Д-р Манджукова

Ресвератрол срещу стареенето на кожата

Изучаването на съставките – техните наименования, произход, свойства и възможности за комбиниране с други съставки – не е никак лесна задача, а понякога може да бъде ужасно объркващо за неексперт. Изобилстващият от различни видове продукти пазар и постоянно появяващите се реклами често създават какафония в главата на потребителите и те невинаги се ориентират по начин, който би имал полза за външния им вид. Въпреки това, постигането на така желаното подмладяване или възстановяване на свежия външен вид, може да се разгледа като съвкупност от два изключително важни елемента – познаването на нуждите на кожата и познаването на съставките, които се използват в рутинната грижа.

Това важи в пълна степен и за храните, и за напитките, които се консумират през деня. Изучаването на техните полезни (или вредни) качества, комбинирането и включването им в определен хранителен режим би помогнало за постигане на дълго търсения изчистен и сияен облик. И след като се знае, че плодовете са изпълнени с витамини и подсилват имунната система на организма, а калцият спомага за растежа и здравината на костите, недотам известен факт е, че червеното вино (чаша на ден) може да бъде полезна и за сърцето, и за  кожата. Причината за това се крие във веществото ресвератрол, която се намира в обвивката и семките на гроздовите зърна.

Тази фантастична съставка, използвана още в древни времена от източната медицина, може да се гордее със своите терапевтични, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Редица изследвания доказват, че тя предпазва кожата от въздействието на оксидативния стрес и слънчевите лъчи.

Ресвератролът също така стимулира здравата клетъчна пролиферация, което затвърждава репутацията му на  златна мина в борбата срещу стареенето. Наред с това той заздравява защитната бариера, предпазва кожата от вредни ензими и подобрява функцията на фибробластите, отговорни за създаването на здравословен колаген.

Пиенето на вино не е единственият начин за възползване от защитните, ревитализиращи предимствата на ресвератрола, като е известно че той се намира в повече от 70 растителни вида и ботанически източници, включително горски плодове и фъстъци. И докато част от изследванията около тази „молекула за дълголетието“ са се фокусирали върху употребата ѝ като част от храненето, други проучвания показват свойствата ѝ като ефективен локален антиоксидант – тя ефективно се бори със свободните радикали в организма. Антиоксидантите са от съществено значение за неутрализиране на основните причини за стареене на кожата като ултравиолетови лъчи, замърсяване, тютюнопушене и др. Също така ресвератролът:

  • увеличава общата антиоксидантна ефективност на кожата – за подобряване на външния вид на фините линии, гладкостта, еластичността, текстурата и цялостното сияние.
  • Намалява възпаленията, причинени от акне, както и белезите след акне
  • Намалява зачервяването, успокоява кожата и изсветлява тъмните петна, придавайки по-равномерен тен.

Формулите против стареене, които изтъкват антиоксидантните сили на витамин Е или витамин Ц, въпреки доказаните качества на тези съставки, не могат да достигнат до нивото на ресвератрола. Най-разпространеният антиоксидант, който се намира в козметиката, е витамин С. Той обаче е толкова нестабилен, че не остава много от него при нанасянето му в кожата. В сравнение ресвератролът е много по-стабилен и поднася на ползващите го всички свои предимства чрез продуктите за красота.  

Проучванията показват, че този магичен елемент е 95 % ефективен за предотвратяване на окислителното увреждане на кожата. В същото време витамин Е показва успех от 65 %, докато витамин С – 37 %. Ресвератролът е 17 пъти по-ефективен от кожните серуми, които съдържат синтетичния антиоксидант идебенон. Това не означава, че тези антиоксиданти не са полезни. Трябва да се знае, че кожата се нуждае от комбинация от водоразтворими и мастноразтворими антиоксиданти, за да противодейства на ефектите на свободните радикали, насочени както към мастните, така и към водните части на клетката. Ресвератрол е водоразтворим антиоксидант и работи по прекрасен начин в комбинация с мастноразтворими антиоксиданти като витамин Е, за да предотврати появата на бръчки. Това е от огромно значение, тъй като способността на кожата да се възстановява намалява с възрастта.

Продукти за грижа за кожата с ресвератрол нямат странични ефекти върху здравето, но е препоръчително бременните жени да пропуснат използването на тази съставка. В проучване, проведено през 2014 г., е установено, че свойствата на веществото могат да окажат негативно влияние върху плода. Експертите съветват закупените средства с водеща роля на ресвератрол да се използват вечерта, тъй като УВ лъчите могат да ограничат полезните качества на съставката.