция на кожата, което съвсем естествено води до увреждания и проблеми на външната обвивка.

Значението на микроелементите (като някои витамини и минерали) за здравето на кожата се подчертава от редица изследователи, а някои от тях изтъкват, че за поддържането на кожата млада и гладка, човек се нуждае от 5 витамина и минерала; това са витамини А, Ц, Е , селен и цинк. По-голямата част от диетичните режими съдействат за набавянето на дневните препоръчани дози витамини А, Ц, Е и цинк.

Селенът – едно от основните хранителни вещества, което задължително трябва да присъства във всекидневното меню – също може да бъде набавен от някои растения – бразилски орехи, зеле, спанак, шитаке/бели гъби, както и от ястия с риба тон, пуйка, пиле, сардини. Известно е, че веществото спомага за правилното функциониране на сърцето, ставите, очите, репродуктивната система и имунната система.

Селенът е открит като елемент през 1817 г. от шведския химик Йонс Якоб Берцелиус, който определя атомните тегла на много елементи и разработва система от химически символи. Първоначално се смята, че селенът е токсин, но в последствие учените установяват, че той е основен минерал.

През 60-те години на миналия век лекарите започват да изследват възможните свойства на селена, като в последствие е доказано, че елементът е необходим за производството на селенопротеини от тялото, семейство протеини, които съдържат селен под формата на аминокиселина. Досега са изолирани 25 различни селенопротеина в тялото, които участват в различни жизнени процеси, включително развитието на ембриона, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, антиоксидантната защита, производството на сперматозоиди, мускулната функция и реакцията на имунната система към ваксинациите.

В настоящето селенът е известен като един от основните микроелементи, необходими на човешкото тяло. Той е хранително вещество с антиоксидантни свойства, което играе важна роля в защитата на клетките срещу ефектите на свободните радикали. Селенът също така е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система и щитовидната жлеза и може да помогне за намаляване на риска от възпаление на ставите. Следователно той е хранително вещество, което играе важна роля както по отношение на правилното функциониране на тялото, така и като част от режима за красота.

Въпреки че селенът има редица положителни качества в грижата за кожата, ключовата роля е свързана с неговите антиоксидантни свойства и способността му да се справя със свободните радикали. Някои свободни радикали възникват като нормален продукт на метаболизма и понякога клетките на имунната система на тялото целенасочено ги създават, за да неутрализират вируси и бактерии. Въпреки това, фактори на околната среда като замърсяване, радиация, цигарен дим и хербициди също могат да предизвикат увеличаване броя на свободните радикали.

Обикновено тялото може само да се справи с тях, но ако антиоксидантите не са налични или ако производството на свободни радикали стане прекомерно, може да настъпи клетъчно увреждане. Селенът неутрализира действието на свободните радикали и действа като „чистач“ – подпомага за предотвратяване увреждането на клетките и тъканите.

Селенът, освен това, е косвено отговорен за снабдяването на тялото с поне три други хранителни вещества – витамин Ц, глутатион и витамин Е. Въпреки че химията на тези взаимоотношения е сложна, той се съсредоточава около ензим (протеиновата молекула в тяло, която помага за „започване“ на химическа реакция), наречен глутатион пероксидаза. Този ензим не може да функционира без селен. Селенът също действа синергично с други антиоксиданти, по-специално витамин Е, така че заедно осигуряват още по-силна защита срещу увреждането на свободните радикали.

По отношение на кожни инфекции, богатата на селен диета действа като имунен стимул за предотвратяване на възпаления и раздразнения, както и за засилване на оздравителните процеси. Доказано е, че селенът помага за укрепване на белите кръвни клетки, което помага за подобряване на реакцията към инфекции.

И не на последно място, мнозина от учените считат селена за естествен метод за премахване на акне. Проучвания показват, че той може да помогне за лечение на петна, както и като превантивно средство срещу образуването на пъпки и комедони.

Освен за кожата, селенът има и други ползи, свързани с красотата – той помага за засилване на растежа на косата (не предотвратява оплешивяването, но може да помогне за подобряване на растежа на косата при първите признаци на косопад). Селенът е включен и в много шампоани против пърхот, тъй като може да се използва за лечение на скалпа като унищожава гъбичките, причиняващи пърхот.

Експертите съветват селенът да се превърне в естествена част хранителния режим, тъй като неговите качества значително могат да подобрят външния вид и да поддържат кожата по-дълго млада и стегната.  Въпреки че тялото не се нуждае от огромни количества селен на ден, средната „добра“ диета може да съдържа само 35 до 60 mcg на ден.