Д-р Манджукова

Първи стъпки при слънчево изгаряне

Завръщането на пролетта и все по-честите слънчеви дни увеличават рисковете от слънчево изгаряне. И докато през зимата голяма част от хората оставят настрани слънцепредпазващите продукти, то със затопляне на времето трябва да се помисли за адекватна защита от ултравиолетовите лъчи. Особено в дните с преходно време, когато слънчевите лъчи все пак пробият през облаците и съвсем естествената реакция е събличане на връхните дрехи, козметичните средства срещу изгаряне имат изключително важно значение. Редица изследвания показват, че огромен процент от случаите на увредена от ултравиолетови лъчи кожа се случват в дните с облаци, когато съвсем погрешно се пренебрегва поставянето на слънцезащитен продукт.

Въпреки това, дори и да се предприемат всички възможни мерки за защита,  нерядко се случват и инциденти. Дали заради изтеклия срок на годност или заради пропуск от повторно нанасяне върху откритите части, продължителният престой на слънце съвсем естествено може да доведе до увреждане на кожата.

Слънчево изгаряне настъпва, когато слънчевата ултравиолетова светлина достигне до продължителен досег с кожата  и увреди ДНК на клетките. В следствие на това увреждане клетките умират (процес на апоптоза), а организмът на свой ред освобождава потока от възпалителни протеини и кръв в засегнатата област. По този начин кожата отвън става топла, раздразнена и възпалена.

Слънчевите изгаряния е трудно да бъдат забелязани веднага, като често се появяват часове, след като тялото е било изложено на слънце. За съжаление, те са трудно разпознаваеми преди влошаване на състоянието, затова се препоръчва честата проверка на кожата и при най-малко съмнение – предприемане на защитни мерки. Интензивните и тежки случаи включват подуване на кожата, образуване на мехури, треска, главоболие, повръщане, както и сериозен риск от развиване на рак на кожата (меланин).

В тези случаи е важно да се предприемат навременни мерки, за да не се стигне до по-сериозни последствия за организма. На първо време, трябва да се потърси закрито място, лишено от парещите слънчеви лъчи, а след това да се помисли за следните действия:

Душ с хладка (не ледена вода) или студен компрес:

Горещата вода може да раздразни увредената кожа, но релаксирането под прохладната струя може да успокои възпалението. Потапянето във вана с хладка вода също би било от полза. След приключване е препоръчително водата от тялото да се попие с кърпа от лека материя, която няма допълнително да раздразни кожата. В случаите, в които няма как да се използва душ, може да се постави студен компрес/кърпа, напоена със студена вода върху зачервените области.

Използване на овлажняващ крем

Доказано е, че противовъзпалителните и успокояващи свойства на алое вера играят огромно значение за лечението на възпаления, в това число и причинените от слънчеви изгаряния. Алоето ускорява заздравяването на раните и се смята, че има и антимикробни ефекти. При наличие на по-обширни области на слънчево изгаряне е необходимо да се използва арганово масло. Тази невероятна съставка е мощно противовъзпалително средство, което доказано помага на зарастването на рани и овлажняване на кожата. При закупуване на арганово масло, е добре да се проучи от етикетът на опаковката дали продуктът съдържа 100% чисто арганово масло. Разредените с консерванти и аромати средства нямат необходимия лечебен ефект.

Козметиката с екстракт от соя спомага за увеличаване и задържане на влагата, а прилагането на лосион с каламин е полезно за намаляване на сърбежа и дискомфорта. В случаите на тежки поражения е необходимо използването на крем с хидрокортизон, който е средство за справяне с проблеми като подуване, сърбеж и зачервяване.

Прием на болкоуспокояващо средство

Слънчевите изгаряния често причиняват болка, раздразнение, зачервяване и главоболие. Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на тези симптоми. Препоръчителната доза е до 400 mg ибупрофен на всеки четири часа, докато зачервяването изчезне. Приемът на храни с противовъзпалителни свойства също е от значение за по-бързото отшумяване на възпалението.

Прием на големи количества вода

Слънчевите изгаряния изтеглят водата от организма към повърхността на кожата. Приемът на големи количества вода със сигурност ще предпази тялото от дехидратация.

Отшумяване на симптомите

Колкото и дразнещо да е лющенето на кожата, задължително е този процес да бъде оставен да протече самостоятелно, без намеса. Отлепянето с ръце и издърпването на люспите може да доведе до разраняване, инфекция и задълбочаване на увреждането.

Покриване на новата кожа със слънцезащитен продукт

След заздравяването на увредените области, отлюспването на старата и появата на новата кожа, е задължително да се използва слънцезащита с най-високия възможен фактор (над 30), както и избягване продължително излагане на слънце. Носенето на предпазващ крем всеки ден, дори когато не е планирано излизане, е най-добрият начин за предотвратяване слънчево изгаряне. Използването на шапки с широка периферия, както и предпазващи очила силно намалява рисковете от повторно изгаряне и развиване на меланома.