Д-р Манджукова

Ролята на активните съставки в грижата за дехидратираната кожа

Както вече знаем, дехидратираната кожа е състояние, а не тип. Често срещана заблуда е, че то е характерно основно за суха кожа. Това не е вярно – то може да се прояви при суха, мазна и комбинирана кожа и може да благоприятства появата на акне, защото кожата се опитва да компенсира липсата на влага със свръхпроизводство на себум.

Различни фактори влияят върху загубата на овлажняване в кожата – смяната на сезоните, влажността на въздуха, силното слънце/ вятър/ студ, стреса, мръсния въздух, недостатъчното количество и качество на съня – да, има такова нещо като сън за красота (бюти слийп).

В помощ на борбата с дехидратираната кожа конвенционалната козметика често използва комбинация от три основни съставки, чиято основна функция е да задържат влагата в кожата:

  • овлажнители (хюмектанти) – предпазват кожата от изсушаване като привличат влага от дермиса към най-горния слой на кожата. Хигроскопичните им свойства извличат влага и от околната среда, като я съсредоточават върху кожата. Тяхната функция е не само да доставят необходимото овлажняване, но и подсилят защитната бариера на външната обвивка, като задържат доставената влага. Естествени хюмектанти са, например,  определени растителни масла – жожоба, ший, авокадо, както и хиалуронова киселина, растителен глицерин, урея, млечна киселина, сорбитол.
  • оклузиви – нанасянето на овлажнители е чудесна първа стъпка при грижата за дехидратирана кожа. Това, обаче, не е достатъчно, за да се задържи влагата в кожния слой, тъй като тя (рано или късно) ще се изпари. Тук на помощ идват оклузивите – те не повишават нивото на хидратация, но създават защитен филм върху повърхността на кожата, който възпрепятства изпаряването. По този начин постигнатата хидратация остава в кожата, като в същото време не влияе върху способността на кожата да диша и да се поти. Заради способността си да запечатват влагата, оклузивните агенти намират широко приложение във вечерните кремове. Наред с това оклузивите подпомагат естествената защитна функция и предпазват от навлизането на дразнители, алергени и други вредни частици. Сред известните натурални оклузиви са масло от макадамиа, арганово масло, пчелен восък, различни видове восък с растителен произход, лецитин, ланолин. Разбира се, широко приложение в козметичната индустрия намират синтетичните оклузиви като минерални масла, вазелин, диметикон и парафин, но употребата им не се препоръчва, тъй като не съдържат физиологични мазнини, запушват порите и са комедогенни.  Съществува и трети вид, пример за който е алантоинът – съставките му се намират в редица естествени източници, но в повечето случаи се произвежда в лаборатория.
  • емолиенти – придават на кожата мекота и гладкост, подпомагат нейната защитна функция. На тях се дължи и приятното меко усещане при нанасянето на козметичен продукт върху кожата. Познати и използвани емолиенти са сквалан, серамиди, някои видове алкохол и мастни киселини, сусамово масло.

Козметичната индустрия непрекъснато еволюира в търсене на оптималната комбинация на активни съставки, за да адресира грижата за различните типове кожа и различните кожни състояния. За правилно идентифициране на типа и състоянието на нашата кожа е препоръчителна консултацията със специалист дерматолог, тъй като всеки определен тип има свои индивидуални особености и необходимости.