Д-р Манджукова

Пяна, гел или крем за почистване

Огромният и всепоглъщащ свят на продуктите за красота все повече и повече затруднява избора на обикновения потребител. И въпреки че е чудесно грижата за кожата да разполага с толкова многобройни опции, понякога е невъзможно да се вземе решение кои са подходящите съставки за определения тип кожа. Това важи в пълна сила, когато става дума за почистващи изделия, които се предлагат в толкова много разновидности, насочени за разрешаване на конкретни проблеми.

Почистването несъмнено е една от най-важните стъпки в рутинната грижа за кожата. За никого не е тайна, че неизмиването на лицето може да доведе до запушени пори и поява на пъпки, а не на последно място и да ускори процеса на стареене. Свободните радикали, натрупани върху кожата от слънчевите лъчи и замърсяването на въздуха, разграждат естествения еластин и колаген и по този начин създават бръчки и фини линии. Правилното почистване на лицето, шията, деколтето и другите части на тялото намалява щетите, причинени от свободните радикали и гарантира, че подхранващите продукти се абсорбират правилно и проникват дълбоко в кожата. Поради тази причина изборът на почистващ препарат има огромно влияние върху последващите действия за поддържането на външния вид.

Но от къде се започва и кой е подходящият продукт – гел, пяна или крем? Каква е разликата помежду им и кое е подходящо за мазна или суха кожа?

Пяна за почистване

Почистващите средства от пяна са леки продукти, които обикновено излизат от тубичката под формата на крем или гел и се разпенват, когато се комбинират с вода. Този тип козметични средства са подходящи за мазен и склонен към акне тип кожа, тъй като имат свойството да почистват в дълбочина – премахват излишното омазняване и себум и съдействат за отстраняване на остатъците, заседнали в порите. По този начин пяната за почистване помага за поддържане на кожата чиста и освежена.

Въпреки това, този вид почистващи средства нямат кой знае колко добра репутация, заради една от съставките си – натриев лаурил сулфат, която има тенденция да предизвиква дразнене. Все пак, ако кожата се чувства добре и е свикнала на действието на содиум лаурил сулфат, е препоръчително да се продължи използването ѝ. Тайната на доброто почистване е в намиране на подходящото почистващо средство за специфичния вид кожа, а не в придържане към определени правила.

От друга страна, ако кожата се чувства раздразнена, суха и стегната от груби повърхностно активни вещества като содиум лаурил сулфат, тогава е най-добре да се изпробва различен почистващ препарат или формула, която не е толкова тежка за кожата. Например, някои продукти заменят лаурил сулфата с хидратиращо аминокиселинно средство за уплътняване, което помага за поддържане на кожата балансирана и овлажнена.

Една от уникалните комбинации за почистване с пяна, поддържаща кожата хидратирана и спокойна, е съставена от листа от ружа, личи и екстракт от корен от мака. Листата от ружа помагат за дълбоко подхранване и успокояват раздразнената кожа. В същото време коренът на личи и мака укрепват бариерата на кожата и стимулират обновяването на клетките.

Гел за почистване

Почистващите препарати с гел имат напълно различна текстура от леката и ефирна формула на почистващата пяна. За разлика от тях, гелообразните средства имат гъста консистенция, която осигурява незначително количество пяна и по-меко почистване. Препоръчват се за хора с комбиниран или нормален тип, но разбира се и тук всичко е относително, като възприемането им зависи от съответната кожа.

Прекрасна опция са изделията, съдържащи салицилова киселина, масло от чаено дърво и алантоин за дълбоко почистване и успокояване. Ниското рН на тези средства означава, че няма да се наруши естествената бариера на кожата.

Друга възможност предоставят геловете, използващи екстракт от центела азиатика, листа от алое, заедно с вещица леска. Те хидратират, успокояват и озаряват кожата при всяко измиване.

Крем за почистване

Препаратите за почистване под формата на крем също даряват кожата с меко почистване. Те са предназначени за по-чувствителен, сух тип и използват естествени масла и емулгатори за почистване, като същевременно помагат за успокояване на всяко зачервяване и възпаление. Опция може да бъде изчистващ крем за балансиране на рН, който съдържа овлажняваща формула на основата на аминокиселина плюс натурален комплекс от сапонин за нежно почистване и хидратиране. Тези почистващи продукти са идеални за чувствителни типове кожа, които са предразположени към зачервяване.

Друга вариант може да са почистващите изделия, които не съдържат сапун, а са изработени на базата на растителни екстракти и емулгатори. Тези средства не изсушават кожата, а я подхранват дълбоко, главно заради свойствата на съставки като глицерин и мадекосисид (производно на центела азиатика).