Д-р Манджукова

Свеж външен вид без грим

Нанасянето на грим е един от най-значимите и често използвани методи за постигане на сияен външен вид. Използването на фон дьо тен, сенки, пудра и други необходими средства за разкрасяване спомага за скриване на част от несъвършенствата и подсилване на прелестните черти на лицето. Паралелно с това, обаче, все повече и повече се говори за постигане на блестяща и свежа кожа чрез няколко козметични трика – и то доста по-евтино от текущите хитови хайлайтери. Прости неща като изготвяне на диетичен и изпълнен с полезни продукти режим, избягване на стреса, повече сън, изкореняване на вредните навици като цигари и алкохол веднага биха оказали влияние върху вида на кожата.

И така, за да се постигне този светещ и лъскав тен, първият и най-важен начин е посвещаване на вниманието върху здравето на кожата.  Постигането на росен блясък без грим включва време, ангажимент към себе си и приемане на факта, че всичко това се случва в името на здравата и перфектна външност, а не като досадно задължение. Следването на правилна рутинна грижа за кожата неминуемо би довело до желаните резултати, а те от своя страна ще спестят време и средства за търсене, закупуване и нанасяне на обичайните средства за гримиране.

Докато мнозина постигат сияйна кожа чрез пластове грим, то ето как може да се постигнат същите резултати с други средства:

  1. Повече време за сън

Колкото и да е важно следването на почистваща, тонизираща и хидратираща програма за здрава кожа, също толкова важен е и сънят. Съвсем спокойно може да се изготви вечерен режим, в който приоритетите се променят. Постоянното скролване в социалните мрежи, гледането на телевизия до късно могат да отстъпят място на достигането на препоръчителните 8 часа почивка, като е важно да се знае, че времето за наистина пълноценен сън е между 22 и 6 ч. Отделянето на повече време за спане помага за повишаване на хормоните на растежа и възстановяване на увредените кожни клетки.

2. Ежедневен ритуал по поставяне на слънцезащита

Не може да не се набляга на значението на слънцезащитните средства, без значение от сезона и времето навън. Красивата и блестяща кожа изисква постоянно нанасяне на висок фактор, който ще я предпази от вредните ултравиолетови лъчи. С тази внимателна стъпка се намалява и рискът от рак на кожата, преждевременно стареене, хиперпигментация и изгаряния.

3. Ексфолиант

Ексфолирането на кожата не само спомага за премахването на бариерата от мъртви клетки, които запушват порите, но също така съдейства за правилното абсорбиране и проникване в дълбоките слоеве на подхранващите продукти.  Ексфолирането два пъти седмично прави кожата по-гладка, намалява наслояванията и замърсяването и се  бори с признаците на стареене.

4. Използване на кокосово масло

Кокосовото масло е чудесен продукт, който пасва на всеки тип кожа. С многобройните си антибактериални свойства, то не само почиства натрупалите се вредни микроорганизми, но се превръща и в отлично средство за отстраняване на грим и дълбоко почистване. Освен това намалява появата на бръчки и предотвратява преждевременното стареене. Трябва да се има предвид, че кокосовото масло има сравнително висок комедогенен индекс, което да се съобрази с типа кожа.

5. Поставяне на хидратираща маска

Веднъж или два пъти седмично е полезно кожата да бъде глезена с глинена или хидратираща маска, които я поддържат в сияен и свеж вид през всеки  сезон. В този контекст корейските лист маски могат да направят чудеса за изморените и дехидратирани лица.

6. Ретинол в ежедневната си грижа за кожата

Ретиноидите, производни на витамин А, са едни от най-добрите съставки за кожата. Подходящи са за избледняване на тъмни петна, предотвратяват образуването на акне, намаляват появата на фини линии и бръчки и подобряват текстурата на кожата – те се превръщат в задължителен компонент на рутинната грижа за кожата.

7. Прием на големи количества вода

Водата е най-добрият и верен приятел на човека, що се касае до поддържането на свежия и младежки външен вид. Пиенето на най-малко осем чаши вода на ден ще помогне да се премахнат вредните токсини от кожата и тялото. По този начин към целия организъм ще достигне достатъчно количество от течността, което ще засили клетъчния оборот, а кожата ще придобие блестящ оттенък.

8. Следване на здравословна, балансирана диета

Понякога е неизбежно отдаването на вредните навици. Някое и друго парче торта, пържени храни, млечни продукт и захарни изделия са добре дошли, стига да не се превръщат в навик. Изготвянето на здравословен режим определено помага за нормалното функциониране на целия организъм. Хранителната диета е добре да включва богати на витамини продукти, минерали, протеини и антиоксиданти. Към тях може да се добавят цинк, витамин Е и витамин С, особено ако се търсят повече ползи за кожата.  Редовната физическа активност и включването на спорт в ежедневните дейности определено е още един плюс за правилното функциониране на тялото, което неминуемо рефлектира върху външността. Не бива да се забравя, че редовните тренировки означават здраве за организма и здраве за кожата.