Д-р Манджукова

Ръце на градинарите – причини и превенция

С настъпването на пролетта и наближаващото лято хората, които обичат да посвещават време на растенията и отглеждането на зеленчуци, все повече часове в своите градини. Има нещо невероятно удовлетворяващо в заравянето на ръцете в меката почва, засаждането на нов живот и подхранването на всяко едно растение и дърво. Градинарството определено намалява натрупания стрес, изгаря калории и позволява достатъчно време на открито сред чистия въздух и в отглеждане (може би) на собствената храна. Посвещаване на съзнанието и извършване на дейност в градината определено може да донесе несъизмерими ползи за цялостното здраве на човек, но съществуват и някои малки недостатъци, които могат да бъдат избегнати с полагането на внимание и грижа.

Напълно естествено е градинарството да изисква сръчността на ръцете, но понякога именно те се оказват незащитени и подложени на изпитание. Понякога твърдата почва, използваните торове, дори листата на някои видове могат да окажат вредно въздействие върху нежната бариера на дланите. Твърде честото застояване навън в опит да се постигне завършен ботанически рай, може да причини хаос върху ръцете. Толкова голям всъщност, че в дерматологията дори има термин за това състояние – „ръцете на градинарите“.

Хората, които посвещават дните си в градинарство, могат да открият комбинация от признаци, които са характерни за ръцете на градинарите – това са суха и напукана кожа, мазоли, груба текстура, мръсотия в пукнатините и под лесно чупливите нокти.

Част от проблема е бързо абсорбираната влага от почвата. Когато пръстта попадне върху ръцете, тя лесно може да открадне влагата от кожата така, както попива водата при напояване. Работата с агресивни торове също може да доведе до изсушаване, както и честото измиване с тежки препарати, което обикновено идва след издърпване на плевели и часове прекарани със заровени пръсти в земята. В допълнение, когато хората използват ръцете си като инструменти за копаене, гребане и други градински задачи, кожата се удебелява в области, които се нуждаят от повече защита, особено при извършване на тези дейности редовно. Разбира се, трябва да се имат предвид ожулванията и порязванията от тръни и клони, както и мръсотията, която изглежда трайно вградена под ноктите.

Положението може да изглежда отчайващо и непоправимо, но и за този проблем има решение. Спазването на няколко обикновени стъпки могат да допринесат за предпазването на ръцете от уврежданията, които идват след дългите дни в градината и да възвърнат техния позабравен блясък. 

1. Постоянно нанасяне на слънцезащитни продукти

Задължително е постоянното нанасяне на слънцезащитен крем преди излизане навън. Това е общо валидно за всички открити части, включително и за ръцете, независимо дали ще се носят ръкавици или не, тъй като не всички от тях осигуряват достатъчно слънцезащита. Поставянето на широкоспектърен предпазващ от ултравиолетовите лъчи продукт с висок защитен фактор (между 30 – 50) ще помогне за избягване на слънчевото изгаряне, увреждане от слънцето и преждевременно стареене на кожата на ръцете.

2. Постоянно носене на ръкавици

Напълно нормално е някои задължения да изглеждат по-трудни, когато са поставени ръкавици, така че е разбираемо защо една част от градинарите предпочитат да заровят ръцете си направо в пръстта. Въпреки това, носенето на ръкавици може да помогне за избягването на мехури, мазоли, излагане на слънце, ожулвания, порязвания, навлизане на мръсотия под ноктите, замърсяване на ръцете, счупване или сцепване на ноктите и суха, напукана кожа.

Заради всички тези предимства, използването на ръкавици определено си струва. Препоръчително е в близост да има допълнителен различен чифт, за да може за текущата задача да се избере най-подходящия. Например, по-дебелите ръкавици осигуряват повече защита, а тънките ръкавици позволяват повече сръчност.

3. Използване на заздравител за нокти

Втвърдителите за нокти са лесни за намиране и използване, тъй като те действат точно като лака за нокти. Те са прозрачни, така че дори хора, които не носят лак, могат да ги използват, без да се притесняват, че изглеждат като с маникюр. Редовното използване на заздравител за нокти може да ги предпази от счупвания и разцепвания.

4. Използване на масло или балсам за кожички около ноктите

Редовното нанасяне на масло или балсам за кожички ще помогне за запазването им меки и овлажнени, като същевременно ще подхрани ноктите. Препоръчително е да се използва кокосово масло за силно подхранване и дълготраен ефект.

5. Използване на четка за нокти за почистване на ноктите

Веднага след приключване на задачите по поддръжката на двора може да се използва четка за нокти (или четка за зъби) с малко течен сапун, за да се почистят внимателно натрупаните замърсявания. За да се поддържат ноктите чисти е разумно това упражнение да се прилага всеки път след работа в градината.  

6. Ексфолиране на ръцете

Най-сигурният начин за запазване на ръцете меки и гладки е тяхното ексфолиране. На пазара могат да се срещнат достатъчно ексфолиращи сапуни и скрабове, така че хората, работещи в градините, няма да срещнат трудност в намирането им и  същевременно ще могат да запазят кожата си гладка и ненапукана.

7. Задължително овлажняване

Основният ключ към меката кожа е редовното ѝ овлажняване. Това означава задължително нанасяне на лосион, преди слагане на градинските ръкавици, повторно поставяне на овлажнител веднага след измиване на ръцете при приключване с градинарството, и често да използвате хидратиращ продукт през целия ден, независимо дали се извършва работа в градината или не. Ако лосионите не изпълнят напълно своето предназначение, експертите съветват да се премине към кремове и ако те все пак не са достатъчни, е разумно да се потърси специално средство за овлажняване на  ръцете на градинарите.

Отличен вариант за овлажняване може да бъде масло от ший или плътен крем, поставен преди лягане и обличане на памучни ръкавици, покриващи ръцете.

8. Нанасяне на мехлем при необходимост

Ожулванията, малките порязвания, ухапванията от насекоми и раздразнената кожа са редовна част от градинарството, което означава, че отдадените на това занимание винаги трябва да имат под ръка успокояващ мехлем. Това ще им позволи да се справят със своевременно възникналите проблеми и ще помогне на кожата да се излекува възможно най-бързо.

9. Накисване на овесени ядки

Ако кожата е особено суха, сърбяща или раздразнена, градинарите могат да пробват да облекчат симптомите с накисване на овесени ядки. Подобна концепция представлява банята с овесена каша за тяло, само че тук тя е миниатюризирана и пригодена за ръце. За целта трябва да се смеси в купа топла вода и овесени ядки, а след това вътре да се поставят ръцете до китките, за да се попие болката и евентуалния сърбеж. След приключване на тази процедура, последващото овлажняване е задължително.

10. Професионална грижа за пръстите и ноктите

Упорития труд в градината и озеленяването трябва да бъдат възнаградени с адекватна почивка и защо не с процедура за ръце. Запазването на час при професионален маникюрист на всеки няколко седмици или веднъж месечно е чудесен начин за поддържане на ръцете чисти, здрави и представителни, което от своя страна е отлична възможност за повишаване на самочувствието.