Д-р Манджукова

Серум фон дьо тен – за какво служи и как да го прилагаме

Всеки етап и всяка съставка в рутинната грижа за кожата е важна и със специално значение. Хората, които са поставили на пиедестал своята външна красота, знаят, че  адресирането на състоянието на кожата излиза на преден план пред – да речем – пред лъскавите опаковки и мултифункционалните продукти. Никак не е задължително перфектната рутина да бъде сложна и да включва различни процедури и още повече формули, да не говорим за вложените време и търпение. Добре изготвеният режим може да покрива основните неща като почистване, хидратация, слънцезащита, серум в случай на конкретен проблем и от време на време някоя маска.

Козметичната индустрия предлага иновативен и интересен тип продукти, с помощта на който би могло да се обединят две стъпки – съответно два продукта в едно и по този начин да се спестят средства, място на рафта в банята и време. Това е серум-фон дьо тен, чиято концепция е да предложи комбинация от грижа за кожата ведно с прикриване на несъвършенства и изравняване на тена. С това изделие се осигурява издръжлив и лек слой на повърхността на кожата, който я подхранва, а също така я поддържа гладка и овлажнена.

Серум фон дьо тенът има лека и течна формула на водна основа, най-често с по-рядка консистентност, по-малко елементи и по-прозрачен в сравнение с конвенционалните видове фон дьо тен и съдържа по-висока концентрация на активните съставки (антиоксиданти, витамини, хидратиращи агенти, пептиди, растителни екстракти, ниацинамид) в сравнение с традиционните серуми. Леката текстура позволява да се прикрият някои несъвършенства, лесно се блендира и безпроблемно се нанася, като в същото време остава усещането за чиста и свежа повърхност, която не лъщи и може свободно да диша. Под декоративния завършек активните съставки осигуряват защита и подхранване през целия ден.

Серум фон дьо тенът предлага разнообразие по отношение начина, по който покрива лицето – при еднократно нанасяне може да бъде прозрачен; в зависимост от индивидуалните потребности може да се нанасят няколко пласта за повече плътност или да се напластява само в определена зона, където е необходимо да се скрие някой недостатък, но за сметка на това останалата част от лицето може да остане с естествен изгладен тен.  

Този вид продукти, също така, могат да бъдат подходящи за определени случаи и за специфични видове кожа.  Идеални са за ежедневен грим поради естествения си завършек и в същото време опитната ръка може да нанесе толкова пласта от него, че да получи перфектния вечерен грим, но без характерното за него усещане за тежка маска. Хидратиращите им свойства ги правят удачен избор за хора със суха или застаряваща кожа, която се нуждае от влага и озаряване през целия ден. Леката им формула ги прави идеални за области с горещ и влажен климат, където тежкият макиаж може да бъде доста некомфортен. Те, също така, са некомедогенни, не запушват порите и е малко вероятно да доведат до раздразнение и зачервяване, което пък се посреща добре от потребителите с мазен и чувствителен тип кожа. Серумната основа предоставя възможност за поставяне с четка или с блендер.

Продуктите серумен фон дьо тен предлагат уникална комбинация от грижа за кожата и грим. Техните свойства могат да благоприятстват различни видове кожа и ползите им са несъмнени. Важното при избора на конкретния вид серум фон дьо тен е да се съобрази състоянието на кожата с активните съставки, както и нюансът му да е подходящ за конкретния цвят и подтон на кожата. За тази цел е необходимо да се познават индивидуалните нужди на кожата и коя съставка би ѝ повлияла най-добре. Витамин Ц и ниацинамид изглаждат тена и цвета като поддържат здрава защитната функция на кожата и минимизират фините линии. Свойствата и действията на хиалуроновата киселина за здравето и свежестта на кожата вече отдавна са известни. Антиоксидантните свойства на редица растителни екстракти, както впрочем и ползите от пребиотиците, обаче все още са непознати за широката част от потребителите, затова си заслужава да се обърне специално внимание на този вид активни съставки.