Д-р Манджукова

Разноцветен лишей (питириазис верзиколор)

Какво представлява разноцветният лишей (Pityriasis versicolor)?

Pityriasis versicolor е обща гъбична инфекция на кожата, при която в областта на на гърдите и гърба се появяват люспести обезцветени петна. Терминът „pitiriasis” се използва, за да опише кожни състояния, при които мащабът на образувалите се лезии изглежда подобен на трици. Разнообразието от цветове пораждат втората част на името на разноцветния лишей – „versicolor“. Разноцветният лишей най-често засяга младите хора и е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените, като характерно за него е, че може да засегне и деца, и юноши, и възрастни.

Причинител на заболяването е дрождева гъбичка с наименованието Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur), която е нормален обитател на човешката флора и се среща при 90 % от възрастните. В определени моменти гъбичката започва да се размножава повече от обичайното, което предизвиква образуването на медно-кафяви, по-бледи от заобикалящата ги кожа или розови петна с неправилна форма. Повърхността на петната е покрита с бели и жълтеникави люспи, които при отделянето си оставят леко навлажнена кожа. Отделяйки химически субстанции, Pityrosporum orbiculare уврежда фунцията на меланоцитите, отговорни за производството на меланин и пигментацията на кожата. В тези случаи, при излагане на слънчева светлина образуванията остават с бял цвят, за разлика от останалата кожа. Това състояние е известно в медицината като pityriasis versicolor alba. С развитие на заболяването петната се разрастват и започват да се сливат едно с друго, като засягат тялото, шията и/или ръцете.

Лишеят е асимптоматичен, но в редки случаи може да предизвика лек сърбеж. Сред факторите, които влияят на размножаването на гъбичката, причинител на разноцветният лишей, е топлото време – обикновено се получава при хората, живеещи на места с тропически климат, а в зоните с умерен климат – през летните месеци, когато топлината предизвиква обилно изпотяване. Рисков фактор за разноцветния лишей са и болести на имунната система и понижения имунитет.

При първите симптоми за появяване на разноцветен лишей е препоръчително да се консултирате с дерматолог. Въпреки че Pityriasis versicolor не се счита за инфекциозно заболяване, понякога може да обхване повече от един член на семейството. Поради тази причина няма основание да бъде пренебрегван, още повече, че носи със себе си понижено самочувствие на заразения, тъй като са засегнати видими части от тялото.

За заболяването следва да се приложи терапия, по предписание на лекаря, която включва използването на лечебни медикаменти, антимикотични кремове, шампоани и лосиони. В по-тежките случаи е наложително и предписването на медикаменти за прием през уста.