Д-р Манджукова

Ролята на кожната бариера в предпазването на организма

Кожата е най-големият човешки орган и въпреки, че не се забелязва с просто око, тя постоянно взаимодейства с външния свят, като не спира да предпазва организма от навлизането на вредители. Познавайки добре устройство на кожата, не е трудно да се отгатне, че най-трудната задача се пада на нейният най-горен слой – епидермисът или т. нар. „кожна бариера“. Съставен от няколко подслоя, вниманието пада върху този, който образува самата повърхност на кожата – роговият слой. Той се състои от мъртви, изпълнени с кератин клетки, отделяни непрестанно от организма.  Наименованието си носи именно от освободените клетки, които на места образуват твърдост подобна на рог на животно.

Роговият слой е жизненоважен и може да бъде описан и като тухлена стена, съставена от корнеоцити (мъртвите кожни клетки) и мазнини (епидермалните липиди), отговарящи за водната пропускливост и взаимодействието с веществата от външния свят. Адекватното функциониране на тези компоненти изграждат стабилна защитна бариера, която предпазва организма от опасностите на околната среда, ултравиолетовите лъчи, замърсяване, инфекции, токсични химикали и др.

Липсата на внимание и грижа за кожата поставя състоянието на роговия слой на противоположния полюс. Бариерното увреждане е резултат от различни фактори като прекалено често излагане на слънчеви лъчи, неправилен хранителен режим, липса на хидратиране на тялото, прекомерна употреба на цигари и алкохол, лоша лична хигиена. В тези случаи нарушенията в роговия слой оставят клетките уязвими, което води до възпаление, зачервяване и видими проблематични състояния.

Не бива да бъде пренебрегван фактът, че голяма част от вредите за кожата се причиняват от тежки съставки в средствата за красота. Тези продукти свръхстимулират и прекомерно ексфолират бариерата на кожата. И въпреки че ексфолирането е важно за отстраняване на мъртвите кожни клетки, част от многобройните видове ексфолианти могат да причинят увреждания, вместо да допринесат с ползи. Оптимизирането на рутинната грижа за кожата с подходящия почистващ препарат, тонер, овлажняващи продукти и слънцезащита е от ключово значение за поддържането на здрава защитна бариера.

Освен екологичните и стресови фактори, здравината на роговия слой (или кожната бариера) е зависима от възрастта и пигмента на кожата. Предпазващата функция на кожата отслабва с възрастта. В крайна сметка става дума за хидратиране – човек се ражда с тяло, съставено от приблизително 75 % вода, която с напредването на годините значително намалява. От този необратим факт страда и външната обвивка. Понижаването количествата на течността в организма се изразява в появата на фини линии, бръчки, отпуснатост и кръгове около очите. Освен това е научно доказано, че по-светлата и по-бледа кожа е признак на тънка и слаба бариера, следователно е податлива към обриви, зачервявания и по-тежки последици, включително меланома (рак на кожата).

При проектиране на персоналната грижа за кожата, следва да се подходи с респектиращо внимание към укрепване на бариерната ѝ функция. Поддръжката на защитата се подобрява чрез използване на добър ежедневен овлажнител и носене на естествен слънцезащитен крем с широк спектър на действие, като се има предвид, че 90% от преждевременното стареене се причинява от възпаление и излагане на слънце. Всеки режим за поддържане и възстановяване следва да е съобразен с индивидуалните особености на съответната кожа и същевременно да съдейства за правилното изграждане и подобряване на кожната бариера.

Хиалуроновата киселина, например, е съставка, която предотвратява загубата на вода и възстановява сухата кожа. Тя не само осигурява здрава бариера, но също така намалява появата на фини линии и бръчки. Наред с това приемът на достатъчно количества витамини съдейства за поддържане на естествения хидробаланс в организма, като подпомага синтеза на нов колаген и еластин – съставляващите елементи на младата и стегната кожа.