Д-р Манджукова

Сауната и ползите от нея

Традиционната финландска парна баня – сауната – се използва векове наред за детоксикация на организма, релаксация на ума и почистване на кожата. Самата процедура се извършва в стая, загрята с топлина, варираща от 70 ° до 100 ° С. Процесът на прочистване на тялото включва изпарения от топла пара, която се получава от изливане на вода върху нагорещени скали. С увеличаване на температурата в стаята се повишава и тази на тялото, което води след себе си силно изпотяване и увеличаване на сърдечния ритъм. В резултат организмът изхвърля големи количества токсини заедно с отделящата се пот.

С течение на времето сауните се превръщат в задължителна част от оборудването на големите спа комплекси. Развитието на технологиите позволява тяхната модернизация и монтирането на инфрачервени точки в помещенията, което позволява проникването на топлина в тялото до 2 см. дълбочина. По този начин топлината в стаята активира клетките и им помага да се освободят от токсините чрез секретиране на пот. Освен това, престоят в сауната подобрява кръвообращението, отстранява мъртвите клетки, подобрява имунната и лимфната система и омекотява кожата, заради силното излагане на влага. Редовното посещение на сауна спомага за поддържане на кожата и вътрешните органи здрави, премахва наслоилите се замърсявания и други елементи, които запушват порите. И не на последно място по значение, сауната помага за поддържането на здрав организъм, като лекува болките в мускулите и ставите.

Един от най-добрите начини за детоксикиране на кожата преди сауна е използването на суха четка с твърд косъм за почистване на тялото. Подобен ефект би могло да има и използването на кърпа от по-груба материя – отстраняването на голям обем от мъртви клетки позволява на изпаренията от камъните да проникнат по-дълбоко в кожата. По този повод е редно да се спомене, че в Източна Европа и Скандинавия често се използват снопчета зелени клонки, които стимулират кръвообращението и изхвърлят натрупаната мръсотия преди влизане в сауната.  

Липсата на четка за почистване на сухо или кърпа може да се замени от душ преди сауна, с който може да се отстранят натрупаните върху кожата замърсявания или козметика. Тези действия ще позволят на тялото по-лесно и бързо да усвои ползите от горещата сауна. Освен това, за постигане на значително по-силни ефекти, към водата, поставяна върху нагорещените скали, може да се поставят няколко капки етерични масла. По този начин те биха достигнали по-ефективно до кожата – изпаряват се във въздуха и се просмукват по-лесно в кожата, заедно с останалата пара. Поставяните средства могат да бъдат съобразени с вида на кожата – за нормална – мандарина или лавандула; за мазна – лимон или евкалипт; а сухата ще се възползва от ефекта на масло от роза или лайка.

Силно препоръчителен е приемът на вода преди и след сауна. Тя е в основата на здравото и жизнено тяло, съответно чистата и млада кожа. Като се има предвид загубата на големи количества от нея по време на изпотяването, е редно балансът да бъде възстановен и да се консумира повече вода от обикновено. Така всеки би запазил организма и кожата си хидратирани, предпазвайки ги от развиването на проблематични състояния, свързани с обезводняване.

Преди използването на традиционната баня с пара,трябва да се предприемат и стъпки за предпазване на косата от топлината. Увиването ѝ с хладка, влажна кърпа може да я съхрани и предпази от увреждане, причинено от изпаренията и силните температури. Поставянето на балсам би подействало като допълнителен бонус, а накрая за подхранването ѝ, след сауна, могат да бъдат приложени масла от рапица, бадем или маслина.