Д-р Манджукова

Различия между суха и дехидратирана кожа

Настъпването на есента носи със себе си лошо време, спад в температурите и разбира се коренна промяна в начина на обличане. На преден план излизат топлите дрехи – любимите ни пуловери и жилетки, предпазващите от студа якета, шаловете и шапките. Климатичните особености на сезона са един от първите сигнали за промяна в начина ни за грижа за кожата. Застудяването отправя своите ясни послания, правейки кожата ни по-чувствителна, суха и нуждаеща се от допълнително хидратиране…Или овлажняване?

Един от най-честите въпроси, които си задават хората, полагащи редовни грижи за външния си вид, е „Каква е разликата между хидратацията и овлажняването на кожата?“. Последствия, при които кожата продължава да бъде суха и груба, а постоянното прилагане на овлажнител не погасява нейната жажда могат да означават едно кожата е дехидратирана, а не суха.

Говорейки за „суха кожа“ обикновено се има предвид класифицирането на вида на кожата, наред с мазния и комбиниран тип. От друга страна, при споменаването на „дехидратиране“ се има предвид състоянието на обвивката, което може да засегне всички видове кожа. И тъй като тези две дефиниции предизвикват объркване, разграничаването помежду им би спомогнало да се намери оптималния баланс при осъществяване на всекидневните грижи, закупуването на козметични продукти за разкрасяване.

Сухата кожа и дехидратираното състояние на кожата може да вървят ръка за ръка през цялата година, но обострянето на симптомите им е характерно за есента и зимата.  Въпреки че притежават сходни проявления, причините за образуването им не са еднакви, поради което следва да бъдат лекувани по различен начин.

Дехидратирана кожа

Дехидратираната кожа, както понякога и самият организъм, изпитва необходимост от допълнителни количества вода. Този тип временно състояние може да засегне всеки един човек, независимо от неговия тип кожа – суха, мазна или комбинирана.  Обикновено дехидратацията е резултат на отслабена кожна бариера, при която горните слоеве не успяват да забавят изпарението на водата. Причини за дехидратирането може да са и студено време, сухият въздух, прекомерното ексфолиране или повишеното излагане на слънце.

Ето някои основни признаци на дехидратираната кожа:

 • Развива тенденция да променя текстурата си на база околна среда, козметични средства, хранителен режим.
 • Неочаквано образуване на пъпки (акне)
 • Попива веднага овлажняващите продукти
 • По-чувствителна и раздразнителна
 • Склонна към образуване на фини линии и бръчки
 • Усеща се груба и матова

Едно от най-важните условия за справяне с дехидратираната кожа е постоянният прием на задоволително количество вода. Препоръчително е да се избягва измиване на лицето с топла/гореща вода, което допълнително може да обезводни кожата, тъй като по този начин се отварят порите и позволява на влагата да се изпари от тялото. Необходимо е да се използват козметични продукти на водна основа – гелове, серуми, лосиони, както и хидратиращи маски, като една отлична възможност са средствата, съдържащи хиалуронова киселина, която абсорбирана от кожата стимулира производството на колаген. Това е и отличен начин за задържане на здравословния хидробаланс в кожата.

Суха кожа:

Сухият тип кожа не представлява временно състояние, а се отнася до цялостния вид на външната обвивка при човек и засяга не само лицето, но и скалпа, устните, дланите и други части на тялото. Твърде често сухата кожа е резултат на наследствена обремененост, продължителни процеси, развиващи се в някой от вътрешните органи или проблеми с хормоналния баланс. Характерно е редуването на активни пердиоди, обикновено през есента и зимата (съпътствани със зачервявания, образуване на люспене, а не рядко дразнещ сърбеж), с периоди на затишие.

Ето някои основни признаци на сухата кожа:

 • Чувство на сухота по цялото тяло и остра нужда от овлажнител
 • Занижено производство на себум от мастните жлези
 • Кожата изглежда люспеста, стегната и груба
 • Поява на сърбеж
 • Придружаващи съпътстващи заболявания – кератоза пиларис, атопичен дерматит

Сухата кожа показва най-ясно признаците на стареене в сравнение с мазната и комбинираният тип – фини линии, бръчки, възрастови петна. Прибавяйки към това изсушаващите ефекти на студеното време, пронизващия вятър и парещите слънчеви лъчи, овлажняващите продукти стават основно средство за тонизиране и освежаване.

В ежедневната грижа за сухата кожата е важно използването на продукти за лице, които не образуват пяна. Колкото по-изчистена е формула на една козметика (сапун, шампоан, гел), толкова по-малко са предпоставките, които тя създава за изсушаване на кожата. Несъмнено от значение е употребата на овлажнител, богат на мазнини, който би задържал значително по-голяма част от влагата в сухите слоеве на кожата. Като отлични хидратиращи вещества бих препоръчала кремове и лосиони на основата на жожоба или бадем.