Д-р Манджукова

Женска срещу мъжка кожа – различия и съвети за рутинна грижа

Кожата е най-големият многофункционален орган в човешкото тяло. Тя има способността да действа като защитна физическа бариера – абсорбира ултравиолетовото лъчение и предотвратява нахлуването на микроорганизми и проникването на химикали. Кожата също така контролира преминаването на вода и електролити и има основна роля в терморегулацията на тялото, в допълнение към имунологичната, сензорната и вегетативната функция. Познаването на физиологичните, химичните и биофизичните разлики между кожата на пациентите от мъжки и женски пол помага на дерматолозите да развият правилен подход не само за управление на кожни заболявания, но и за хората, които изграждат рутинна грижа за подобряване на външния си вид.

Изследователите дълги години наблюдават и определят точните параметри на обвивката в различни части на тялото при мъжете и жените поотделно. Познаването на свързаните с пола кожни различия помага при планиране на изследването и разработването на продукти, специфични за жените и мъжете за по-подходящи дерматологични лечения или козметични интервенции. В зависимост от своя пол и според индивидуалните потребности на кожата (дали тя изисква повече хидратация или намаляване на омазняването, например), всеки един човек, трябва да е наясно какви стъпки да предприеме за да постигне привлекателен вид.

Мъжката кожа има своите определени характеристики, които я отличават по свой специфичен начин от женската и поради причина изисква собствен индивидуален подход, който не винаги е подходящ за прилагане при дамите. Тази основна разлика се дължи на хормоните тестостерон и естроген, които играят роля в развиването на определени черти при мъжете и жените.

1. Дебелина на кожата

Дерматолозите установяват, че кожата на мъжете е приблизително 25% по-дебела от женската. Въпреки че процентът варира от човек на човек, като цяло общият процент остава същият. Ето защо мъжете и жените развиват бръчки по различен начин.

Мъжете обикновено получават по-малко фини линии от жените. Въпреки това, те са по-склонни да развиват дълбоки бръчки поради повтарящи се изражения на лицето.

Също така е важно да се знае, че колагенът в мъжката кожа намалява с постоянна скорост, докато дамите са засегнати главно след менопаузата.

2. Себум

Порите в кожата имат своята съществена роля за охлаждането на тялото и вида на кожата, тъй като му позволяват да отделя пот, себум и токсини. 

Поради активните мастни жлези, при мъжете те са по-големи и по-изпъкнали, което означава, че производството на себум е почти двойно по-голямо от това при жените.

Освен това мъжката кожа изглежда по-мазна и лъщяща, тъй като синтезът на себума при тях не се променя през целия им живот, докато омазняването намалява при жените с напредване на възрастта.

3. Стареене

Известно е, че колагенът играе ключова роля при определянето на дебелината на кожата при мъжете и жените. Независимо от възрастта мъжете имат по-висока плътност от този определящ вида на обвивката елемент.  Изследователите смятат, че заради ниската плътност на колагена жените развиват признаци на стареене много по-рано от мъжете. Симптоми на остаряване на кожата се появяват на по-късен етап при мъжете, но след като започнат, те се развиват по-бързо.

Излагането на слънце е критичен фактор за стареенето на кожата и не толкова често, колкото е необходимо представителите на силния пол вземат предпазни мерки като нанасянето на слънцезащитен крем. Ултравиолетовата радиация добавя още няколко години към външния вид на всеки един човек, който не използва адекватни предпазни мерки.

4. Окосмяване на лицето

Значителна разлика между цялостния външен вид на мъжете и жените е окосмяването по лицето, поради наличието на хормонът тестостерон. Установено е, че бръсненето насърчава както положителни, така и отрицателни резултати за мъжката кожа като дразнене или възпаление. Понякога поставянето на афтършейв може да доведе до зачервяване, сухота и дори свръхчувствителност, тъй като бръсненето премахва горната кожна бариера и оставя кожата незащитена.

Витамин А помага за създаването на защитна бариера върху кожата и ускорява обновяването на кожните клетки. Редовната употреба на витамин А може да помогне за поддържането на естествените защитни сили на кожата.

5. Хидратация

Мъжете имат по-високи количества млечна киселина в потта си от жените, която е естествен овлажнител за кожата, известен със способността си да задържа влагата.

По този начин мъжката кожа често изглежда по-хидратирана от женската. Изненадващо, мъжете имат по-ниско ниво на pH от жените и се потят два пъти повече.

6. Пигментация

Изследователите са забелязали, че възрастните жени имат по-светла пигментация на кожата от мъжете. Разликата идва от факта, че жените се нуждаят предимно от големи количества калций по време на бременност и кърмене.

7. Текстура на кожата

Както бе споменато по-горе, мъжката кожа е по-дебела от женската, заради тестостерона, което рефлектира в грубостта на текстурата. Жените, съвсем разбираемо, по-мека и гладка кожа в сравнение с мъжете, а и космите по лицето и седмичното бръснене правят кожата на мъжете груба и суха.

Грижа за кожата за мъже срещу грижа за кожата за жени

Изготвянето на всекидневен режим за грижа към външния вид трябва да е приоритет и за двата пола. Мъжете също трябва да отделят внимание, да контролират омазняването и при необходимост да се борят с акнето. Спазването на съвсем прости правила, може да направи кожата стегната, мека и гладка.

Съвети за грижа за кожата за мъже

1. Използване на качествени продукти за гладко и безопасно бръснене. Безспорно, потребителите трябва да се уверят, че продуктът отговаря на техния тип кожа за успокояващо изживяване.

2. Използване на антибактериален почистващ препарат всеки път след бръснене.

3. Използване на чиста, остра самобръсначка, за да се избегнат раздирания и възпаления.

4. Включване на почистване и овлажняване в рутинната грижа за кожата.

5. Всекидневно нанасяне на слънцезащитен крем, особено когато се предвижда излизане навън.

6. Прием на достатъчно течности.

7. Избягване на алкохола и тютюнопушенето.

8. Инвестиране в козметични, които отговарят на специфичните нужди на кожата.

Съвети за грижа за кожата за жени

1. Премахване на грима преди лягане.

2. Измиване на лицето с нежен почистващ препарат и след това с тоник.

3. Витамин С за подхранване на кожата. Препоръчва се използването на серум обогатен с тази съставка..

4. Използване на слънцезащитен крем върху лицето, ръцете и шията, за да избегнете увреждане от слънцето.

5. Нанасянето на овлажнител – от съществено значение, без значение от типа на кожата,

6. Избягване на алкохола и тютюнопушенето.

7. Изготвяне на хранителен режим с питателна храна и прием на големи количества вода.