Д-р Манджукова

Можем ли да различаваме бръчките и линиите на дехидратация

Човешката кожата претърпява редица изменения с напредването на възрастта. Появяването на възрастови петна, отпускането, неравномерният тен, образуването на бръчки са някои от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват повечето жени с минаването на годините. И докато индустрията предлага бързи и лесни варианти за прикриване на обезцветяването и неравномерния тен, то заличаването на образувалите се по лицето линии изисква повече усилия и търпение. И въпреки че пазарът изобилства от продукти, които твърдят, че могат да сложат край и на видимите белези на остаряването, потребителите, трябва да знаят, че съществува разлика между образувалите се набраздявания – бръчките и линиите от дехидратация. Идентифицирането на тези различия, определено помага за намирането и ползването на по-качествени и утвърдени продукти, особено когато е необходимо да се търси решение само едно от двете състояния.

Един от най-видимите признаци на остаряването са бръчките като образуването им се дължи  на дълготрайни процеси, които се случват в човешкия организъм. Колагенът и еластинът са протеини, които са съществена част от здравето на кожата и в ранните години от житейския цикъл осигуряват структура, която помага на обвивката да изглежда гладка и млада. След преминаването на 30-ата година тези две вещества започват да се разпадат, а нивата им в кожата да намаляват значително. Това от своя страна рефлектира върху външния вид – кожата губи своята еластичност, отпуска се и на места се появяват видими линии – бръчките.  

Освен естественото стареене, излагането на кожната бариера на вредните ултравиолетови лъчи може също да ускори процеса на образуване на набраздени зони по лицето. Наред с това, повтарящите се изражения при изразяване на радост, тъга, щастие, ярост, също играят роля в образуването на бръчки около очите, челото и устата.

За да се сведе до минимум появата на бръчки и да предотврати образуването на нови, трябва да се помисли внимателно за поставянето на специална рутинна грижа. Началото на годината е идеален начин да се опита нещо ново или да се проведе консултация с дерматолог и той да предложи някои отлични решения за заличаване на признаците на стареене. Естетичните процедури са чудесен начин за премахване на бръчките и фините линии.

Поставянето на филър с хиалуронова киселина е препоръчителна процедура за дамите, които са предразположени към образуване на бръчки. Този естествено срещан в човешкия организъм елемент притежава свойството да задържа водата и да поддържа кожата подхранена за дълго време.

Химическият пилинг е процедура, при която се ексфолира горния или по-дълбоките слоеве на кожата с подходящ вид киселина (гликолова или трихлороцетна са подходящи за силно набраздена кожа). Чрез този метод се премахва горния слой на кожата като същевременно се активират оздравителните процеси на организма. На третираните места се появява млада, здрава и лишена от петна и бръчки обвивка.

За разлика от бръчките, линиите на дехидратация се образуват не като резултат от натрупването на годините, а от липсата на адекватно хидратиране на обвивката. Дехидратираната кожа е състояние, често причинено от външни фактори като климатични особености, промяна на сезоните, замърсената околна среда и неправилен хранителен режим. Неприемането на достатъчно количество вода, консумацията на високи нива на сол или пиенето на твърде много алкохол може да допринесе за намаляването на съдържанието на вода в организма, а оттам и до образуването на характерни линии по лицето.  Добрата новина е, че комбинацията от локални лечения и избор на по-здравословен начин на живот може да помогне за намаляване на появата на линии от дехидратация.

Все пак, за да се разграничат линиите, причинени от дехидратация и бръчките, на потребителите следва да са познати признаците на дехидратирана кожа:

1. Сърбяща кожа

Независимо от сезона и дали човек се намира по средата на парещото лято, или насред сковаващия студ през зимата, ако се чувства честа нужда за почесване, тогава най-вероятно става дума за дехидратиране. Елементи като вятър, високи температури и излагане на слънце могат да разрушат защитната бариера и да оставят кожата суха и сърбяща, с лющеща се, груба текстура.

2. Чувствителност

Един от най-честите признаци на дехидратирана кожа е чувството за повишено дразнене. Тъй като влагата в кожата се изчерпва, обвивката губи способността си да се защитава от външни агресори като замърсяване, ултравиолетови лъчи и бактерии. При контакт с ежедневни стресови фактори може да се почувства зачервяване, раздразнение, а в някои случаи и възпаление.  

3. Повяхнала кожа

Ако кожата не изглежда ярка и свежа, както обикновено, то тя вероятно е дехидратирана. Правилната хидратация играе важна роля в основните функции като клетъчния оборот. Когато той е нарушен, мъртвите клетки се натрупват по повърхността на кожата, премахват нейната сияйност и я карат да изглежда повяхнала.

За да се сведе до минимум дехидратираната кожа, потребителите трябва да заложат на промяна в рутината грижа за кожата. Експертите препоръчват да се заложи на локални продукти, които са формулирани с хидратиращи или успокояващи съставки. Подходящите формули залагат богати, успокояващи съставки като аминокиселини и серамиди, за да помогнат за повишаване на нивата на хидратация. Последователните действия изискват и включването на продукти, съдържащи сквалан и хиалуронова киселина.

Ако все пак за хората представлява трудност да разграничат линиите, причинени от дехидратиране и бръчките, които са естествен резултат от възрастта, то тогава е препоръчително да се направи консултация с дерматолог, който най-ясно може да очертае възможностите за заличаването на образувалите се набраздявания във видимите зони като лице, шия, деколте и ръце.