Д-р Манджукова

Ролята на колоидното злато в грижата за кожата

Подхранването на кожата с подходящи вещества е от съществено значение за нейния здрав и безупречен вид. В професионалната грижа за кожата се използват различни методи за подсилване на имунитета, както и възстановяването ѝ след дългите и изтощителни дни на плажа сред солена вода и слънчеви лъчи. Така тя получава необходимото ѝ внимание, а и ще бъде подготвена за настъпващите сухи и студени месеци.

Една хилядолетна съставка, за която доскоро не се говореше много, но през изминалите няколко години се превърна във възходяща тенденция в индустрията за красота заради невероятните си свойства, е колоидното злато. Връщайки се назад във времето, използването на този елемент в грижата за кожата може да се проследи чак до древен Египет, където хората вярвали, че златото има лечебни свойства и че то е в основата на кожата на боговете. В настоящето продуктите, съдържащи колоидно злато, са нарастваща тенденция в индустрията за красота. Известните марки използват фантастичните му качества, за да създадат продукти срещу стареене, подпомагащи борбата със свободните радикали и успокояващи раздразнената, чувствителна кожа.

Общ поглед върху структурата на колоидното злато показва, че то се състои от златни наночастици, суспендирани в течност, която впоследствие може да се прилага локално. Дребните частици (обикновено до 1–15 нанометра) се разтварят в течност, за да могат да проникнат по-дълбоко в кожата и да действат като носители на други активни съставки. По този начин елементът помага за подобряване ефикасността на продуктите за красота. Медицински проучвания показват, че златните наночастици могат да се използват при лечението на рак и доказано ускоряват процеса на зарастване на рани. Но освен тези съществени за общото здраве ползи, колоидното злато има още:

1. Антиоксидантни ползи

Колоидното злато помага за неутрализиране на свободните радикали и засилва защитата на кожата срещу агресорите на околната среда. Свободните радикали са вредни свободни молекули, които реагират в досег с кислород и предизвикват образуването на реактивни кислородни видове в човешкото тяло. Реактивните видове кислород причиняват оксидативен стрес и увреждане на клетките, включително на различни компоненти на кожата и ДНК. Тези процеси ускоряват стареенето на кожата и увеличават риска от меланома.

Колоидното злато помага за забавяне признаците на стареене, заради размера на наночастиците, които имат способността да проникват дълбоко в дермата. Използвано в комбинация с ниацинамид (витамин В3),  стабилизиран витамин Е, провитамин В5, изохарид на захарид, българска роза, синя лайка и куркума, то успява да овлажни сухата кожа, да укрепи и защити чувствителната кожа. Освен това стимулира обновяването на кожата и свежда до минимум появата на бръчки, фини линии и други признаци на стареене.

2. Противовъзпалителни ползи

Хроничното възпаление е един от основните фактори, допринасящи за преждевременно увреждане на кожата и рак. Известно е, че ултравиолетово лъчение предизвиква възпаление, което продължава дори след като кожата вече не е изложена на слънце. Противовъзпалителният ефект на колоидното злато може да бъде от полза за всички типове кожа, най-вече  за чувствителната и застаряващата.

3. Ползи за обновяване на кожата

Няколко проведени изследвания показват основната роля на колоидното злато в процеса на зарастване на рани. Колоидното злато доставя хранителни вещества и кислород на увредените клетки, което спомага за ускоряване процеса на заздравяване. Способността на колоидното злато да активира механизма за клетъчно обновяване може да съдейства за намаляване признаците на стареене като бръчки, линии, отпусната кожа и загуба на еластичност. То също така укрепва бариерната функция и предпазва кожата от дразнители и алергени.

4. Увеличаване на колагена и еластичността

Един от основните признаци на стареене е загубата на еластичност. Обикновено се наблюдава отпускане на кожата около челюстта, клепачите и скулите. Тъй като колоидното злато се активира в дълбоките слоеве на кожата, то помага за увеличаването на количествата колаген и придаването  на младежка еластичност. Колагенът е основният структурен протеин, който изгражда съединителната тъкан в тялото. Кожата естествено произвежда колаген, който помага за гладка и еластична текстура. С напредването на възрастта организмът естествено започва да произвежда занижени количества от този протеин. Включването на продукти с колоидно злато в рутинната грижа гарантирано стимулира производството на колаген. Това означава възстановяване на изгубената еластичност, по-гладка и мека кожа.

5. Лечение на увредена от слънцето кожа

Прекомерното излагане на слънце е нездравословно, тъй като освен слънчево изгаряне, суровите ултравиолетови лъчи могат да причинят преждевременно стареене на кожата (тъмни петна и бръчки). Изборът на продукти, включващи в състава си колоидно злато, е мъдър, като се има предвид, че активната съставка не само предотвратява увреждането от слънцето, а също така лекува щетите от слънцето чрез способността си да възстановява увредените клетки.

6. Изсветляване на пигментни петна

Известно е, че колоидното злато има озаряващ ефект и способност да засилва кръвообращението – то спомага за здравословната детоксикация, която прави кожата по-здрава и жизнена.

7. Стимулиране на кожните клетки

Колоидното злато стимулира кожните клетки чрез помощта на йони, присъстващи в състава му. По този начин подобрява циркулацията на кръвта и увеличава метаболизма на кожните клетки при отделяне на вредители и замърсители. Разбира се, способността му да възстановява кожни клетки допринася за намаляване признаците на стареене като отпусната кожа и загуба на еластичност.

Препоръчително е преди включването на тази съставка в ежедневната грижа за кожата, да се проведе консултация с дерматолог. Въпреки че колоидното злато може да бъде полезно за всеки тип кожа, не бива да се забравя, че бижутата, изработени от този елемент в редки случаи предизвикват алергична реакция. Специалистите съветват вниманието да се съсредоточи върху продукти с утвърдено име и доказали качествата си с годините.