Д-р Манджукова

Себорейната кератоза и меланома – как да ги различим

Кожата, представляваща най-големият човешки орган, има задачата да предпазва организма от навлизането на вредни микроби, вируси и да осигури защита от опасните слънчеви лъчи. Грижите, които всекидневно се полагат за нея, задължително трябва да надхвърлят границите на обикновеното разкрасяване и търсене на възможности за подмладяване. Освен постоянно почистване, подхранване и предпазване от климатичните промени, тя има нужда и от редовна превенция срещу опасни нови образувания.

Всъщност, през последните няколко десетилетия, в световен мащаб, се акцентира много повече върху козметичното разкрасяване и възможностите за намаляване признаците на стареене, отколкото за предотвратяването на някои застрашаващи здравето състояния. Но реалната грижа за кожата, тази, която няма да замаскира проблемите на повърхността, следва да включва от една страна хидратиране, почистване, поддържане на еластичност и равномерен тен, а от друга – поддържане на интереса и научаване за различните кожни проблеми, както и възможностите за предотвратяването им.

Един от най-често срещаните проблеми в наши дни е твърде честото излагане на тялото под вредните ултравиолетови лъчи. Особено след продължителното лято, през което всеки един човек, малко или много се е застоявал на слънце, понякога (неумишлено) без взети предпазни средства. Но с настъпването на есента и прибирането на късите дрехи и банските в гардероба, е добре да се направи равносметка и прецени колко и дали сериозно е увредена кожата. Тази задача е добре да бъде поверена на опитен дерматолог, което обаче не бива да отменя ангажимента за познаване на някои общи състояния. Умеят ли хората да правят разлика между бенка и луничка? А между себорейна кератоза и меланома? Последното може да се окаже от решаващо значение за вземането на адекватни мерки и спиране развитието на рак на кожата.

Какво представлява себорейната кератоза?

Себорейната кератоза е неканцерогенно състояние на кожата, което се характеризира с кръгли или овални образувания. Лезиите най-често се появяват върху лицето, гръдния кош и гърба, в групи от две или повече.   Силно наподобяващи бенките, себорейните каратози са с лек релеф над кожата, груби, понякога люспести, а цветът им варира от светло кафяви до тъмни тонове, достигащи до черно. Обикновено се появяват при хората с напредване на възрастта, което не изключва образуване и в по-ранните години.

Себорейните кератози нямат характерни симптоми, не причиняват болка или сърбеж, въпреки че могат да бъдат раздразнени чрез триене в дрехи или чрез порязване. В тези случаи и при не взимането на навременни мерки – могат да причинят инфекции.

Медицинската наука все още не разполага с доказателства за основната причина, отговорна за образуването на себорейна кератоза. Все пак вероятните рискови фактори за образуването ѝ са възрастта, семейната анамнеза и излагането на кожата на слънце.

Какво представлява меланома?

Меланомът, от друга страна, е смъртоносна форма на рак на кожата, който трябва да бъде открит на ранен етап, тъй като се разпространява бързо по другите органи на тялото. Най-честата и основна причина за развиването на рак на кожата е настъпване на изменения в меланоцитите – клетките, които придават пигмент на кожата. Обикновено започващ от вече съществуваща бенка или от новообразувана лезия върху кожата върху части от тялото, които за дълъг период от време са били изложени на слънце. Разбира се, напълно възможно е меланомът да се появи и на скрити части от тялото. Ето защо е важно да се следват предупредителните знаци, които могат да покажат дали е време за посещение на дерматолог. Промяната във външния изглед на бенка е сигурен сигнал за взимане на мерки. Лезии, които са асиметрични, с неправилна граница, които променят цвета си или са с нарастващ диаметър и бенки, които се развиват, следва да бъдат консултирани задължително от експерт. Лечението се извършва чрез операция и напълно премахване на раковото образувание.

При някои хора меланомът може да изглежда като себорейна кератоза и да не се забележи в ранните му стадии, особено при онези, които са свикнали с появяването на необичайни кожни образувания.

Меланомът и себорейните кератози не са лесни за разграничаване, но опитният дерматолог би успял да идентифицира разликите, като в някои случаи е необходимо да се направи биопсия на растежа.

Редовните проверки на кожата са важна част от информираността и намаляването на риска от рак на кожата, особено за тези, които имат себорейна кератоза. Така се намалява вероятността за неразличаване на меланома с поредния растеж на себорейна кератоза. Консултацията с дерматолог за проверка на кожата и образуванията веднъж или два пъти годишно е важна част от превенцията за намаляване риска от развитие на меланома.