Д-р Манджукова

Пърхот на брадата – лечение в 4 лесни стъпки

Добре поддържаният мъж отделя достатъчно от своето време, за да изглежда добре и не пренебрегва никоя част от себе си, включително кожата.Така и трябва да бъде – перфектната външност се постига с адекватна грижа за кожата, все пак тя е най-големият орган и заема 16% от цялото тяло. Така че, независимо дали става въпрос за кожата на лицето, ръцете или други части на тялото, тя се нуждае от постоянни грижи, за да изглежда страхотно и да остане здрава.

През последното десетилетие на преден план отново излезе модата на елегантните и стилни бради – стил, утвърдил се с името „ламбърджак“. Брадата, днес, е модерен и въздействащ начин за промяна на външния вид, която предлага коренна промяна на лицето и придава усещане за самоувереност и лекота. Модерният изискан мъж може да си позволи тази промяна, но за да изглежда наистина добре, трябва да знае, че носенето на брада за дълъг период от време не е толкова проста задача. Всъщност границата между страхотната, плътна брада и неподредената, носеща със себе си проблеми, е тънка като бръснач. Грижата и поддръжката на брадата в началото изглеждат непосилна задача за начинаещите, но в последствие може да се превърне в желана рутина, особено когато добрите резултати не закъсняват. Все пак представителите на силния пол, които са решили да се придържат към ламбърджак модата, трябва да са наясно за потенциалните кожни проблеми, до които би могло да доведе следването на този стил.

Едно от най-често срещаните предизвикателства може да се каже, че е пърхотът по брадата. Кожата под окосмяването на лицето често е суха, недохранена, жадна за внимание (под формата на влага) и понякога докато самата брада блести, обвивка под нея се лющи и сърби.

Пърхотът на брадата е съвсем реален проблем, който може да засегне дори и най-отявлените защитници на буйното окосмяване по лицето, като това наистина неприятно състояние се появява незабелязано и обхваща цялата площ на лицето. Обикновено се развива, тъй като обилното окосмяване по лицето действа като естествена защита срещу слънцето – един вид предпазващ фактор – но също така създава бариера на необходимия режим за кожата, който иначе би запазил лицето подхранено и гладко. Сухата кожа е в основата на проблема, като обикновено се появява, когато кожата в тази област е подложена на почистване с тежки измивни препарати или сапуни. Този тип продукти успяват да изчистят брадата и кожата под нея, но също така премахват естествените масла, които я правят подхранена и еластична. Рисков фактор за сухата кожа и образуването на пърхот може да бъде околната среда – екстремните студове и замърсеният въздух са причина за люспи по кожата на лицето и скалпа.

В допълнение към това, гъбичните инфекции също намират благоприятна среда за развитие в суха, лющеща се кожа. Те се появяват, когато дрождите, които живеят върху кожата, са лишени от слънчева светлина. Слънчевата светлина обикновено убива или забавя растежа на гъбичките, но поради наличието на брада, броят на микроорганизмите се разраства, което води до сухота и отлюспване на бели прашинки от лицето.

Грижата за външния вид и намаляването на създадените проблеми, както и лечението на пърхота, могат да бъдат обобщени в четири лесни за изпълнение стъпки:

1. Ексфолиране с четка за брада

Обикновено ексфолирането е втората стъпка в създадения режим за кожата. Въпреки това, когато става въпрос за кожата под брадата, съвсем логично е първата стъпка да е именно то – преди почистване и преди да се вземе топъл душ.

За да се изпълни тази задача, е необходима подходяща четка. Добрите уреди за сресване успяват да разплитат възли, обират мръсотията и изкарват наслояванията. По този начин пърхотът излиза на повърхността и е много по-лесно да се отстрани.

2. Почистване с млечна киселина

Всеки почистващ препарат с млечна киселина естествено ще разтвори мъртвата кожа и същевременно с това ще действа и като втори – по-успокояващ – ексфолиращ агент върху кожата. Докато четката почиства кожата и брадата от бели прашинки и замърсявания, млечната киселина прониква в дълбочина, отпушва запушените пори, а в дългосрочен план съдейства за пълна свежест на лицето.

3. Измиване с шампоан против пърхот 

В някои по-тежки случаи е препоръчително да се потърси специализиран съвет и да се пристъпи към използване на препарат срещу пърхот. На пазара могат да бъдат срещнати различни видове шампоани, които се борят с проблемите на лющещата се кожа. Разумно е да се потърси изделие, което съдържа активната съставка 1% кетоконазол – противогъбично лекарство, което помага за унищожаване на гъбички и предотвратява повторната им поява. Шампоаните, които съдържат селенов сулфид или пиритион цинк, също могат да помогнат за третирането на по-тежки състояния.

Използването на този вид средства се извършва като течността се нанася върху суха кожа без вода, а след това  областите на лицето се масажират пет минути преди душ, така че съставките да достигнат кожата под брадата. Впоследствие кожата и брадата се изплакват обилно с хладка вода.

4. Овлажняване с масло за брада

Безспорно, трудно е да се нанася овлажняващ крем под всички тези косъмчета на лицето – нито поставянето е така чисто, нито попива толкова лесно. Ето защо е препоръчително да се използват консистенции, които лесно и бързо преминават през гъстите косми на брадата и достигат до почистената кожа и отворените пори.

Естествените масла, произведени от организма, предпазват кожата от изсушаване и действат като антимикробна бариера. Ето защо е необходимо да се осигурят необходимите количества подхранващи съставки за заздравяване на кожната бариера и предотвратяване развиването на гъбички и лющеща се кожа. Доказано е, че продукти, които съдържат масла като кокос, жожоба и слънчоглед, не само възстановяват влагата, но и предотвратяват разпространението на зловредни дрожди.