Д-р Манджукова

Първите есенни дни и всичко необходимо за кожата

Защо промяната на сезоните e винаги така груба към човешката кожа? Изглежда така, сякаш точно уцелваме правилната грижа за кожата, държим нещата под контрол и хоп – следват отново промени в климата, лятото се заменя от пъстрата, но по-хладна есен. И докато се вълнуваме от факта, че трябва да заменим късите и отворени дрехи с дълги ръкави, трябва да осъзнаем, че рутинната ни грижа също се нуждае от промяна.

През лятото влажността е по-голяма и това често помага на кожата ни да остане хидратирана по-дълго време. Разбира се тук не са включени случаите, в които сме изложени пряко на силни ултравиолетови лъчи и изсушаваща морска вода. Те често имат обратния ефект и нерядко причиняват сериозни увреждания върху кожата. За разлика от слънчевия сезон, в по-хладните месеци въздухът става сух и нашата външна бариера губи значително от своята влага. В тези моменти е особено важно да започнем да контролираме случващите се процеси и да предотвратим дразненето, сухотата и чувствителността.  

Есента е време на преход не само за метеорологичните условия, но и за нашия организъм. Досегът до най-добрите есенни процедури и трикове за възстановяване ще коригира настъпилите летни увреждания и ще подготви кожата за студените зимни предизвикателства. Какво е необходимо?

Да инвестираме в добър нощен крем

Инвестирането в добър нощен крем е едно от най-важните неща, които можем да направим в по-студените месеци. Изключително важно е да поддържаме кожата си хидратирана, като по този начин ще избегнем сухотата, зачервяването и лющене. Не всеки обаче е склонен да слага обилен и хидратиращ крем през деня. Поради това овлажняването на кожата може да се случи с нанасяне на нощен крем след почистване и преди лягане – което е добра предпоставка за събуждане с мека, гладка и напълно отпочинала кожа. В моментите, в които се чудим дали лятото си е отишло безвъзвратно или предстоят още няколко топли седмици, е най-разумно да се ориентираме към избора на такъв продукт. Така ще можем да изпробваме свойствата на избрания нощен крем и да се уверим, че наистина е подходящ за нашата кожа.

Препоръчвам изделия, направени с качествени, естествени съставки като масло от жожоба и житна трева за хидратация, алое вера за успокояващо дразнене.

Да превключим към по-силен дневен овлажнител

Ако през лятото е използван ежедневен овлажнител със силен слънцезащитен фактор (над 30), тогава е добре да продължим да се придържаме към него. Другата подходяща опция за по-хладните дни е малко по-силно средство, което не само ще зарежда кожата с влага, но ще позволи дългото ѝ задържане в дълбоките слоеве. Наличието на добър ежедневен овлажнител е необходимо и да се гарантира, че поставянето на грим ще се случва върху гладка повърхност, без да се затруднява от суха и люспеста кожа.

Да се запасим с лосион за тяло и балсам за устни

Може и да сме изчерпали лосиона за тяло и балсама за устни през лятото, но е време отново да се запасим. Съветвам да се прилага лосион за тяло веднага след всеки душ, като по този начин кожата се поддържа хидратирана. Колкото до балсамът за устни – той е необходима принадлежност за всяка една дамска чанта – зимните студени дни са безмилостни за всяка част от тялото, в това число и устните. Ето защо е важно да ги поддържаме перманентно овлажнени, за да не се напукват и да не образуват болезнени рани.  

Да преминем към хидратиращи почистващи препарати

Лятото може и да е сезонът за мощните глинени маски, почистващи препарати и тонери, но те могат да станат прекалено изсушаващи и дразнещи през зимата. Щом настъпи есента, кожата ни иска да се насочим към нежни продукти, които освен да изчистват, могат и да хидратират.  

Да опитаме с нанасянето на хибриднен грим

Хибридният грим представлява продукт, съчетаващ в себе си различни ползи, които обикновено намираме в средствата за рутинна грижа за кожата. Това означава, че освен сияен външен вид, можем да подсилим ефектите на поставените преди това козметични изделия. С други думи – висока ефективност на грима, който същевременно се грижи и за кожата.

Индустрията вече предоставя възможност за закупуване на тонизиращ хидратиращ гел, който изравнява тена, придава сияен блясък и същевременно овлажнява лицето.

Да не забравяме ръцете и ноктите

През лятото обикновено поставяме повече слънцезащитен крем по ръцете и по-малко овлажнители. Това обаче трябва да се промени с настъпване на хладните дни. Кожата на ръцете е по-тънка от останалите части на тялото и най-бързо губи влага. Логично, върху нея най-бързо се появяват първите видими признаци на стареене. За да поддържаme ръцете си млади,  гладки и адекватно овлажнени, е важно да използваме крем за ръце, който е формулиран с висококачествени съставки. Подходящи за тази цел са масла и съставки като растителен глицерин (овлажнител, който привлича и задържа влагата в кожата), хиалуронова киселина, масло от шеа (добър източник на витамин А), кокосово масло (изпълнено с подхранващи мастни киселини), масло от чаено дърво (безопасен и естествен антибактериален продукт), алое вера (успокоява раздразнената кожа) и цинк (малко слънцезащита за предпазване от ултравиолетово увреждане).