Д-р Манджукова

Aкне при тинейджъри и появата му в зряла възраст

Акнето може би най-често срещаното кожно състояние, което се появява още в ранна юношеска възраст и именно затова е считано единствено за проблем на пубертета. Реалността обаче е друга – този т. нар. „тинейджърски проблем“ може да продължи да се проявява и на по-късен етап – в зряла възраст, превръщайки се в хроничен. И докато основните причини за акне, независимо от годините, са сходни, то съществуват някои различия, характерни за определените възрасти.

Основни причини за проявление на акне при тинейджъри и възрастни

Мастните жлези са разположени в космените фоликули и отделят мастен секрет, известен в дерматологията като себум. Когато себумът се комбинира с мъртвите клетки на кожата, порите се запушват и привличат бактерии. Това взаимодействие причинява образуването на червени пъпки с бял връх и на черни точки на повърхността на кожата или в по-дълбоките ѝ слоеве. Една от основните и широкоразпространени тези за появяването на акне е наследствената предразположеност. Индивиди, чиито родител/и имат мазна кожа и големи пори, са по-податливи за развитие в юношеските години, като в същото време е съвсем реален шансът този проблем да се запази и превърне в хронично състояние на по-късен етап от живота.

Друг основен и съответно сходен фактор е липсата на добри хигиенни навици и сравнително рядкото почистване на лицето от наслагвания, грим, мръсотия, което позволява запушване на порите и навлизането на бактерии – причинители на акне.

Акне при тинейджъри и възрастни – различия

Тинейджъри – Основната причина е влиянието на андрогенните (мъжките) хормони, както при момчетата, така и при момичетата. Тези хормони се продуцират от надбъбречните жлези, нарастват по време на юношеството и причиняват излишно производство на себум. Типично е появата на акне по гърдите, лицето и гърба. Добрата новина е, че тийнейджърите имат по-бърз клетъчен оборот и по-гъвкава кожа в сравнение с възрастните, което означава, че лезиите могат да изчезнат за сравнително кратко време.

Възрастни – Хроничният стрес и разнообразните хормонални промени в зряла възраст могат да увеличат производството на себум, поставяйки човек пред крайно неприятния факт – поява на черни точки и гнойни пъпки. Хората в зряла възраст могат да развият голямо възпалително акне, като образуванията обикновено са около устата, брадичката и челюстта.

Как следва да се лекува акне при тинейджъри и възрастни

Независимо от възрастта, при която се появяват пъпките, те следва да се третират по един и същ начин. В тези случаи е важно да се отдели необходимото внимание, като грижливо се почиства замърсената кожа от натрупвания на мръсотия, която запушва порите. При една част от хората, имащи този кожен проблем, акнето може да се разпространи и на други места освен лицето – гърба, раменете, гръдния кош и други части, които се нуждаят от ежедневно почистване и предпазване от навлизането на бактерии.

Избягването на дразнители, които водят до образуване на пъпки, е от изключително голямо значение. Закупуването на козметични продукти за разкрасяване, каквито са гримовете, е препоръчително да се извършва след внимателно проучване на съставките и компаниите-производители. Съветвам да се използват утвърдени марки, в това число продукти, които не омазняват допълнително кожата и такива, които са предназначени специално за лечение или профилактика на акне.

Както тийнейджърите, така и възрастните трябва да се концентрират върху продукти против акне със:

  • Салицилова киселина: премахва мъртвите клетки на кожата и предпазва от навлизането на бактерии
  • Гликолова киселина: премахва мръсотията и омазняването
  • Бензоил пероксид: убива бактериите, причиняващи пъпки
  • Ретиноли: подхранват кожата и предотвратяват появяването на нови пъпки

Когато става въпрос за лечение, към настоящия момент съществуват някои допълнителни лечения, които ефективно се борят с акне и да предотвратят белези. Все пак те са подходящи за хората в зряла възраст и не се препоръчват за тинейджъри:

LED фотодинамични процедури

Този тип лека терапия е насочена към изчистване на акне-причиняващите бактерии и производството на излишен себум, който причинява запушване на порите. Лечението помага за изчистване на настоящите акнеични лезии и предотвратяването на бъдещи такива.

Лазерни процедури

Ефективни при лечение на акне чрез унищожаване на бактериите-причинители. Лазерните процедури оказват влияние и върху мастните жлези, влияят върху свръхпроизводството на себум и предотвратяват запушвания на порите. Освен това, този тип терапия достига до по-дълбоките слоеве на кожата, без да ѝ причиняват увреждане.

Гликолов пилинг

Гликоловите пилинги са полезни при премахването на мъртвите клетки от повърхностния и средния слой на кожата, като по този начин се предотвратява запушването на пори и бъдещи проявления на акне.