Д-р Манджукова

Ролята на хиалуроновата киселина в режима за хранене

Както вече неведнъж сме обръщали внимание, храната, която поглъщаме, оказва влияние върху състоянието на нашата кожа. Истински загрижените за външния вид хора спазват различни хранителни режими, наблягат на  продукти с високо съдържание на антиоксиданти като витамин А и витамин Е, избягват въглехидрати и омазняващи кожата изделия. В опитите ни да постигнем зашеметяващ външен вид, в който основният акцент да бъде сияйната и здрава кожа, на първо място трябва да познаваме идеално собствения си организъм. След това идва ред на разграничаване на свойствата на веществата, съдържащи се в познатите ни продукти и начините, по който те взаимодействат с тялото ни. И едва тогава идва времето за определяне на диетичния режим, който да помогне за достигане на нашата основна цел.

В миналото диетите предполагаха насилствено отказване от основни вещества и прием само на определени хранителни продукти, което създаваше сериозен дискомфорт в опитващите се да ги спазват стриктно. През последните години тази тенденция се промени, като на преден план излязоха хранителни режими, които извличат удоволствие от целия този процес. А и не само това – сега ударението се поставя върху определен елемент/съединение/съставка, която следва да подобри нашия външен вид.  

Така, напоследък, все по-често се говори за ролята на хиалуроновата киселина в режима за хранене. Както знаем, тя е основен глюкозаминогликан, който се среща естествено в природата и е един от най-главните компоненти на съединителната тъкан в човешкия организъм, отговорен за привличането и задържането на влага. Доказано е, че подобрява взаимодействието между клетките и стимулира синтеза на колаген, който предотвратява появата на бръчки и подобрява структурата на кожата.

С напредването на възрастта, количествата на хиалуронова киселина в тялото намаляват, което предполага отслабване на ставите, изтъняване на кожата, образуване на бръчки и фини линии. Съвсем логично, в тези случаи, някои хора търсят съветите на дерматолог и избират да инжектират хиалуронова киселина като дермален пълнител, който помага за добавяне на обем към кожата; други го прилагат локално, но този вариант обикновено не води до сериозни резултати и видими промени, тъй като активната съставка не може да достигне до дълбоките слоеве на кожата.

Увеличаването на хиалуронова киселина в организма и подобряването на външния вид може да се случи със определен хранителен режим – хиалуронова диета. Съществуват редица продукти, които могат да активират производството на хиалуронова киселина, което от своя страна би подобрило еластичността и гладкостта на кожата.

Картофи/сладки картофи

Определено добра новина за любителите на въглехидратите, тъй като картофите са пълни с хиалуронова киселина. Актрисата и модел Оливия Мън споделя, че японските картофи и японските сладки картофи са тайните, които стоят зад нейния зашеметяващ вид. Сладките картофи съдържат много малки количества хиалуронова киселина, но за сметка на това в тях се намират големи количества магнезий, който стимулира производството ѝ в организма.  

Листни зеленчуци

Зеле, спанак, броколи, маруля и манго насърчават производството на хиалуронова киселина, тъй като съдържат големи количества магнезий. Той пък е признат като съставка, активно участваща в борбата със състояния като акне, бръчки, пигментационни петна.

Месни ястия

Животинското месо съдържа големи количества хиалуронова киселина, особено що се касае до т.нар. „карантия“ – черен дроб, език, шкембе или сърце. За тези, които не са почитатели на този вид деликатеси – месото от органи може да се смесва с основното месото в някои ястия, за да се прикрие вида и вкуса му.

Соеви продукти

Ако месото не е сред предпочитаните продукти и се спазват принципите на вегетарианския хранителен режим, хранителните продукти на основата на соя могат да допринесат и за производството на хиалуронова киселина. Соевите хранителни продукти се състоят от изофлавони, които стимулират естрогена. Това от своя страна води до появата на повече хиалуронова киселина. Пример за такива продукти са соевото мляко, тофу и соевото сирене, които помагат на кожата да изглежда по-освежена.

Плодове, съдържащи Витамин Ц

Всяка диета трябва да позволява прием на големи количества пресни плодове и зеленчуци. Това е ключов начин да се гарантира, че кожата ще се чувства чудесно през цялата година. Повишаването на нивата на хиалуронова киселина се осъществява с плодове и зеленчуци, богати на Витамин Ц. Обикновено полезната съставка се среща в цитрусови плодове (портокали, лимони и грейпфрути), череши, ягоди, киви и касис или зеленчуци като чушки, домати и броколи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *