Д-р Манджукова

Самобръсначка, кола маска или лазерна епилация

С наближаването на пролетта и затоплянето на времето все по-често изниква въпросът за напълно гладката и чиста кожа. Наред с използването на козметика за почистване, хидратиране и защита, към рутинните грижи трябва да се прибави и процедура за премахване на нежеланите косми. А тя няма как да бъде пренебрегната, особено с наближаването на сезона на късите рокли, поли и бански.

Обезкосмяването днес се превърна от препоръчителен в изцяло задължителен момент, като дилемата вече не е „кога да го направя?“, а „по какъв начин да се отстранят ненужните косми?“. А вариантите за това не са един или два и не се свеждат само до използването на самобръсначка под душа. Разбираемо, по-конвенционалните методи за обезкосмяване като кола маска и бръснене предлагат изкушението за копринено-гладка кожа да се случи лесно и бързо. Но с излизането на преден план на някои иновативни технологии, цялостната ефективност, дълготрайност и достъпност при обезкосмяването отбеляза значителен прогрес. Разбира се, всеки човек може да прецени сам за себе си предпочитаната процедура, като отчете удовлетворението и положителните резултати, които тя носи.

Бръснене

Бръсненето е най-простият, най-бързият и най-евтиният начин за премахване на нежеланото окосмяване. Добило широка популярност по време на Втората световна война заради сериозния недостиг на найлонови чорапи, премахването на косми с бръснач се превръща в тенденция, която съществува и в наши дни.

Бръсненето като метод представлява премахване на космите по повърхността на кожата с помощта на специално създадени ножчета (самобръсначки). Този вариант за обезкосмяване може да се нарече най-бързият, но в никакъв случай най-ефективният, що се касае за дълготрайно премахване. Напълно подходящ да се използва в домашни условия (например, вечер под душа) за зони като краката и подмишници.

За съжаление, при този способ, израстването на нови косми се случва прекалено бързо, обикновено в рамките на 2-3 дни, което в даден момент може да го превърне в допълнителна тежест и досадно задължение. Отрязаните косми на повърхността не изглеждат заострени, по-твърди и дебели. В нередки случаи бръсначът може да предизвика и порезни рани, както и възпаления от враснали навътре в кожата косми.

Препоръчително е използването на нови и остри бръсначи, както и поставянето на гел или пяна за бръснене преди това.

Кола маска

Кола маската е един от най-популярните методи за епилация през последните няколко десетилетия. Счита се за депилаторен способ за обезкосмяване, тъй като косъмът физически се откъсва от корена. Самата процедура представлява нанасяне на горещ восък директно върху кожата. След като веществото се охлади, с помощта на лента се изтегля в обратна на растежа на косъма посока. Отстраняването на восъка води до разкриването на равна и напълно изчистена повърхност.

Този тип обезкосмяване е подходящ за зони като подмишници, крака, бикини и за хора с по-груб и тъмен косъм, като може да бъде счетен за малко по-ефективен от бръсненето. Премахването на космите от корена обикновено изисква по-дълъг период за новото им израстване – около три-четири седмици след процедурата.

Все пак този метод има своите недостатъци, например болезненост, особено когато се извършва за първи път, и нараняване на кожата, което в някои случаи води до зачервявания и раздразнения. Способът често води и до враснали косми, които в даден момент могат да причинят и по-сериозни възпаления.

Препоръчително е да се прави в проверено козметично студио/салон от професионалист, тъй като восъчното нанасяне изисква подходящ продукт, внимание към детайла и съсредоточаване.

Лазерна епилация

През последните години лазерната епилация е придобила свое собствено признание, благодарение на дългосрочните перспективи и трайните резултати, които постига. Въпреки че в сравнение с описаните по-горе два метода то представлява по-скъп метод и макар че са необходими няколко процедури за постигането на максимален ефект, обезкосмяването с лазер се превръща в най-предпочитаната процедура за всяка една зона по тялото. Подобно на кола маска, лазерната епилация може да бъде умерено болезнена, но най-важното нещо, което трябва да се има предвид, е, че тя работи ефективно само с по-тъмни косми.

Лазерната епилация основно действа чрез предаване на концентриран лъч светлина директно в пигмента на космения фоликул. Точно за това този тип терапия не успява да третира така добре червената, русата, бялата или сивата коса, поради липсата на пигмент. Лазерът унищожава фоликула и по този начин постига постоянно намаляване на растежа на косъма. Процедурата не причинява увреждане на дермата и следователно може да се счита за  по-щадящо кожата в сравнение с колата маска.

Препоръчително е процедурата да се извършва в студените месеци, когато не се налага третираните зони да бъдат излагани под вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, поради тяхната чувствителност.