Д-р Манджукова

Рутинна грижа за чувствителната кожа

Строго определената индивидуалност на всеки един организъм може да доведе до различни реакции към определен продукт за грижа за кожата. Именно за това изключително важно е себепознаването и разбирането за съществените нужди на кожата. Не винаги изразът „най-добрата марка козметика“ означава най-доброто за самите нас. Важен е подходът, търпението, желанието да изглеждаме добре и да знаем подходящите средства, с които можем да получим удовлетворяващия ни външен вид.

Погледнато от дерматологична гледна точка, в разнообразния свят, в който живеем съществуват различни типове кожа – едни са склонни към бързо омазняване; други, в по-голятата част от годината, са сухи; трети се поддават по-бързо на признаците на стареене; четвърти, реагират по-особен начин на капризите на времето, храната или козметичните продукти. Точно поради тази причина всеки един човек трябва да разпознава вида на своята кожа, като знае не само кое е полезно за нея, но и кой продукт може да ѝ навреди. Това засяга основно хората с чувствителна кожа, която има малко по-специфични характеристики в сравнение с останалите видове.

Причините за чувствителна кожа са коренят в раздразнението на нервните окончания в горния слой на кожата. Това се случва в следствие на отслабена или разрушена бариерна функция на епидермиса, за която най-честите причини са излагане на слънце или замърсяване на въздуха; чести промени в метеорологичните условия; студено и тежко време; вода с високо съдържание на минерали; липса на сън; хормонални промени; хлор в плувните басейни; дехидратация и др. В следствие на тези обстоятелства сензитивността се увеличава и са налице първите характерни проявления – дискомфорт, сухи и люспести петна, зачервяване и не рядко сърбеж, което влияе върху настроението и самочувствието на човека.

Тежестта на кожната чувствителност може да варира от случайни реакции до всекидневен проблем, провокиран от различни причинители, и заради това може да бъде объркана с алергична реакции. Разликите често остават неразличними при липсата на професионална подготовка, като е препоръчително да се извърши консултация със специалист дерматолог, който може да локализира проблема и да назначи адекватна терапия. Най-общо, кожните алергии се предизивкват от контакт със специфичен алерген и се характеризират с обрив, усещане за парене и сърбеж. Алергичните кожни реакции определено са по-тежки, като в дадени ситуации могат да предизвикат повръщане и затруднено дишане.

Грижите за чувствителната кожа изискват по-голямо себеотдаване, търпение и изключителна хигиена. С няколко лесни за запомняне стъпки, може да се предотвратят ситуации, които биха накарали кожата да реагира остро:

Внимание към етикетите

Хората с чувствителна кожа трябва да избягват продукти, които съдържат аромати, сапун или алкохол. Киселини също могат да допринесат за раздразнението на чувствителната кожа, например козметика със съдържание на алфа-хидро-киселини.

Изпитване на продукта

Задължително е тестването на новозакупения продукт, преди да започне редовна употреба. Малка част от козметиката се нанася върху китката на ръката и се изчаква определено време за реакция. При липса на такава, продуктът може да бъде нанасян на по-големи области по лицето или тялото.

Правилно почистване на лицето

Измиването на лицето сутрин. Препоръчително е да се избягва прекаленото ексфолиране, тъй като това може да предизвика допълнително дразнене. Най-добрите продукти за почистване на чувствителна кожа са с една или максимум две съставки, на водна основа и не съдържат алкохоли и аромати.

Използване на хидратиращи продукти

Използването на овлажнител също би довело до значителни ползи за лицето, но и тук, както при почистващите препарати, е важно да се нанасят само леки и използващи естествени съставки козметики. Хидратацията на кожата е от особено важно значение за нейното успокояване и придаването на свеж и здравословен вид. Правилното овлажняване води до заздравяване на бариерната функция, а оттам до по-слаба чувствителност към външни дразнители като лъчи, температури, замърсяване. Голяма част от дерматолозите съветват за продукти на основата на Алое вера, което има свойствата да подхранва и успокоява кожата.

Без горещата вода по време на душ

Внимание за всички, които имат чувствителна кожа: Време е да намалите завъртането на кранчето на топлата вода до края. Врелите душове може и да затоплят в студените зимни дни, но същевременно са нож с две остриета за онези, които имат чувствителна кожа. Горещата вода изсушава и дехидратира кожата, а онези с отслабени защитни функции могат да си докарат и сериозни раздразнения.

Защита на кожата от слънцето

Грижа за чувствителна кожа и защита от слънцето вървят ръка за ръка. Да, всеки – независимо от вида на кожата – ежедневно трябва да носи слънцезащитен крем с широк спектър. Продължителните периоди под силните ултравиолетови лъчи водят до трайни увреждания и дори рак на кожата. Това засяга в пълна степен индивидите с чувствителна кожа, като понякога първите няколко минути на слънце могат да доведат до образуване на червеникави лезии. Наложително е използването на широкоспектърен слънцезащитен продукт с 30 или по-висок предпазващ фактор, търсене на сянка и покриване на откритите участъци в дълги ръкави, панталони, слънчеви очила с УВ защита и носене на шапка с широка периферия.