Д-р Манджукова

Рефлексотерапия за лечение на кожни проблеми

Красивата и сияйна кожа не е просто въпрос на ДНК – тя е резултат на ежедневна грижа, подбор на подходящите продукти и процедури. 21-век, за щастие на потребителите, предлага безброй иновативни решения за постигане на блестящ външен вид. Заедно с тях обаче, науката за кожата е запазила и редица изпитани през годините възможности за гладка и стегната кожа. Наред със съвременните лазерни терапии се използват и някои типични за източноазиатската  медицина методи.

Рефлексотерапията е процедура, която се практикува в различни култури от векове. Основните принципи на рефлексотерапията са изградени около определени точки за натиск върху тялото и тяхното взаимодействие с различните органи. Лечението действа чрез кръвоносната и нервната система, както и чрез енергийния поток в тялото. По този начин се подпомага организма за освобождаване натрупания стрес, насърчава се кръвообращението, както и функционирането на сърце, бял дроб, бъбреци, пикочен мехур, далак и др. 

Рефлексологията на лицето е нов метод, за който се счита, че е наследил древни източни модалности, а в последствие е доразвит в Италия. Разглеждайки терапията малко по-подробно може да се разграничат два основни подхода. Първият е Диен Чан, създаден от д-р Bùi Quôc Châu, вкоренен в традиционните виетнамски и китайски лекарствени системи. Вторият способ – Сьоренсистем, създаден от Lone Sorenson заимства техниката си от източните и южноамериканските традиции.

Нарушенията на кожата почти винаги са част от по-съществен проблем или неизправност в организма. Рефлексологията се основава на принципа на цялостното функциониране на органите и системите в тялото – ако се подобри тяхната работа, то съвсем естествено е и кожата да подобри своя изглед. Експертите твърдят, че рефлексотерапията се използва като инструмент за подпомагане лечението и облекчаването на екзема, псориазис, акне, херпес зостер, трихофития, еритема, себорея и дерматит.

Заздравяването на кожни състояния чрез този вид терапия е свързано със способността ѝ да насърчава кръвообращението, да укрепва на връзката между кожата на лицето и мускулите, а заедно с това и да освобождава мускулното напрежение. В допълнение рефлексотерапията може да подобри тонуса на кожата и да намали отпуснатите зони, както и:

  • лимфния дренаж (като по този начин намалява подпухналостта);
  • намаляването на бръчките по лицето;
  • абсорбирането на маслата / серумите или овлажнителите;
  • отпуска мускулите на лицето и стяга кожата;
  • притока на кръв (придава блясък на кожата).

Процедурата е неинвазивна, подходяща за извършване в домашни условия и отнема няколко минути. Практикуването ѝ предполага използването на различни инструменти, за получаване на по-добри резултати. Средствата, които могат да се прилагат при рефлексотерапията са нефритни ролки, инструменти Gua Sha, наподобяващи гребла уреди, валиращи инструменти. Според експерти, резултати и подобрения могат да се забележат и след първата сесия. Все пак за поддържане ефекта на рефлексологията е необходимо да се прави поне веднъж седмично – за намаляване на стреса, отпускане на лицевите мускули и увеличаване на кръвопотока – основа на гладката и стегната кожа.  

Рефлексологията на лицето се практикува в продължение на хиляди години по целия свят. Въпреки че са необходими повече научни изследвания, за да докажат безспорните ѝ предимства, тя е популярно и широко разпространено алтернативно лечение за подобряване на външния вид. Препоръчително е, потребителите, които искат да се докоснат до ползите на този метод, първо да се посъветват със специалист, който да им разясни техниките на движение на уредите по лицето, силата на натиска и други тънкости за постигане на по-добри резултати.