Д-р Манджукова

Ролята на консервантите в грижата за кожата

В днешния свят, изпълнен с редица иновативни решения във всяка една сфера, все по-често си задаваме въпроса как да съхрани за по-дълго време продуктите, които ни носят полза и удовлетворение. Поради тази причина от десетилетия наред все по-голяма сила набират консервантите, чието име подсказва и тяхната основна функция. Консервантите са неизбежни наши дни – от изделията за красота и овлажняване на кожата, до бутилката вино, млечните изделия и дори лосиона за тяло – те са необходимост за поддържане на продуктите свежи, но въпреки това тяхната репутация не напълно добра, като скептиците категорично отхвърлят идеята за употребата им.

В действителност обаче нещата не са така изчистени. Така например продуктите на водна основа, в чиито състав не са включени консерванти, могат да се превърнат в развъдник за мухъл, гъбички, бактерии и дрожди – особено когато се съхраняват във влажна среда като банята. В последствие, ако тези бактерии навлязат в организма през носа, очите или устата, могат да станат причина за развиване на инфекция и да застрашат цялостното здраве. Ето защо всички продукти на водна основа се нуждаят от определено количество консерванти, за да останат годни за употреба в дългосрочен план.

Консервантите в грижата за кожата не винаги са добре приемани, особено от ентусиастите, които се кълнат в марките за чиста красота. Но въпреки това и за най-ревностните почитатели на изцяло чистата натурална козметика, трябва да знаят, че основната роля на консервантите е да удължат срока на годност на продукта и да предотвратят растежа и натрупването на бактерии, дрожди и гъбички (мухъл). Това антимикробно, антибактериално и противогъбично свойство на консервантите позволява използването на любимия овлажнител в продължение на няколко месеца, вместо да бъдете изхвърлян в коша за отпадъци седмица след закупуването му.

Но знаят ли потребителите на формулите за красота кои видове консерванти всъщност са необходими, за да бъдат продуктите им безопасни за употреба и да запазят формулата ефективна след отваряне.

Списъкът с токсични консерванти, които трябва да бъдат избягвани на всяка цена е кратък и може да помогне при избора на средство за грижа към външния вид. Не се препоръчва изделията да съдържат:

  • Формалдехид
  • Парабени (особено пропилпарабен и бутилпарабен)
  • Уреи (диазолидинил урея, имадозолидинил урея)
  • DMDM хидантоин
  • BHA (бутилиран хидроксианизол)
  • Кватерниум-15
  • MIT (бензизотиазолинон)

Много от тези токсични консерванти са свързвани с развиването на различни видове рак, ендокринни заболявания, хормонален дисбаланс и други подобни.

В същото време, потребителите трябва да са наясно, че все пак е необходимо закупената от тях формула да съдържа консервант, който е доказана нетоксична алтернатива и ще задържи полезните свойства на продукта възможно повече време. Някои от най-добрите опции са:

Феноксиетанол

Когато се използва в концентрации от 1% или по-малко, феноксиетанолът е напълно безопасен за употреба като консервант в продукти за грижа за кожата. Когато се сравнява съотношението безопасност срещу ефикасност, феноксиетанолът е сред най-добрите консерванти за грижа за кожата.

Феноксиетанолът е естествен консервант, но може да бъде възпроизведен и синтетично в лаборатория.

Бензилов алкохол

Също като феноксиетанола, бензиловият алкохол може да бъде естествено получен или произведен в лаборатория. Той не е категоризиран като токсичен, но следва да се има предвид, че понякога е свързван със сухота и раздразнение на кожата.

Натриев бензоат

Това е естествен консервант на солта, открит в много различни растения. В грижата за кожата действа като чудесно противогъбично средство. Натриевият бензоат се използва и за консервиране на храни, така че е абсолютно нетоксичен в грижата за кожата.

Масло от розмарин

Етерично масло, което обикновено се използва за запазване на продукта, като същевременно му придава успокояващ аромат.

Някои други също толкова добри опции за консерванти, в зависимост от нуждите, са калиев сорбат, глицерил каприлат, пропилей гликол и др. Трябва да се има предвид, че процентите, в които се добавят тези консерванти към продуктите за красота, също имат значение.

Високите технологии и научните проучвания вървят ръка за ръка и с бързи темпове достигат нови хоризонти – компаниите продължават да търсят начини и да предлагат опции за консервиране в грижата за кожата и козметика. Пътуването към безопасна грижа за кожата е за прогрес, а не за съвършенство. Когато се обсъжда безопасността на съставките трябва да има фин баланс и разбиране за това как някои съставки, макар и да не са идеални сами по себе си, могат да бъдат балансирани от други съставки, за да се създаде ефективен продукт.